18. V Bratislave pili víno aj Edison a Einstein

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Okrem panovníkov, svetových umelcov a spisovateľov navštívili naše mesto aj ďalšie významné osobnosti, ktoré sa pochvalne vyslovili o bratislavskom pohostinstve a víne.

Slávny turecký cestovateľ Evlya Čelebi navštívil Prešporok v roku 1665 s povolením cisára Leopolda. V správe o ňom napísal: „…Prešporok má 3000 pekných domov pokrytých šindľom a postavených z kameňa, obklopených záhradami a vinicami…“ Nórsky bádateľ Fridtjof Nansen navštívil Prešporok 7. mája 1898. Na recepcii v mestskom divadle ho pohostili kvalitným bratislavským vínom.

Theodore Roosevelt, bývalý prezident USA bol v apríli 1910 hosťom maďarského ministra školstva grófa Apponyiho v jeho kaštieli v Eberharde (terajšie Malinovo). V Prešporku navštívil aj vychýrenú krčmu Fajka a večer sa zúčastnil v hoteli Palugyay na slávnostnom bankete, na ktorom sa podávalo víno z mestských pivníc.

Vtedajší Prešporok navštívil 12. septembra 1911 aj slávny vynálezca Thomas Alva Edison, ktorého bratislavskí hostitelia pohostili aj kvalitným bratislavským vínom. Bratislavu navštívil 17. augusta 1923 svetoznámy vedec, nositeľ Nobelovej ceny Albert Einstein. Pri pohostení si pochvaľoval bratislavské víno.

V Bratislave bol 25. apríla 1965 kvalifikačný zápas na 8. majstrovstvá sveta vo futbale ČSR - Portugalsko. Portugalskí futbalisti boli ubytovaní v hoteli Devín. Na obed objednal pre nich tréner a lekár aj 3 dl červeného vína. Po víťaznom zápase manažér portugalského mužstva pozval pri recepcii obsluhujúceho čašníka, aby si s nimi pripil a poďakoval mu, že im odporučil piť namiesto francúzskeho, talianskeho či maďarského vína račiansku Frankovku, čím vraj prispel k víťazstvu Portugalcov.

Vzácnou a nezabudnuteľnou návštevou pre Bratislavčanov bola návšteva princeznej Diany a princa Charlesa 8. mája 1991. Pri tejto návšteve si tiež pochutnali na dobrom bratislavskom víne.

V roku 1994 navštívili Bratislavu populárni anglickí herci Glynis Barberová- Brandonová a Michael Brandon (známi z televízneho seriálu Dempsey a Makepeacová). Večerali vo vtedy chýrnej reštaurácii Arkádia, kde si po dobrej večeri pochvaľovali aj bratislavské víno.

V Bratislave 5. októbra 2000 obedovala so slovenským premiérom japonská princezná Sayako. Ako aperitív pila sekt a počas obeda vína odrôd Rizling rýnsky a Cabernet z bratislavských pivníc.

Viliam Horniak
(Pokračovanie nabudúce.)

Páčil sa vám článok?