Heckenastov palác na Kozej a Konventnej

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Na nároží ulíc Kozej a Konventnej stojí palácový objekt, ktorý po druhej svetovej vojne prestal slúžiť obytným účelom. Teraz patrí Ekonomickej univerzite. Na začiatku svojej činnosti v Bratislave tam sídlil Goetheho inštitút. Nedopatrením ho ktosi začal označovať ako Pálffyho palác (ktovie koľký).

Objekt si dal postaviť okolo roku 1873 známy prešporský vydavateľ a obchodník knihami Gustav Heckenast. Miesto získal pri parcelácii bývalého evanjelického cintorína. Ten prestali používať na základe rozhodnutia Jozefa II. z roku 1784, ale ostal zachovaný ako zelená plocha asi osemdesiat rokov. Evanjelický konvent až po roku 1860 odsúhlasil výstabu novej ulice. Plochu cintorína vtedy rozdelili na pomerne rovnako veľké parcely. Ostané parcely zastavali nájomnými domami a školskými objektmi, Heckenast dal postaviť panský palác pre seba a svoju rodinu.

Autor projektu nie je známy, predpokladá sa však, že bol z Budapešti. Palác navrhol v módnom slohu talianskej renesancie. Plochy fasád s napodobeným riadkovým tehlovým murivom bývali nafarbené načerveno ako neomietnutá tehla. Po Heckenastovej smrti (zomrel 11. 4. 1878 a pochovali ho do rodinnej krytpy pod kaplnkou na cintoríne pri Kozej bráne, na ktorej stavbu prispel vysokou sumou) sa jeho rodina orientovala na vydavateľskú činnosť v Budapešti a palác predali. Kúpil ho Ferdinand Leopold, knieža z Teana, pochádzajúci z rodiny grófov Pálffyovcov, ktorý získal po starej matke ešte aj meno a majetky vymretej grófskej rodiny Daun. Striedavo býval tu a vo svojich zámkoch, z ktorých najbližší bol v Stupave. Tu sa mu narodilo aj niekoľko detí. Vtedy v paláci na niekoľkých miestach umiestnili znak rodiny Pálffyovcov. Knieža zomrel 1900 na svojom zámku v Stübingu.

Palác na Kozej/Konventnej ulici prešiel neskôr do majetku grófa Alexandra Hübnera. Ako hübnerovský palác bol známy aj v roku 1931, keď vydal Karl Benyovszky knihu staroprešporských povestí. A jedna z nich sa viazala práve na spomínaný palác. Vraj sa tam dlho objavovali strašidlá zo zrušeného cintorína, až kým na dom nezavesili obraz Panny Márie. Ten tam však už dávno nie je. Strašidlá sa napriek tomu údajne nevrátili.

Páčil sa vám článok?