Prvé hokejové striebro prichádza s Dzurillom

2.6.2012
0
Prvé hokejové striebro prichádza s dzurillom - Dzurilla mlady
Páčil sa vám článok?

Pri mapovaní histórie bratislavského hokeja sme dolistovali v knihe Ladislava Grunnera: Polstoročie v belasom. Pri príležitosti 90. výročia hokeja v Bratislave však vyšla kniha Ivana Ňiňaja a kolektívu autorov: Hokej menom Slovan, kde sa pozrieme na novšiu históriu hokeja v meste.

Ladislav Horský sa stal trénerom Slovana tak trochu aj pre svoj zdravotný stav. Ako hráč mával žalúdočné problémy, navyše prišlo ťažké zranenie tváre, keď mu protihráč rozrezal líce, no hlavným dôvodom bolo, že už vtedy prednášal ako asistent na pedagogickej fakulte o hokeji, takže dokázal skĺbiť teoretické vedomosti s praktickými skúsenosťami. „Prišiel s novou metodikou, napríklad s rozcvičkou pred zápasom, čo sme predtým nepoznali, ale aj s dvojfázovým tréningom," spomína Karol Fako.

Hneď v druhej sezóne Horského trénerského pôsobenia v Slovane, v sezóne 1959/60, prišiel výrazný úspech. Pomohol k nemu aj návrat dvoch výborných hokejistov z vojenčiny v Jihlave - obrancu Františka Gregora a útočníka Jozefa Golonku - a navyše z Brna prišiel Josef Bláha. Slovan sa stal šťukou súťaže a skončil druhý za RH Brno. Korunu kráľa strelcov získal s 26 gólmi Ján Starší a bratislavský útok s číslami 8 - 9 - 10, teda Starší - Golonka - Černický bol s 56 gólmi jasne najlepším. Začala sa slávna éra „korunných princov".

Bola to však prvá sezóna aj pre budúcu svetovú brankársku hviezdu Vlada Dzurillu. Premiéru si odkrútil 29. novembra 1959 v Chomutove. Predtým, v zápase v Plzni, sa zranil Ján Jendek, a tak tréner Horský narýchlo povolal Dzurillu. Mal iba 17 rokov. Cestou do Chomutova z ničoho nič tréner povedal mladému brankárovi: „Do bránky pôjdeš ty." Ako spomínal neskôr Dzurilla, prišlo to najhoršie, čo sa mu mohlo stať. „Hneď v prvej tretine inkasujem dva školácke góly. Ukrutne sa bojím, aby ma tréner neodvolal z ľadu," tŕpol mladík s netradičnou trinástkou na brankárskom drese. Skúsení hráči Fako, Golonka, Starší a Zábojník ho však povzbudili, aby sa nebál, že to dobre dopadne. Aj sa tak stalo. Vlado spustil „roletu" a Slovan vyhral 4:3.

Ešte nikdy nebol Slovan tak blízko k titulu ako v sezóne 1961/62. V nadstavbovej časti Rudá hvězda Brno odišla z Bratislavy s výpraskom 1:10. Bolo to najvyššie víťazstvo Slovana nad odvekým rivalom. Slovan mal v 13. kole ešte sedembodový náskok a všetko nasvedčovalo tomu, že Slovensko sa dočká vytúženého titulu. RH však postupne znižovala náskok, až ho vymazala. A potom prišiel domáci zápas proti Spartaku Sokolovo. O prehre Slovana 1:2 rozhodla neslaná-nemastná strela Stanislava Neveselého, ktorý v tiesni a bez prípravy vypálil od modrej čiary. Bola taká slabá, že Dzurilla neodhadol jej krivku letu a skončila v bráne. „Takýmto poťa-gólom ako hovoríme po bratislavsky, sme asi stratili titul. Po tomto zápase mám neraz chuť hokej navždy zanechať," spomínal na Vlado Dzurilla na situáciu, ktorú považoval za čierny moment svojej úspešnej kariéry.

(Pokračovanie)
Spracované podľa knihy I. Ňiňaj a kol.: Hokej menom Slovan

90 rokov hokeja v Bratislave


Článok bol uverejnený v tlačenom vydaní Bratislavských novín. © 2012 Nivel Plus. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Páčil sa vám článok?