15. Víno a návštevy panovníkov v Bratislave

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Mesto Prešporok a neskôr Bratislavu navštívil celý rad panovníkov, ktorí sa presvedčili o pohostinnosti jej predstaviteľov i občanov, vrátane pohostenia kvalitným bratislavským vínom. Mesto navštívili okrem uhorských kráľov, ktorí vládli v našej krajine, aj ďalší panovníci, ich rodinní príslušníci a sprievod.

Nemecký a taliansky kráľ a rímsky cisár Fridrich I. Barbarossa zavítal koncom mája 1189 do Bratislavy. Jeho 20-tisíc rytierov sa utáborilo v Petržalke. Ľ. Zúbek v knihe „Moja Bratislava“ o tom napísal: „Prievozníci mali plné ruky práce, lebo každý z križiakov chcel vidieť aj zblízka Podhradie na druhej strane rieky. Vraj tam majú veľmi dobré víno…“.

Chorvátsky bán a uhorský vojvodca Mikuláš Zrínsky bol v roku 1563 pohostený na kráľovskej korunovácii kráľa Maximiliána II. v Bratislave vínom z mestských pivníc. Poľský kráľ Jan Sobieski, hlavný strojca víťazstva nad Turkami pri Viedni navštívil 9. 10. 1683 Bratislavu. Na radnici mu pripravili slávnostný obed a pohostili ho bratislavským vínom.

Ruský cár Peter I. Veľký bol 18.- 20. júna 1698 v Bratislave hosťom župana Jána Pálffyho, ktorý ho hostil v jeho bratislavskom paláci aj v kaštieli v Stupave po poľovačke. Údajne mu bratislavské víno veľmi chutilo. Bol tu inkognito a vystupoval ako vojenský veliteľ pod menom Piotr Michajlovič.

Gróf Grassalchovich usporiadal ples na počesť bratislavskej svadby princeznej Kristíny, dcéry Márie Terézie s miestodržiteľom a kniežaťom Albertom v roku 1772. Na plese hral orchester, ktorý dirigoval Joseph Haydn. Súčasťou pohostenia bolo kvalitné bratislavské víno.

Cisár Napoleon navštívil Bratislavu 31. 8. 1805. O jeho návšteve sa zachovala správa vyrytá na cínovom dne suda vyrobeného v roku 1809, ktorý sa nachádza vo Vinohradníckom múzeu v Bratislave. Zatiaľ čo Napoleon, milovník vína, s mierou popíjal bratislavské víno, jeho vojaci sa pri pití vína zachovali inak. Približne 10-tisíc francúzskych vojakov obsadilo 27. novembra 1805 Bratislavu, v ktorej sa aj ubytovali. Vojaci vypili počas jednomesačného pobytu vyše 2-tisíc hl vína. Krčmárka Wölfová aj ďalší krčmári sa sťažovali, že Francúzi vylievajú víno, ktoré nevládzu vypiť.

Vojaci opustili mesto 26. decembra 1805 po podpísaní Prešporského mieru, ktorý bol podpísaný v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca. Víťazného Napoleona tu zastupoval francúzsky minister zahraničia Talleyrand, a porazeného cisára Františka I. zastupovalo knieža Lichtenstein. Pri tejto príležitosti sa konala veľkolepá recepcia, na ktorej sa podávalo najkvalitnejšie víno z bratislavskej mestskej pivnice, tzv. apoštolskej.

Viliam Horniak
(Pokračovanie nabudúce.)

Páčil sa vám článok?