Lipa pri Palisádach má veľmi staré korene

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pozdĺž dnešnej ulice Palisády jestvovali až do konca 19. storočia zvyšky vonkajšieho opevnenia mesta. Za nimi, smerom k centru mesta, sa v minulosti rozprestierali záhrady. Majiteľom záhrady medzi terajšími ulicami Svoradovou a Zochovou bola až do polovice 19. storočia rodina grófov Pálffy.

Medzi Zochovou a Kozou ulicou sa rozprestierala úžitková záhrada prešporského prepošta. Tesne pri Kozej bráne, medzi terajšou ulicou Podjavorinskej a Palisádami, bola menšia, ale veľmi starostlivo upravená záhrada, pôvodne známa ako Lindengarten (lipová záhrada). V prvej polovici 18. storočia ju získal barón Jeszenák. Po polovici storočia v nej postavili zaujímavý barokový záhradný pavilón, ktorý zbytočne zbúrali v 60. rokoch 20. storočia. V 19. storočí sa areál spolu so záhradou stal majetkom rodiny Slubekovcov.

Západný okraj záhrady pri styku s Palisádami bol lemovaný radom starých líp.

V čase demolovania historického areálu a výstavby nového obytného komplexu (po roku 1965) sa rozhodlo upraviť aj priestor pri ulici. Úroveň chodníka rozšírili smerom do plochy záhrady mohutným telesom terasy. Staré bútľavé lipy, ktoré predtým stáli na svahu, s výnimkou jednej, odstránili. Jediná lipa na svahu, ktorá sa zdala životaschopná, sa ocitla v telese betónovej terasy. Terén okolo jej pňa bol však nižšie, preto v terase vynechali bazénu podobný nepravidelný otvor. Železné zábradlie okolo otvoru upravili tak, aby rešpektovalo široké konáre stromu, ktorý sa ocitol v neprirodzenej polohe. Pôvodný strom však operáciu neprežil, jeho konáre postupne odumreli. Zo starého pňa a koreňov z 18. storočia našťastie okolo roku 1975 vyrástol nový výhonok. Ten sa napriek nie najpriaznivejšej situácii pri frekventovanej vozovke rozrástol a spevnel. Jama pri jeho koreňoch stále čaká na postupné zasypávanie úrodnou pôdou.

Páčil sa vám článok?