27. Bratislavské víno vo výletných zariadeniach

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

V 19. a 20. storočí značná časť Bratislavčanov trávila voľný čas, najmä nedeľňajšie popoludnia prechádzkami mestom a jeho okolím, ale aj celodennými výletmi. Prechádzky spájali dospelí často s posedeniami pri víne. Možno označiť tieto promenádne trasy ako predchodcov tzv. vínnych ciest.

Obľúbenou trasou bola cesta do Petržalky a to pešo a na bicykloch cez most, alebo propelerom. Pohostinský závod bol už aj v prístavisku a v Petržalke to boli najmä tieto hostince, krčmy a iné pohostinské zariadenia: v Auparku, v terajšom Sade Janka Kráľa bol známy hostinec Leberfinger so záhradnou reštauráciou. V Starom háji to bol hostinec u Krištofka, Zoboš v Ovsišti a Anengerova výletná reštaurácia pri dostihovej dráhe, ako aj hostince s pochybnou povesťou Elýzium a Amerika.

Na trase do Devína to bola reštaurácia Riviéra, hostinec Kadlečík (nad vodárňou) a v jeho blízkosti známa vináreň Tante Anna s pivnicou vysekanou do skaly a výletná reštaurácia Zeger. V Devíne to bola reštaurácia Pod gaštanmi s dobrým hroznovým a ríbezľovým vínom U Srnčíka a reštaurácie s vychýreným ríbezľovým vínom U Sontága a Neufelda.

Medzi obľúbené prechádzky patrila aj trasa na Železnú studienku (od roku 1909 s možnosťou dopravy trolejbusom ku Klingerovej sklárni pri Červenom moste). Hneď pod týmto mostom lákala turistov výletná reštaurácia „Pod červeným mostom“ pri terajšej Partizánskej lúke. Nad druhým jazerom boli výletné reštaurácie Klepáč a Deviaty mlyn. Výletná reštaurácia s veľkou záhradou, s pavilónom a tanečným parketom na Železnej studienke bola postavená už v roku 1828. Poskytovala osvieženie aj minerálnou vodou, ktorá bola veľmi vhodná na prípravu obľúbených vinných strekov (špricer).

Dodnes je vyhľadávaným výletným strediskom Kamzík. Tu bola známa reštaurácia Jágerka a v roku 1967 tu vybudovali exkluzívnu reštauráciu v rustikálnom štýle Koliba Expo. Z Kamzíka viedli cesty k výletným reštauráciám Slamená búda na Kolibe a Ahoj smerom na Račiansku ulicu.

Medzi obľúbené výletné reštaurácie patrili aj Stará hájovňa v Horskom parku, Púčkové domy na Búdkovej ceste, Bubnovka smerom na Patronku, výletná reštaurácia U Raka na Kuchajde a reštaurácia Pekná Helena na Trnavskej ceste. Veľmi obľúbenou reštauráciou bola aj reštaurácia K Slávikovi v Mlynskej doline, ktorú navštevovala aj bratislavská bohéma a študenti. Na ceste do Karlovej Vsi si mohli turisti vychutnať výborné vína v reštauráciách U Báňa a najmä v Hospode Zlatej Fantázie. V Rači patrili medzi obľúbené pohostinské zariadenia najmä hostinec Peklo a viaceré viechy.

Viliam Horniak
(Pokračovanie nabudúce.)

Páčil sa vám článok?