V Barcelone posledný raz spolu s Čechmi

20.9.2008
0
Páčil sa vám článok?

Bojkot na ústupe, komercializácia, nástup profesionálov, prítomnosť nových štátnych zoskúpení, priateľská atmosféra. Katalánec Samaranch ako predseda MOV mohol byť s priebehom hier XXV. olympiády 1992 v Barcelone spokojný.

Posledný raz spoločne vystupovali českí a slovenskí olympionici, vybojovali 4 zlaté, 2 strieborné a 1 bronzovú medailu, žiaľ, bez slovenskej medailovej účasti. Znamenalo to slušné 15. miesto v hodnotení krajín a 21. miesto v bodovom vyjadrení.

Z rekordných 71 olympionikov zo Slovenska bolo 21 bratislavských. V Barcelone získali tri bodované pozície, najcennejšie bolo 4. miesto rýchlostných kanoistov na 1000 m.

Posádka Róbert Erban, Jozef Turzo, Juraj Kadnár - všetci z bratislavskej ŠKP, doplnení Attilom Szaboóm z Dukly Trenčín, sa prakticky počas celej finálovej jazdy „naťahovali“ o 3.-4. miesto s Austráliou. Cieľová fotografia však bola nekompromisná a potvrdila štvrté miesto. Róbert Erban to skúšal aj v ďalších dvoch disciplínach, v K1 na 1000 m i v K2 na 500 m spoločne s Jurajom Kadnárom vypadol z ďalších bojov v semifinále.

Na vodnej hladine zabodovala aj rodená Bratislavčanka Ľubica Kurhajcová-Novotníková, ktorá doveslovala v párovej štvorke na 6. mieste. O jeden olympijský bod sa zaslúžila Bratislavčanka Eva Berková, v čase OH hráčka Racing Club Paríž, 9. miesto obsadili hádzanári s Ľubošom Hudákom a Ľubomírom Švajlenom, hráčmi ŠKP. Zle dopadli vodní pólisti, všetko prehralio a skončili poslední - na 12. mieste. V olympijskom bazéne si zahrali Eduard Balúch, Vidor Borsig, Pavol Dindžík, Peter Horňák a Július Iždinský zo Slávie UK.

Ani ďalší reprezentanti Bratislavy nedosiahli lichotivé výsledky. Plavec Marcel Blažo zo Slávie UK bol vyradený v rozplavbách, gymnasti z rovnakého klubu Martin Modlitba a Arnold Bugár sa umiestnili až ku koncu štartovej listiny, tenisti Slovana Radomíra Zrubáková a Marián Vajda vypadli už v 1. kole, rýchlo skončili stolní tenisti Jaroslava Mihočková a Tomáš Jančí. Jeden bratislavský rodák však medailu získal - Boris Boor, ako člen strieborného jazdeckého družstva Rakúska v skokoch.

Igor Machajdík
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?