Demokrati bývali najmä na Lafranconi

13.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Najvýraznejšie zmeny nastali počas Slovenského štátu na vysokých školách a vo vyšších ročníkoch bratislavských stredných škôl najmä v politickom myslení a aj v jeho prejavoch k systému a obsahu klérofašistickej výchovy a systému školskej správy, a to u študentov, ale aj pedagógov.

Zmeny v myslení študentov sa odrazili napríklad v internátoch. Ľudácky orientovaní študenti sa ubytovali najmä v internáte Svoradov. Demokraticky zmýšľajúci v internáte Lafranconi.

Napäté vzťahy boli predovšetkým medzi slovenskými, českými, nemeckými a maďarskými študentmi. Boli to nechutné a nebezpečné akcie fašisticky orientovaných študentov a niektorých dospelých občanov. Na časté provokácie nacistických henleinovcov a maďarských iredentistov reagovali slovenskí študenti, keď strhávali Nemcom pásky s hákovým krížom na rukáve, Maďarom tzv. petöfiovské mašle a Židom strihali ich „pajchelesy“.

Pre fašisticky orientovaných študentov zriadilo ministerstvo školstva a národnej osvety na žiadosť vedenia Hlinkovej gardy internát na Železničiarskej ulici. Po vypuknutí SNP boli viacerí nasadení do oddielov PO Hlinkovej mládeže, aj keď neskončili štúdium. Protesty u ministra vnútra A. Macha nepomohli, v štúdiu pokračovali až v rokoch 1945/46.

Najťažšie obdobie pre študentov-brancov, žiakov posledných tried stredných a vysokých škôl bolo obdobie v mesiaci januári, keď 12. januára 1945 bola vyhlásená mobilizácia a tí, čo nemali odklad, museli narukovať na východný front. Viacerí študenti boli transportovaní na zákopové a opevňovacie práce v Taliansku. Nie všetci sa vrátili. Do koncentračných táborov brali gardisti aj študentov židovského vierovyznania. Po vypuknutí SNP sa viacerí bratislavskí študenti zapojili do povstania, najmä tí, ktorí mali rodičov na povstaleckom území. V nasadení do vojnových operácií nacistov najlepšie dopadli študenti, ktorí boli pridelení veliteľstvu nemeckej armády na zákopové a opevňovacie práce v okolí Bratislavy od januára do konca marca 1945.

Ešte spresnenie z minulého čísla - v gymnáziu klasickej vetvy na Gröslingovej ulici študovalo 851 študentov, na Sokolskej ulici 504 študentov a v gymnáziu na Kozej ulici 509 študentov.

Viliam Horniak a Viera Hupková
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?