Vilová štvrť stojí na mieste vinohradov

7.10.2006
Páčil sa vám článok?

V 80. rokoch 19. storočia vznikla myšlienka postaviť aj v Prešporku vilovú štvrť, a to na mieste peronospórou zničených vinohradov nad Palisádami smerom k terajšiemu Slavínu.

Vinohradnícke záhony Rappeln a Märzeln postupne zanikli. Pre vidiecke sídla v Anglicku používaný názov „cottage“ sa prostredníctvom Viedne preniesol aj do Prešporku. Tu sa však udomácnil pre nové sídlisko domáci nemecký názov Neustift či jeho maďarský preklad Újtelep.

Centrum vilovej zástavby bolo na terajšej Kuzmányho ulici. Vily bohatých mešťanov boli schované za fasádami rôznych štýlov. Nájdeme tam fasádu gotickú vedľa barokovej, fasádu v štýle holandskej renesancie s barokovými štukatúrami. Nad fasádou s rokokovými motívmi sa týči vežička pokrytá farebne glazovanými škridlami od firmy Zsolnay v Pécsi. Jedna z dnes už nejestvujúcich víl pripomínala architektúru letného sídla na jadranskom pobreží. Typickým motívom týchto víl boli na slnečnej strane predstavané drevené verandy a balkóny s použitím motívov horskej („tirolskej“) architektúry. Viaceré sa zachovali aj po sto rokoch, hoci vo veľmi zlom stave.

Dnes ich obyvatelia používajú prevažne ako sušiarne. Niektoré z budov vo vilovej štvrti staval okolo roku 1900 architekt Alois Salzleitner (1843 - 1921) so svojou stavebnou firmou. K najznámejším stavbám realizovaným jeho firmou v Bratislave patrí Kostol reformovanej cirkvi na Námestí SNP a objekt Reduty. Na Kuzmányho ulici 14 doteraz stojí v pôvodnom stave dvojposchodová vila, ktorú postavil v roku 1903 Alois Salzleiner pre pani Máriu Dworacsek. Maria Dworacsek je uvedená ako majiteľka domu ešte v roku 1914, ale v roku 1922 je už majiteľom niekto iný.

Neomietané časti fasády s priznaným tehlovým murivom a štíty budovy svedčia o inšpirácii v severskej architektúre, výzdobné časti fasády z pálenej hliny sú pravdepodobne vo Viedni sériovo vyrábané prefabrikáty s motívmi barokovými a secesnými. Časť z nich bola zbytočne poškodená pri inštalovaní lokálneho plynového kúrenia, dajú sa však obnoviť. Obnovu a konzerváciu by potrebovali aj drevené pavlače. Vila je významným príkladom meštianskej architektúry konca 19. storočia v Bratislave.

Páčil sa vám článok?