Justiho pomník je ozdobou Horského parku

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

Horský park nemal byť podľa predstáv jeho zakladateľov iba kusom romantického lesa blízko centra. Mal byť aj miestom spomienok na významné osobnosti z radov obyvateľov mesta. Zásluhu bývalého mešťanostu (Bürgermeister) Heinricha Justiho zvečnili vo výstavbe pomníku v centrálnej časti parku.

Pomník je komponovaný ako niekoľko metrov vysoké umelé bralo postavené z veľkých neotesaných blokov prírodného kameňa. Na brale je umiestnený bronzový reliéf s portrétom Justiho v nadživotnej veľkosti. Reliéf spoluzakladateľa parku je dielom sochára Alojza Rigeleho z roku 1908. Súčasťou pomníka je aj polkruhová terasa pred ním. Na opornom múre pod terasou bývala umiestnená tabuľa s maďarským pamätným nápisom. Tú však odstránili, ale inú so zodpovedajúcim slovenským textom dodnes nikto nedodal. Okolie pomníka a terasy nebývalo zarastené divými stromami, takže bolo zďaleka viditeľné z protiľahlého svahu Malých Karpát.

Heinrich Justi (1804 až 1878) bol mešťanostom v rokoch 1868 až 1875. V jeho období mesto zásluhou postupujúcej industrializácie a modernizácie pomerne rýchlo zbohatlo a mierne sa zvýšil počet obyvateľov. Mesto kúpilo s radnicou susediaci palác grófov Apponyiovcov a prenieslo do neho úradovne magistrátu. Tým sa uvoľnili miestnosti na prvom poschodí starej radnice a do tých v roku 1872 natrvalo umiestnili zbierky vtedy ešte mladého, ale už bohatého mestského múzea. Neďaleko Justiho pomníka postavili po roku 1925 kamennú lavičku v typickom štýle dvadsiatych rokov, s hudobným motívom a nápisom Charles Foerster. Je pamätníkom tunajšieho dnes úplne zabudnutého klavírneho virtuóza, ktorý odpočíva na evanjelickom cintoríne pri Kozej bráne (žil 1860 až 1925).

Páčil sa vám článok?