20. Zvyky vinárov a vinohradníkov v Bratislave

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Vo viacerých vyspelých európskych vinohradníckych krajinách, regiónoch, mestách a obciach sa konajú od 16. storočia slávnosti Vítania a požehnania nového vína.

V Prešporku sa už od 17. storočia konali takéto slávnosti každoročne po sviatku svätého Martina, keď chodieval richtár s radnými pánmi a vzácnymi hosťami ochutnávať mestské víno do Apoštolskej pivnice v Zelenom dome. Koncom 19. storočia túto tradíciu obnovili majitelia vinárskej firmy Palugyay, ktorí zriadili novú Apoštolskú pivnicu Palugyaovskú na Pražskej ulici l. Aj teraz sa každoročne koná Svätomartinské požehnanie mladého bratislavského vína za účasti kňazov, primátora, poslancov mestského zastupiteľstva a vzácnych hostí.

Vo francúzskom meste Beaujolé sa od 18. storočia každoročne na tretí novembrový štvrtok, označený ako deň Svetového sviatku vína, konajú slávnosti vítania nového vína. Na Slovensku sa po prekvasení muštu v niektorých vinohradníckych obciach konali slávnosti otvorenia pivníc. Tento zvyk sa zachoval miestami doteraz. V malokarpatskej oblasti obnovilo túto tradíciu združenie Malokarpatská vinná cesta, ktoré od novembra 2000 každoročne organizuje slávnosti Otvorenia pivníc.

Tie sa konajú od mestskej časti Bratislava - Rača až po obec Horné Orešany. Pri nich môžu účastníci za poplatok ochutnať vo viac ako tridsiatich pivniciach vína miestnych vinohradníkov a vinárov. Po skončení oberačiek hrozna a po vykvasení vína sa vo viacerých vinohradníckych obciach a mestách konali a konajú vinohradnícke plesy (bály).

V historických dokumentoch sa zachovali záznamy o dvoch plesoch vinohradníkov v Prešporku v roku 1901. Ples vinohradníkov, poľnohospodárov a hostinských - Agrárbáll bol jedným z najhonosnejších plesov. Zúčastnil sa na ňom aj arcivojvodca Fridrich. Ples sa otváral tancom 120 párov tanečníkov, ktorí tancovali štvorylku. Zisk z plesu venovali organizátori na fond pre rozvoj nových foriem v bratislavskom vinohradníctve.

Vrcholom bratislavskej plesovej sezóny bol ples vinohradníkov v priestoroch Belevue. Plesovú miestnosť vyzdobili zamestnanci známeho Brucknerovho záhradníctva. Jednu miestnosť zariadili ako štýlovú vináreň, kde sa podávali najlepšie bratislavské vína a šumivé víno Hubert. Na oboch týchto plesoch boli miestnosti vyzdobené letorastmi viniča s hroznom. V tombolách nechýbali ani fľaše vína miestnych vinárov a koše s bratislavským hroznom.

Viliam Horniak
(Pokračovanie nabudúce.)

Páčil sa vám článok?