Vínovod viedol z pivnice až na vlakovú stanicu

27.10.2012
0
Vínovod viedol z pivnice až na vlakovú stanicu - Palugyay pivnica
Páčil sa vám článok?

Pri pátraní po príčinách expanzie značky Chateau Palugyay nachádzame v dobovej tlači rastúci počet zmienok o výnimočnej kvalite ošetrovania a skladovania produktov firmy Palugyay a synovia.

Ako vyplýva z memoranda grófa Henricha Zichyho, podpredsedu vinárskej spoločnosti podhorí uhorskej dvorskej kancelárii zo začiatku sedemdesiatych rokov 19. storočia, v tom čase boli z hľadiska konkurencieschopnosti uhorských vín na medzinárodných trhoch problémom vysoké náklady vinohradníckej produkcie, slabá úroveň spracovania a ošetrovania vína a jeho vysoká cena.

„V oblastiach podhorí (pahorkatín) sa rodí kvalitné víno, avšak problémom je vyrovnanosť dodávok a kvalita, čo zhoršuje jeho konkurencieschopnosť oproti vínam z južných krajín." Pri vyšších cenách a slabšej kvalite colné bariéry v Nemecku a inde znevýhodňujú uhorské vína oproti napríklad francúzskym. Riešenie znižovania nákladov spracovania a ošetrovania vína sa vidí v združovaní výrobcov pri spracovaní ako aj v predaji vína do koncentrovanejších podnikateľských subjektov.

Konkurenčná výhoda značky Palugyay spočívala v dobovom kontexte vysokej technologickej úrovni ošetrovania, skladovania a manipulácie vína, a tiež úrovni spotrebiteľského balenia, čím sa odlíšila od ostatnej domácej konkurencie.

V novinách Pressburger Zeitung v roku 1870 sa autor v článku nadpísanom „Putovanie v podzemí. Vzorová vínna pivnica v Prešporku" nadchýna nad technickou vybavenosťou Palugyayho pivníc: „Veľkolepé priestory prekvapia hneď po vstupe... Čistota, ktorá je základom každého dobre vedeného pivničného hospodárstva je tu dovedená do takej dokonalosti, že ak obtriete bielou šatkou akýkoľvek sud, nenájdete na nej najmenšej stopy po špine... Návštevník môže obdivovať vzorovú pivničnú prevádzku, v ktorej pracujú stroje najmodernejšej konštrukcie šetriace čas a námahu - stroje, čo prepravia 100 až 150 vedier vína za hodinu zo suda do suda, alebo pošlú mimo pivnice. Stroje, ktoré umyjú 2000 fliaš denne a iné, ktoré 2000 fliaš zazátkujú. O tom, ako si tu vážia čistotu a svedomitosť svedčí aj to, že dôkladne umyté fľaše sa ešte pred naplnením preplachujú vínom. Na čistenie sudov slúži obrovské parné zariadenie, ktoré ich pripraví na prijatie novej náplne... Je tu aj dielňa na výrobu menších či väčších debien na expedíciu fliaš, ktorá dáva prácu niekoľkým robotníkom po celý rok."

Azda najväčší údiv vyvoláva aj dnes dômyselná preprava vína z pivnice na železničnú stanicu. Z pivnice Palugyayovcov na dnešnej Pražskej ulici viedol popod ulicu vínovod - potrubie, ktorým sa víno priamo prečerpávalo zo sudov vo vagónoch na priľahlej vlakovej stanici, a naopak z vagónov do vínnej pivnice!

prof. Gejza Blaas
(spracované podľa prameňov z archívu rodiny Palugyayovcov)
POKRAČOVANIE NABUDÚCE

História Chateau Palugyay


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?