Študovalo sa na reálnej alebo klasickej vetve

3.12.2008
0
Páčil sa vám článok?

Vo výuke a organizácii bratislavských stredných škôl nastali počas slovenského štátu v rokoch 1939-1946 niektoré zmeny.

Napríklad v učebných osnovách gymnázií, ktoré umožnili študentom pri vstupe do piatej triedy rozhodnúť sa pre štúdium na klasickej alebo na reálnej vetve. V Bratislave bolo gymnázium klasickej vetvy na Gröslingovej ulici ( I. gymnázium), na Sokolskej ulici ( II. gymnázium) a na Kozej ulici (III. reálne gymnázium). V I. gymnáziu bolo v tom čase 8 študentov.

Dievčenské gymnázium na Dunajskej ulici malo obe vetve, a nemeckú a maďarskú pobočku, vzniklo aj dievčenské cirkevné gymnázium U uršuliniek.V školskom roku 1940/41 bolo zriadené v Bratislave cvičné gymnázium, na ktorom robili budúci učitelia stredných škôl násluchy a výstupy pod vedením profesorov univerzít. Mohli v ňom študovať len študenti bývajúci v Bratislave. V roku 1946 tam študovalo necelých 3500 študentov a učilo 175 stredoškolských profesorov.

Reforma nastala v roku 1941 v učiteľských školách. Názov učiteľská škola sa zmenil na učiteľská akadémia. Štúdium sa predĺžilo na 5 rokov a pri akadémii sa zriadila cvičná škola. Vznikol tu aj Ústav pre vzdelávanie učiteliek materských škôl. Do siete obchodných škôl pribudla Obchodná rehoľná dievčenská škola a popri slovenských obchodných školách vznikli aj nemecké obchodné školy. Sieť tvorili dvojročná obchodná škola, štvorročná obchodná akadémia, obchodné učilište a ročný abiturientsky kurz na doškolenie absolventov stredných škôl.

K sieti štvorročných priemyselných škôl pribudli stredná odborná škola elektrotechnická, strojnícka, staviteľská a železničná. Študovalo v nich v roku 1946 presne 1142 žiakov a učilo 70 učiteľov. V škole umeleckých remesiel sa študovalo v štyroch oddeleniach ( keramické, fotografické, grafické a vnútornej architektúry).

Hudobní umelci sa do roku 1941 vzdelávali v súkromnej Hudobnej a dramatickej škole, keď sa zmenila na Štátne konzervatórium. V strednej škole pre sociálnu starostlivosť študovalo k 31. decembru 1946 55 žiačok a učilo 15 učiteľov. V dvojročnej Vyššej škole družstevnej študovalo 33 študentov.

Viliam Horniak a Viera Hupková
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?