Názov Tulip House Hotel je zavádzajúci

4.12.2009
0
Páčil sa vám článok?

Terajšia Štúrova (pôvodne Barosova) ulica vznikla v posledných rokoch 19. storočia narovnaním a rozšírením úzkej a zakrivenej cesty, ktorá viedla od Laurinskej brány k brehu Dunaja a k Landererovmu palácu. Landererov palác bol už od začiatku 19. storočia kasárňou.

Na brehu Dunaja neďaleko paláca stáli od druhej polovice 18. storočia mestské jatky, miesto, kde mäsiari porážali dobytok.

Situácia sa zásadne zmenila pred rokom 1890, keď sa rozhodlo postaviť na Dunaji stály železný most, terajší Starý most. S tým súviselo vybudovanie zodpovedajúceho predmostia a jeho prepojenia s centrom mesta. Most dostal meno cisára a kráľa Františka Jozefa, novovzniknuté priestranstvo pred ním pomenovali v roku 1904 Námestím kráľa Ondreja III., ktorý v roku 1291 obnovil mestu stratené privilégiá. Je to terajšie Šafárikovo námestie. S terajším Námestím SNP ho spojili práve ulicou, ktorá dnes nesie meno Ľudovíta Štúra.

Počas druhej svetovej vojny zasiahli bomby mnohé objekty v blízkosti Štúrovej ulice. Zanikla kasáreň v bývalom Landererovom paláci, zásah dostali obytné domy na Tallerovej ulici, budova Slovenského múzea, domy na Grösslingovej ulici aj dolný koniec Námestia SNP pri vyústení Špitálskej. Akoby zázrakom sa zachoval celý rad domov na západnej strane Štúrovej ulice. Ostali ušetrené aj od prestavieb a zvyšovaní, takže si dodnes zachovali tvár, akú mali na začiatku 20. storočia. Medzi nimi stojí jeden nedávno precízne rekonštruovaný vynikajúci šľachtický palác (csákyovský) a niekoľko príkladne upravených secesných domov.

Je tam aj najvýraznejší bratislavský objekt zo secesie (Štúrova 10). Pôvodne obytný dom s viacerými obchodmi na prízemí, sa stal pred pár rokmi hotelom. Zvetrané omietky a dekorácie fasád počas rekonštrukcie nahradili presnými kópiami pôvodných, ktoré sú často lepšie než bol originál.

Od päťdesiatych rokov bola v obchodnom priestore na nároží domu umiestnená kaviareň Tulipán. Jej interiér v slohu socialistického realizmu sa postupne devastoval, až nakoniec bol z bývalej exkluzívnej kaviarne nevábny zafajčený a pomerne špinavý lokál. Nie je známe, kto a prečo pomenoval kaviareň. Nie je ani jasné, prečo sa aj terajší hotel volá Tulip House Hotel.

Ak by si bol totiž autor tohoto pomenovania dôkladne prezrel fasádu budovy, zistil by, že sa na nej už od roku 1905 nachádza množstvo ruží, leknínov a iných popínavých rastlín. Blízkosť Dunaja hádam inšpirovala architekta Schillera a štukatéra, ktorý na fasáde pracoval, aby tam umiestnili aj pár reliéfov s vodným vtáctvom. No po tulipánoch ani stopy.

Ruže v košoch a na girlandách sú najvýraznejším motívom fasády. Možno to súviselo so zaniknutým zájazdným hostincom a neskorším hotelom „U zlatej ruže“, ktorý stával na blízkej Ružovej (teraz Jesenského) ulici. V hoteli nocoval počas svojej inkognito návštevy Prešporka aj sám cisár a kráľ Jozef II. Ulica sa nevolala Ružovou podľa farby (ako napríklad Biela), ale podľa kvetu ruže, ktorý sa pozlátený skvel na vývesnej tabuli hotela (Rosengasse).

Ruže na fasáde domu na Štúrovej 10 mohli byť aj pripomenutím blížiaceho sa výročia narodenia svätej Alžbety Uhorskej (Durínskej), o ktorej sa vtedy verilo (a niektorí to ešte aj dnes veria), že sa narodila na Bratislavskom hrade (1207).

Názov hotela Tulip House Hotel je ďalším prejavom nepochopenia histórie nášho mesta.

Štefan Holčík
FOTO - archív autora
Páčil sa vám článok?