Poštová ulica bola kedysi oveľa užšia

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pred sedemdesiatymi rokmi mohol návštevník Bratislavy poslať svojim známym takúto pohľadnicu z centra mesta. Vznikla po roku 1931, keď dostavali nájomný dom Roykovej základiny, ktorý stojí vedľa hotela Palace.

Je možné, že pohľadnicu vydal pre svojich hostí majiteľ vtedy ešte nového hotela, ktorý mal v suteréne aj vlastné kino. Takýto záber však bol možný len pár rokov, lebo vzápätí zbúrali dom na nároží Poštovej a dnešnej Obchodnej (vtedy Uhorskej či Schöndorfskej) ulice, ako aj dom susediaci s domom Roykovej základiny (Royko-Passage), aby ich nahradili novostavbami.

Poštová ulica bola pôvodne veľmi úzka a krátka, vyúsťovala do Uhorskej ulice od kláštora Milosrdných bratov. Meno dostala podľa pošty, ktorá sa nachádzala v budove zájazdného hostinca na mieste terajšieho kostola reformovanej cirkvi. Oproti vyústeniu pôvodnej Poštovej ulice stáli meštianske domy.

Ulicu predĺžili smerom k Hodžovmu námestiu a Grassalkovichovmu (prezidentskému) palácu až počas druhej svetovej vojny a po nej, keď viaceré domy boli zničené bombardovaním. Zástavba Uhorskej ulice, okrem dvoch už spomenutých novostavieb, pochádzala zo 17. a 18. storočia. Po požiaroch v druhej polovici 19. storočia však fasády väčšiny domov upravili podľa vtedajšieho vkusu.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?