17. Bratislavské víno chutilo známym spisovateľom

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Aj viacerí významní svetoví spisovatelia, ktorí navštívili Bratislavu, si pochvaľovali pohostinnosť Bratislavčanov a ich dobré víno.

Francúzsky spisovateľ a historik Ch. L. Montesquieu chcel poznať Uhorsko a jeho mravy, a preto navštívil Bratislavu počas zasadania Uhorského snemu 22.-25. mája 1728. O svojej ceste napísal list priateľovi maršalovi Berwickovi, v ktorom opisuje, ako sa v Bratislave počas večere spil s belehradským biskupom Nadasdym pri pripíjaní bratislavským vínom na zdravie panovníkom, zástupcom cirkvi a hostiteľovi primasovi Imre Esterházymu.

Taliansky záletník a spisovateľ Giacomo Casanova sa zúčastnil počas svojho pobytu vo Viedni na bratislavskom plese vo februári 1753. V spoločnosti baróna Weissa sa tu zabávali pri bratislavskom víne s dvoma mladými slečnami. Spisovateľ Mór Jókai študoval v bratislavskom evanjelickom lýceu na Konventnej ulici v rokoch 1830-1840. Zúčastnil sa tu aj na povestných zábavách a posedeniach bratislavských študentov pod viechami. Spomienky opísal v románoch Kým zostarneme a Zlatý človek.

Sándor Petöfi, známy spisovateľ, bol viackrát v Bratislave. V rokoch 1845 a 1847 tu prepisoval parlamentné správy. Býval pritom na Vysokej ulici 3, Panenskej 25 a Konventnej 8, kde bol častým návštevníkom viech na týchto uliciach. Pri popíjaní bratislavského vínka čerpal z ľudových tradícií a piesní námety pre svoje diela. Naposledy bol v Bratislave 25. marca 1848. Jeho pomník v petržalskom parku zničili vandali.

Dánsky spisovateľ, svetoznámy rozprávkar Hans Christian Andersen navštívil Bratislavu v júni 1841 ako pasažier parníka plávajúceho z Carihradu do Viedne. Návšteva Bratislavy ho čiastočne inšpirovala pri písaní rozprávky Malá predavačka zápaliek a v jeho cestopise sa nachádza takáto zmienka o Bratislave: „Bratislava je krásne mesto plné pekných dievčat a dobrého vína“. Mesto sa mu chystá odhaliť 2. júna sochu pri hoteli Danube.

Slávny francúzsky spisovateľ Jules Verne navštívil v lete 1892 Bratislavu. Bol ubytovaný v hoteli U zeleného stromu (dnešný Carlton). Zaujal ho najmä hrad Devín, ktorý rozvíril jeho fantáziu pri pití devínskeho vína k napísaniu románu Tajomný hrad v Karpatoch, ktorého dej však umiestnil na hrad v Sedmohradsku.

Spisovateľ Erich von Denikän navštívil Bratislavu 2. júna 1995. Sprevádzal ho Ľubomír Valenčík, predseda klubu Hyperion. Spolu išli do hotela Devín, kde popíjali frankovku. Keď došlo k plateniu, zistili, že nemajú peniaze na zaplatenie účtu. Valenčík zaplatil dlh až na druhý deň.

Viliam Horniak
(Pokračovanie nabudúce.)

Páčil sa vám článok?