Domy na Štefánikovej pripomínali paláce

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pohľadnica z deväťdesiatych rokov 19. storočia mala adresáta pozdravu informovať o najnovšej výstavbe v bývalom kráľovskom sídelnom meste Prešporku.

Tunajší vydavateľ M. Freistadt použil fotografiu dolného (južného) konca ulice pomenovanej po bývalej korunnej princeznej Štefánii, terajšej Štefánikovej ulice, kde stáli v osemdesiatych rokoch 19. storočia postavené nájomné obytné domy, pripomínajúce šľachtické paláce. V tom čase to boli najlepšie adresy v meste. Veď kto by nechcel byť susedom po cisárovi najbohatšieho člena cisárskej rodiny - arcikniežaťa Friedricha.

Na pohľadnici síce vidno len tieň kaplnky jeho paláca, ale o to viac vidno fasády dvojdomu šťastného výhercu štátnej lotérie Szwetlika (Štefánikova 3 a 5), v ktorom boli elegantné veľkopanské byty. V roku 1914 už domy vlastnil veľkoobchodník s vínom Josef von Palugyay.

V pozadí záberu stojí akoby naprieč ulicou dvojposchodový dom s veľmi nízkou strechou ukrytou za ozdobnou atikou. Dom mal v strednej časti na obidvoch poschodiach dlhé balkóny s kovaným zábradlím v barokovom slohu. Na prízemí bývali obchody s módnym tovarom. Dom stál na Palisádach šikmo oproti kaviarni Štefánia, na mieste bývalého vonkajšieho opevnenia mesta.

Ulica, smerujúca od paláca arcikniežaťa k Michalskej bráne, musela tento dom obchádzať, rovnako ako trať električiek od hlavnej stanice. Dom bol počas bombardovania mesta 16. júna 1945 natoľko poškodený, že ho už neobnovili, ale na jeho mieste napriamili prepojenie Štefánikovej ulice na terajšie Suché mýto.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?