Po pohári vína pivo chce len sviňa

20.12.2015
0
Po pohári vína pivo chce len sviňa - 201523_kedysi
Páčil sa vám článok?

Prešporskí úradníci, odrastení na vinárskej kultúre, sa vyznali. Strkali do vína teplomery, či k studeným predjedlám, šunke, rybám alebo teľaciemu ponúkajú biele vína schladené na 10 až 12 stupňov Celzia.

Skúmali, či červené vína patriace k divine, biftekom a ku chuťovo výrazne syrom, nie sú chladnejšie ako šestnásť a teplejšie ako osemnásť stupňov Celzia. Šumivé vína k prípitkom a chuťovkám museli byť vychladené na osem stupňov. V krčahoch sa smeli roznášať len sudové a neškolené vína. Akékoľvek víno vo fľaši muselo byť zapečatené, označené etiketou a mohlo sa otvoriť len pred očami hosťa, ktorý ho ochutnávaním odobril alebo zamietol.

Príručka pre kontrolných úradníkov vraví, že v Prešporku sa k šunke a k studeným misám podáva silván, k hydine a k rybám biely rizling, k pečeným vtákom, teľacine a k bravčovine veltlín alebo sivý burgund. K divine, biftekom a k pečenej hovädzine sa podávala červená frankovka. K sladkostiam patril pohárik korenistého vína, na ktoré mal každý skúsený vinohradník svoje tajné recepty, alebo prisladené vína s muškátovou príchuťou. Ak si hosť vo vinárni pýtal varené víno, hľadeli naňho ako na barbara a poslali ho do kaviarne.

Ak už niekto predjedlo zapil vínom a po jedle pýtal pivo, mlčky mu ukázali na tabuľku na stene: Bier nach Wein trinkt nur Schwein. Vo vinárni u Lerchnera z druhej strany vinárskeho desatora visela aj slovenská tabuľka: Po pohári vína pivo chce len sviňa. Lerchnerovci si postavili svoju vinársku kúriu oproti palácu Grassalkoviča. Kúria bola známa tým, že v nej boli len v Prešporku a jeho okolí dorobené vína od vinohradníkov, ktorí aspoň raz v súťaži prešporských vín získali prvé miesto. Mohli si to dovoliť, lerchnerovské vinice získali prvenstvo šestnásť ráz...

Peter Ševčovič
Z kuchyne starého Prešporku (krátené)

Páčil sa vám článok?