28. V bratislavských vinárňach a reštauráciách

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Okrem viech, kaviarní a vo výletných reštauráciách, o ktorých sme už písali, sa bratislavské víno rozlievalo aj v pohostinských zariadeniach na základe živnostenského povolenia (vinárne, krčmy či šenky, bary, bufety, samoobslužné reštaurácie a iné).

Medzi prvých živnostenských predajcov vína patrili výčapníci nazývaní Leitgeberi alebo caupones, ktorí predávali vo vlastných ale tiež prenajatých domoch najmä víno, ktoré nemali možnosť predávať vinohradníci pod vlastnými viechami, a preto ho dodávali týmto výčapníkom. Prvá zmienka o nich je už z roku 1379 v mestskom archíve. Ešte aj v polovici 19. storočia bolo v Bratislave 101 remeselných výčapníkov.

Z prvých hostincov v Bratislave bol známy mestský hostinec Grünstüblhaus (Zelený dom) s povestnou vinárňou Grünstübl (Zelená izbietka) na rohu Hlavného námestia na mieste reštaurácie Zelený dom. Tu sa predávalo najmä víno z mestských pivníc a z pivníc bohatších mešťanov - vlastníkov vinohradov.

V 18. storočí, keď prevládal ako dopravný prostriedok konský záprah, bolo v meste 13 zájazdných hostincov, v ktorých sa podávala aj strava a občerstvenie (najmä guláš a víno), v niektorých sa poskytoval aj nocľah a ustajnenie koní v maštali. Pri viacerých z nich sa nastupovalo na poštové vozy. Známy bol najmä zájazdný hostinec K zlatej ruži na terajšej Jesenského ulici. V ňom bol počas svojich pobytov v Bratislave ubytovaný uhorský kráľ Jozef II. (v rokoch 1780-90), keď uprednostnil tento hostinec pred pobytom na hrade.

Známe a obľúbené boli aj vinárne v Starom Meste, z ktorých niektoré sa zachovali dodnes. Boli to Veľkí františkáni na Františkánskom námestí, Malí františkáni na Laurinskej ulici, Šenkvická viecha na Panenskej, Stelzer na Veternej, Lerchner na Suchom mýte, Schöne Lotti na Panskej, U Albrechta a Modranská vináreň na Vysokej, Pohančeník na Radlinského a ďalšie.

V meste bolo množstvo reštaurácií a krčiem, z ktorých sa zachovali najmä Alžbetka na Miczkiewiczovej, Hasičský dom na Radlinského, Pekná brána na Vysokej, Prepoštská kúria a Slovenská pivnica na Dunajskej, Stará sladovňa - Mamut na Cintorínskej, Červený rak na Michalskej, U Dežmára a U Liszta na Klariskej, U Poštárov na Šancovej, Trafená hus na Šafárikovom námestí a ďalšie. V mäsiarskych samoobslužných reštauráciách U mäsiarov na Štúrovej a u Vaneka na Štefánikovej sa k zabíjačkovým špecialitám podávalo aj kvalitné bratislavské víno. Viaceré zanikli a niektoré zmenili názov. Škoda, že pekné názvy krčma a šenk zmenili názov na slovenskému zákazníkovi nič nehovoriaci PUB.

Viliam Horniak
(Pokračovanie nabudúce.)

Páčil sa vám článok?