26. V Bratislave sa pilo víno aj v kaviarňach

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Dobré bratislavské víno vrátane šumivého sa pilo a pije aj v kaviarňach. Podávajú sa tu aj iné nápoje, najmä káva, pivo a iné liehové nápoje. Pred prvou svetovou vojnou boli kaviarne centrom spoločenského života zámožnejšej vrstvy Prešporákov. Navštevovali ich najmä umelci, advokáti, lekári, obchodníci, úradníci, učitelia, občania slobodných povolaní a ďalší príslušníci tzv. strednej vrstvy.

Vo viacerých kaviarňach sa hrali karty, šachy a v niektorých aj biliard, ako aj dovolené a zakázané hazardné hry. Viacerí stálí zákazníci (štamgasti) chodili do kaviarní čítať noviny a časopisy, študovať, alebo uzatvárať obchody a vykonávať poradenskú činnosť (najmä advokáti). V niektorých sa večer aj tancovalo pri dobrej hudbe, najmä pri cigánskej muzike. Známi boli najmä bratislavskí primáši Jožko Pihík, Béla Monty, Béla Farkaš, Béla Piťo, Dežo Cibulka, Lajos Bittó, Aladár Móži, Illéš, Vizváry a ďalší. Tanečnú hudbu zabezpečoval najmä Gustav Brom v Redute.

Prešporské kaviarne vznikli v prvej polovici 18. storočia. V roku 1750 bolo v Prešporku 9 kaviarní, v roku 1895 už 17, v roku 1929 50 a v roku 1989 už len 35 kaviarní. Najznámejšia z prvých kaviarní bola kaviareň Juristov na rohu Promenády (dnešné Hviezdoslavovo námestie). Po nej vznikali do roku 1900 Apfelka a Stahlka na terajšom Hviezdoslavovom námestí, kde bola aj kaviareň J. Melidusa a známa Palugyayovská kaviareň Savoy Carlton (ktorú pôvodne vlastnil G. Prüger).

Populárne boli aj Berlinka (predtým Hungaria) a kaviareň L. Orbana na terajšom Námestí Ľ. Štúra. Medzi najznámejšie kaviarne patrila aj Štefánka (od roku 1903 až do znárodnenia bola v prenájme Hackenbergovcov). Obľúbená bola aj ľudová kaviareň na Poštovej ulici nazývaná pôvodne Otthon, ktorej majiteľom bol známy bratislavský vinohradník G. Wowy.

Po nich vznikali postupne známe kaviarne Lýra na Klobučníckej 3, Reduta na Mostovej ulici, Erzsébet (terajšia Alžbetka na Kollárovom námestí), Metropol na Špitálskej ulici, Aucafé v Petržalke, Olympia (Živnodom), Sport na Vazovovej ulici, Múzeum na Fajnorovom nábreží, Astoria na Suchom mýte, Luxor a Bláha (Krym) na Štúrovej ulici, Grand (pôvodný majiteľ Manderla), Dax na Štefánikovej ulici, Záhrada umelcov na Šafárikovom námestí a z nočných kaviarní Korzo na Rybnom námestí, Patria na Námestí 1.mája, Taverna na Špitálskej ulici a Atlon na Námestí SNP. Po druhej svetovej vojne stratili kaviarne svoj pôvodný charakter a atmosféru.

Viliam Horniak
(Pokračovanie nabudúce.)

Páčil sa vám článok?