Mozart v Prešporku zrejme nekoncertoval

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Pred týždňom uplynulo 250 rokov od narodenia geniálneho hudobníka a skladateľa Wolfganga Amadea Mozarta. Niektorí obyvatelia Bratislavy sa ozývajú, že mesto si vraj nedostatočne uctilo jeho pamiatku. Zdôrazňujú pritom údajnú návštevu šesťročného Wolfganga s otcom v Prešporku.

Návšteva sa mala uskutočniť 11. až 24. decembra 1762. Ako dôkaz o jej uskutočnení sa uvádzajú dva listy Leopolda Mozarta, Wolfgangovho otca, priateľovi do Salzburgu. Zaujímavé však je, že v listoch, ktoré by mali poslúžiť ako dôkaz, sa ani jediným písmenom syn nespomína. Pritom v listoch sa spomínajú aj menej dôležité veci, ako napríklad, že cesta z Prešporka do Viedne 24. decembra trvala dvanásť hodín, že vozovka bola zamrznutá a hrboľatá a pod. Ďalším dôkazom by mala byť zmienka o pobyte v Prešporku v zápise Wolfgangovej sestry, ktorý však vznikol omnoho neskôr.

V šesťdesiatych rokoch 20. storočia sa istý v Bratislave žijúci muzikológ rozhodol vyrobiť senzáciu. Nestačilo mu, že svojrázne interpretoval listy Leopolda Mozarta tak, že z nich prečítal, čo v nich napísané nie je. Vymyslel koncert, o ktorom nejestvuje ani zmienka. A aby bol hodnovernejší, musel vymyslený koncert aj niekam lokalizovať. Hodil sa mu na to palác v centre mesta, ktorý v 18. storočí patril generálovi Leopoldovi Pálffymu. Národný výbor jeho idey s radosťou prijal a na paláci sa objavila zavádzajúca pamätná tabuľa. Ateistom pritom vôbec neprekážalo, že v 18. storočí sa koncerty v adventnom čase v poslednom týždni pred Štedrým dňom nekonali asi ani v domácnostiach najvyššej šľachty. Nebralo sa do úvahy ani to, že Wolfgang bol nedávno pred údajnou návštevou Prešporka ťažko chorý, a že otec by ho asi sotva nútil na cestu v treskúcej zime. Sám Leopold mal problémy s boľavými zubami. A či boli vtedy gróf Leopold Pálffy a jeho rodina práve v Prešporku, ani to nie je isté. Ak by sa bol domnelý koncert uskutočnil, nebol by sa Leopold Mozart v liste priateľovi pochválil synovým úspechom? Neoznámil by mu, u koho boli? Ak tam vôbec boli?

V Bratislave jestvuje od roku 1972 Mozartova ulica. Málokto však vie, že už tri roky je na najčestnejšom mieste v strede priečelia budovy Opery SND, pôvodne Mestského divadla, inštalovaná Mozartova busta. Z pôvodných búst skladateľov a dramatikov, ktoré do oválnych otvorov nad loggiou inštalovali v roku 1886, sa jedna nezachovala.

Preto bola pri nedávnej rekonštrukcii nahradená práve bustou W. A. Mozarta, ktorú vytvoril Ivan Herényi. Pôvodne boli všetky busty v poliach pod nimi označené čitateľnými menami. Tie dnes chýbajú. A možno práve teraz sa naskytá možnosť busty označiť nápismi. Predstavujú tieto osobnosti: Goethe, Shakespeare, Mozart, Liszt, Katona.
Páčil sa vám článok?