Slobodný život učiteľov trval len tri roky

20.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Po porážke nacistického Nemecka a likvidácii klérofašistického režimu na jar 1945 sa začal do roku 1948 slobodný život pre učiteľov. V obnovenej ČSR sa tešili, že budú našu mládež vychovávať v duchu ľudovej demokracie.

Prvou úlohou školskej správy bolo likvidovať reakčné opatrenia zavedené klérofašistickou školskou politikou (najmä pocirkevnenie škôl, reakčné reformy na všetkých druhoch škôl, rozlišovanie škôl a učiteľov podľa politickej príslušnosti a konfesií, či vylúčenie žien z vysokoškolského štúdia alebo jeho obmedzenie pre ne).

Významným krokom k tomu bolo nariadenie SNR zo 6. septembra 1944 o poštátnení škôl a zrušení zákazu koedukácie v školách. Aj v Košickom vládnom programe zo 4. apríla 1945 sa zdôrazňuje dôsledná demokratizácia škôl tak, aby školy slúžili v plnom rozsahu ľudu a národu. V roku 1947 bol v Bratislave zriadený celoslovenský Štátny pedagogický ústav, ktorý výrazne ovplyvnil pedagogický systém vzdelávania a zmenu učebných plánov a osnov všetkých druhov škôl.

V rokoch 1945-48 nastal u nás nebývalý rozvoj škôl a vzdelávania, ktorý zabrzdilo a zdeformovalo tzv. februárové víťazstvo pracujúceho ľudu. Školská politika sa podriadila politike KSČ aj na Slovensku, hoci tu sa stala víťaznou vo voľbách Demokratická strana. Bratislava sa stala v roku 1945 sídlom Povereníctva školstva a osvety, ktoré zabezpečovalo reorganizáciu vzdelávania a školského systému.

Táto školská správa venovala po roku 1945 prvoradú pozornosť budovaniu zariadení na výchovu a vzdelávanie učňov, žiakov, študentov a poslucháčov všetkých stupňov škôl. V roku 1946 sa zriadila na UK pedagogická fakulta, na ktorej sa otvoril študijný smer na prípravu učiteľov prvého až tretieho stupňa a Vysoká škola obchodná sa pretvorila na Vysokú školu ekonomickú. Po roku 1945 sa umožnilo štúdium na vysokých školách aj absolventom odborných stredných škôl. Od roku 1945 sa začala výstavba moderných školských budov, internátov, školských jedální, telocviční a pod. Medzi najmodernejšie areály patria areál v Mlynskej doline, v Horskom parku a SVŠT na bývalom Gottwaldovom námestí.

Viliam Horniak a Viera Hupková
(Koniec)

Páčil sa vám článok?