1977: Bratislava zažila katastrofu helikoptéry

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Slovenský filmový režisér Janko Roháč oslavuje 45. narodeniny. V jeho pražskom dome sa schádzajú všetci komici - gratulanti. Je tu Stella Zázvoková, Miloš Kopecký, Horníček, Šimek, Gott, Janko Werich, Nárožný, Lasica, Satinský... V Prahe už vyčíňajú chartisti, ale v ďalekej Bratislave je pokoj. Janko Solovič s nami vydáva platňu Plné vrecká peňazí, hudobnú komédiu upravenú pre gramofónový priemysel. Hneď prvá pesnička sa volá Mám päť korún a púšťajú si ju školáci v školskom rozhlase, keď majú vyberať po päť korún na kino.

V roku 1977 som chodil pešo so psom Pedrom na druhú stranu Dunaja ku koníčkom. Dr. Lavko tam vtedy udržoval chov koní na vysokej úrovni. V lete sa vozili na kočiari po lužných lesoch a ťahali nás hucule - ČUK a GEK. V tých rokoch sa ešte dalo plávať aj v Dunaji. Trasa bola od lodenice pri Pečnianskom zálive popod most až ku kúpalisku LIDO. (Petržalské LIDO bolo do druhej svetovej vojny parádne kúpalisko. Všade kvetinové záhony, mramorové chodníky. Chátrať začalo až po bombardovaní Apolky v roku 1944, keď zopár bômb padlo aj do areálu kúpaliska.)

Teraz - v roku 1977 - Bratislava zažila katastrofu helikoptéry, ktorá havarovala pri letisku vo Vajnoroch. Nešťastie okrem pilota a lekára neprežila manželka prezidenta Husáka, pani Viera Husáková-Müllerová. Prevážali ju z Tatier so zlomenou rukou do bratislavskej nemocnice. Bratislavskí umelci pomaly začínajú osídľovať borovicové lesy na Záhorí. V roku 1977 účinkujeme po jedenástich rokoch s Lasicom opäť v silvestrovskom televíznom programe. Silvester na přání moderujú z Prahy Božidara Turzonovová a Vladimír Menšík.

Na Vianoce umiera vo Švajčiarsku Charles Spencer Chaplin, najväčší filmový komik všetkých čias. V Bratislave odišiel na večnosť už v lete ľudový rozprávač Ujo z Detvy, vlastným menom Ľudo Zeljenka, skautským menom Akela. Po Bratislave dlhé roky koloval jeho spevníček skautských pesničiek. Mnohé venoval Bratislavčanom. Pamätám sa na pieseň, ktorú sme si spievali pri táborákoch: „V Bratislave na námestí, tam je veľké divadlo, sadla krava na včeličku, pustila jej žihadlo...“ S podstatne iným repertoárom vystupuje Jana Kocianová so skupinou Prognóza (Frátrik, Obert, Stankovský, Kašay, Nosko, Škvaril) plus hovorené slovo L+S.

V roku 1977 na Silvestra poriadne snežilo. A mrzlo tak, že keď sa môj pes Pedro rozbehol po Dunajskej ulici, šmýkal sa na labkách až po Mlynské nivy! Už tradične bol u nás doma veselý Silvester za prítomnosti mnohých kamarátov. Vo svete začali vystrkovať rožky teroristi - únoscovia lietadiel a na letisku v Dubay nasadili Nemci po prvý raz zakuklenú protiteroristickú jednotku. V Bratislave 1977 sa ešte kukly nenosili. A aby som nezabudol: Vlado Bednár je rozvedený!

Július Satinský
SN, 15. 1. 1998

Páčil sa vám článok?