1986: Stále sneží - Perinbaba je pri chuti

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Začiatkom roka je v Bratislave mínus 14 stupňov Celzia a stále padá sneh. V rakúskom Grazi ho napadlo dva metre. U nás boli autá zapadané až po strechu! Mnohí išli do práce ráno na bežkách.

Videl som z okna smetiarov. Stáli na stupienku smetiarskeho auta a popíjali z fľaše čerešňovicu. Zbehol som so smeťami k nim, preto vlastne viem, že to bola čerešňovica. S bratislavskými smetiarmi som bol odjakživa jedna ruka. Tohto roku sa brodia v snehových závejoch a pre zapadané zaparkované autá nemôžu pracovať. V ďalekej Moskve moderuje Gorbačov jeden z posledných parádnych zjazdov komunistickej strany. Ktosi tam po prvý raz vyslovil nahlas slovo NAGRADOGRAMADITEĽI - čo zneje ako keď niekto strieľa z kalašnikova a v preklade znamená „hromaditelia medailí“.

Prišla jar a významný novinár Eugen Gindl si pri volejbale natrhol šľachu na ruke. Bol mladučký - dostal sa z toho. Albín Brunovský namaľoval novú papierovú desaťkorunáčku. Páčilo sa mi, že na nej boli aj lesné jahôdky. Jožkovi Krónerovi (z tej istej štvrte) sa narodila prvá vnučka Terezka. Chlapi sú celí nevyspatí - dívame sa na majstrovstvá sveta vo futbale v Mexiku. Mexiko chytáme aj v Helsinkách, kde nakrúcame českú veselohru. Zatiaľ umrel v Manderláku Rudolf Barát, vzácny človek. Zanechal manželku Conchitu, rodáčku z Madridu a štyri dcéry - Conchitu, Pilar, Carmen a Mariu, najkrajšie dievčatá v Bratislave. Karol Kállay má v Mirbachovom paláci jednu zo svojich najslávnejších vernisáží. Je stále v obrovskej forme.

V školskom divadle VŠMU sa objavujú v hre MARATÓN vynikajúci herci - Igor Krempašský, Roman Luknár a Vlado Hajdu. Bratislava spozornela: Dozrievajú nové talenty! V trnavskom divadle pre mládež má vernisáž svojich obrazov doc. MUDr. Ladislav Šimun, CSc. V tom istom divadle je premiéra novej hry L+S Náš priateľ René. Legendárny Ferko Dibarbora slávi v kruhu priateľov z brandže sedemdesiatku v hoteli Carlton. Atmosféra bola pitoreskná. V ten deň umrel Ctibor Filčík, vynikajúci slovenský herec, Dibarborov kolega. Všetci sme o tom vedeli, okrem oslávenca. V takých chvíľach treba držať spolu, aby narodeniny boli veselé.

Vlado Müller si prenajal na týždeň reštauráciu na Wolkrovej ulici a podáva vlastnoručne navarené jedlá svojej preslávenej kuchyne. (Podaktorí sme sa z reštaurácie nepohli celý týždeň.) Na jeseň sme sa vybrali na divadelný zájazd do nerozborného Sovietskeho zväzu. Divadelným lekárom bol prof. MUDr. Pavol Traubner, významný ctiteľ kombinovaného šachu. To on nás nasmeroval na finálový zápas majstrovstiev sveta v šachu v Leningrade. Rozhodujúcu partiu zohrali Kasparov a Karpov.

A koncom roku 1986 zasa padá na Bratislavu sneh! Odvtedy sa Bratislavčania na takú zimu nepamätajú! Snehové záveje mi komplikujú kočíkovanie novonarodenej dcéry. Napokon premiestnim - ako mnohí iní mladučkí oteckovia - novorodeniatko na sane. Veselo som sa batoliatkom na saniach brodil po zasneženom Ondrejskom cintoríne. Potom som sa pobral na ulicu a zistil som, že ťahám prázdne sane! Dieťatko som na zákrute vyklopil medzi hroby našich predkov. Ej, veru dlho trvalo, kým som sa naučil manipulovať s novorodeniatkami! Život človeka všeličomu naučí. A sneh stále padá a padá... Perinbaba je pri chuti.

Július Satinský
SN, 28. mája 1998

Páčil sa vám článok?