16. Bratislavské víno pili aj svetoví umelci

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Bratislavu navštívili aj viacerí slávni hudobní skladatelia a speváci, aby tu koncertovali, spievali, ale aj tvorili diela pri ich dlhších pobytoch. Inšpiráciu pri tom hľadali aj pri dobrom bratislavskom víne. Zo slávnych hudobných skladateľov a dirigentov to boli najmä Beethoven, Haydn, Liszt a Mascagni.

Nemecký skladateľ a hudobník Ludwig van Beethoven navštívil Bratislavu viackrát. Prvý raz na jeseň 1796 koncertoval počas zasadania Uhorského snemu. Pri jeho týždennom pobyte koncertoval aj vo viacerých súkromných salónoch vzácnych bratislavských rodín. V rodine Keglewichovcov sa zaľúbil do ich dcéry Babetty, ktorej zložil štyri skladby. Pochvaľoval si ich pohostinnosť a dobré víno.

Maďarský skladateľ a klavírista Franz Liszt koncertoval už ako 9-ročný 20. 11. 1820 v bratislavskom Esterházyho paláci. O úspešnom koncerte pochvalne písali aj Pressburger Zeitung. Tu našiel po tomto úspechu mecenášov, pomocou ktorých odštartoval svoju hviezdnu kariéru. Jeho ďalšie tri bratislavské koncerty boli v dňoch 19. - 22. 12. 1839. V roku 1840 koncertoval v Župnom dome a v Mestskom divadle. Celkove navštívil Bratislavu pätnásťkrát a našiel tu aj priateľov, ktorí ho hostili, a rád posedel s nimi pri dobrom bratislavskom víne.

Taliansky skladateľ a dirigent Pietro Mascagni, autor desiatok opier, dirigoval 20. 2. 1925 v SND svoju operu Sedliak gavalier a 30. 3. 1925, ako aj v sezóne 1927/28 opery Sedliacka česť a Komedianti.Pri pobyte v Bratislave si rád pochutnal na našom výbornom víne.

Bratislavčania hostili svojim vínom aj viacerých slávnych spevákov. Napríklad slávny ruský operný spevák Fiodor Ivanovič Šaljapin bol v máji 1934 ubytovaný v bratislavskom hoteli Carlton. 5. júna tu spieval v opere Boris Godunov. Po predstavení bolo posedenie pod viechou u Geiseterov na Reichardovej ulici (teraz Rajská). Ráno ponúkol Šaljapin majiteľovi viechy, že kúpi jeho viechu aj vinohrad. Správou majetku chcel poveriť Dr. Janka Blahu. Majiteľ viechy nechcel o predaji ani počuť, zrejme vedel, že sú to len pijanské reči po príjemne strávenej noci pri víne. Z honoráru 90-tisíc Kč Šaljapinovi po potulkách bratislavskými krčmami a po pobyte v hoteli zostalo sotva na cestu domov.

V 20. storočí účinkovali v Bratislave aj ďalší svetoznámi speváci, ktorí si pochutnávali na bratislavskom víne. Boli to najmä Ema Destinová (1923 a 1925), J. Bakerová (1970), Cliff Richards (1970 a 1975), Gilbert Bécaud (1971), Charles Aznavour (1978), a v roku 2000 bola hosťom Petra Dvorského Monserrat Caballé.

Viliam Horniak
(Pokračovanie nabudúce.)

Páčil sa vám článok?