Námestie SNP sa zmenilo na nepoznanie

7.10.2006
0
Páčil sa vám článok?

Pred rokom 1905 vydali v Drážďanoch (a v Budapešti) vo vydavateľstve Edgara Schmidta pohľadnicu z Prešporku, ktorá predstavuje vtedajšie Trhové námestie (Vásártér, Marktplatz). Je to dolná časť terajšieho Námestia SNP.

Záber je neuveriteľný. Po sto rokoch od realizovania pôvodnej fotografie možno už na historickej snímke identifikovať iba jediný dom. Je to objekt vpravo – nájomný dom pri kláštore Milosrdných bratov (Nám. SNP 11). Dom podľa projektu viedenského architekta profesora W. Ostertaga postavil v roku 1836 tunajší stavebný podnikateľ Ignaz Feigler.

Všetky ostatné domy v priebehu 20. storočia zanikli. Na ich miestach vznikli nové, oveľa vyššie, čím sa opticky priestor námestia zásadne zmenšil. Námestie opticky zmenšuje aj zbytočne prebujnená vysoká zeleň. Najvyšší z moderných objektov, Manderlov dom, postavili v rokoch 1932 až 34 (na mieste dvojposchodového domu s tmavou strechou pri pravom okraji historického záberu) podľa projektu architektov Christiana Ludwiga a Ernsta Spitzera.

Christian Ludwig, autor prvého „mrakodrapu“ v meste, sa odtiaľto v čase druhej svetovej vojny odsťahoval a už nikdy nemal možnosť mesto navštíviť. Nedávno sa sem však predsa vrátil, spolu so svojou manželkou. Ich telesné pozostatky sú dnes uložené v rodinnej hrobke na cintoríne pri Kozej bráne. Ich v Bratislave narodený syn Christian Ludwig–Attersee patrí k najslávnejším predstaviteľom moderného maliarstva v Rakúsku.

Štefan Holčík
FOTO – archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?