Pohľadnice slúžili aj ako nosiče reklamy

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pohľadnica, ktorú odoslali v júni 1907, nie je na prvý pohľad ničím zvláštna. Ak ju však divák bližšie skúma, príde na viaceré podivné fakty. Predovšetkým si uvedomuje, že ide o pohľad na južné vyústenie neskoršej Štefánikovej ulice (vtedy sa volala Stefánia utca, Stefaniestrasse) do priestoru Suchého mýta (dnešné Hodžovo námestie).

Vpravo je nezameniteľný bočný pavilón Grassalkovichovho paláca pokrytý originálnym dreveným šindľom, vľavo novostavby obytných domov z obdobia okolo roku 1880. V popredí stojí plagátovací stĺp „Litfasssäule“, zavŕšený hodinami s troma ciferníkmi, aký bol v Prešporku inštalovaný aj na iných miestach.

Nie veľmi presvedčivo pôsobí reklamný nápis v dolnej polovici stĺpu, ktorý akosi nerešpektuje zákony perspektívy. Pri bližšom pozorovaní sa ukáže, že táto časť stĺpu bola na pôvodnej fotografii retušovaná a nápis je dodatočný. Prekvapením však je, že z iných záberov z toho istého priestranstva vyplýva, že stĺp nikdy nestál v strede cesty, ale viac vľavo, bližšie ku kaviarni Štefánia. Pohľadnica teda vznikla ako montáž dvoch rôznych záberov.

V ulici za stĺpom možno vidieť na mieste paláca grófa Karátsonyiho, ktorý postavili v roku 1884, ešte len rozostavaný objekt. Použitý fotografický záber bol teda z roku 1884, plagátovacie stĺpy však postavili až po roku 1900. Nápis na dolnej časti stĺpu nenecháva možnosť na pochybnosti. Je to reklama prvého prešporského vydavateľstva pohľadníc, ktoré na začiatku 20. storočia pôsobilo pod menom „Bediene dich Allein“ (Obslúž sa sám) na Ventúrskej ulici 5-7.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?