Súsošie Márie Terézie odhalil sám cisár

7.10.2006
0
Súsošie márie terézie odhalil sám cisár - 200409 nova
Páčil sa vám článok?

Dňa 16. mája 1897 zažilo slobodné kráľovské mesto Prešporok posledný odblesk slávy, ktorá ho predtým sprevádzala tri storočia históriou ako hlavné a korunovačné mesto uhorského kráľovstva.

Na konci 19. storočia v očakávaní a príprave osláv tisícročného výročia príchodu Maďarov do strednej Európy vznikali v celom Uhorsku projekty osláviť toto výročie nielen pominuteľnými slávnosťami, ale aj trvalými pamätníkmi, ktoré mali vydržať ďalších tisíc rokov.

Milléniové oslavy sprevádzala výstavba rozmanitých nákladných pamätníkov najmä v Budapešti a na historicky dôležitých lokalitách krajiny, nielen v centrálnej oblasti Uhorska. Z veľmi honosných pamätníkov možno pripomenúť vysoký stĺp, na ktorom stála socha Árpáda v nadživotnej veľkosti, ktorý vztýčili na ruinách citadely stredovekého hradu v Devíne, ktorý bol vtedy ešte stále v majetku kniežat z rodiny Pálffy. Kopec bývalej citadely pomenovali vtedy Árpádovým menom.

Aj v Prešporku sa rozhodli dôstojne osláviť jubileum. Na rozdiel od ostatných uhorských miest však nepovažovali za vhodné ani potrebné použiť motív z najstaršej maďarskej histórie či mytológie. V bývalom korunovačnom meste považovali za vhodnejšie pripomenúť si tu v rokoch 1563 až 1830 korunovaných uhorských kráľov a kráľovné.

Zo všetkých vybrali ako reprezentantku cisársko-kráľovskej rodiny Habsburgovcov svoju milovanú kráľovnú Máriu Teréziu (1717 - 1780). Jej súsošie malo byť pomníkom všetkým tu korunovaným jej predkom a potomkom. Súsošie z carrarského mramoru v Carrare vytesal spolu so svojimi spolupracovníkmi v Prešporku narodený sochár Johann Fadrusz. Umiestnili ho blízko miesta, kde sa kedysi nachádzal Korunovačný kopček, používaný ako pódium pre časť pokorunovačnej ceremónie.

Na slávnostnom odhalení súsošia sa zúčastnil aj sám cisár a kráľ František Jozef a mnohí príslušníci panovníckej rodiny. Na historickej fotografii zo 16. mája 1897, ktorá pochádza z rodinného archívu MUDr. Juraja Payera, vidno v popredí pavilónovitý prístrešok vo forme stanu, kde sa nachádzal trón, z ktorého jeho cisársko-kráľovské veličenstvo sledovalo priebeh omše a slávnostného odhalenia súsošia.

Štefan Holčík
FOTO - archív J. Payera a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?