Možnosti športovania na Patrónke a v okolí

15.2.2008
0
Páčil sa vám článok?

V rokoch 1932-1939 a po roku 1941 boli na Patrónke a v jej okolí dobré podmienky na športovanie. Ako študent Masarykovho gymnázia som dostal dobré základy pre telesnú výchovu a šport.

Zameral som sa najmä na basketbal a ľahkú atletiku. Bol som hráčom v ligových kluboch Albatros a Železničiari a ako atlét som dosiahol úspechy na stredoškolských hrách o „Mičurov pohár“ a na majstrovstvách Slovenska dorastu v rokoch 1938-39.

Dobrou prípravou na vrcholové podujatia mi bol beh z Patrónky k jazerám v Mlynskom údolí (po roku 1945 nazývanom Horná mlynská dolina) a niekedy až k Železnej studienke (vyše 6 km). Po asfaltovej ceste a jej chodníku, ale aj cez udržiavané chodníky po oboch stranách lesa sa dobre bežalo, Často som stretával aj cyklistov. ktorí tu mali výborné podmienky na bicyklovanie.

Mimoriadne priaznivé podmienky tu boli aj na pešiu turistiku. Bola to predovšetkým možnosť ísť na Železnú studienku, odkiaľ bol dobrý prístup do výletného strediska Kamzík. Tu bol príjemný odpočinok v hostincoch Jágerka a neskôr Slamená búda v tieni lesných velikánov. Z Kamzíka mohli návštevníci z mesta ísť pohodlne k stredisku Ahoj (aj tu bola výletná reštaurácia) a ďalej až k zastávke električky C. Príjemná bola aj pešia túra od železničnej zastávky Bratislava - Červený most po udržiavanom chodníku do Lamača. Náročnejší turisti mohli pokračovať chôdzou až do pútnického miesta Mariatál (Marianka), k zrúcaninám Plaveckého hradu alebo hradu Pajštún.

Na uvedených trasách pre pešiu turistiku bolo možné v zime bežať po snehu na bežkách. Na nenáročné lyžovanie boli možnosti na cvičnej Drieňovskej lúke na Kamzíku (nazývanej Somárska lúka), ale aj na neďalekej Bubnovke (takto nazývali obyvatelia Patrónky svah Holého brehu - pôvodne Kahlenberg), ktorá je dnes celá zastavaná.

Mimoriadne možnosti na športovanie boli aj na troch jazerách v Mlynskom údolí. Na Železnej studienke bola aj možnosť kúpania a plávania, člnkovania a športového rybolovu (pri jazere bolo 20 kabín pre kúpajúcich). V zime tu boli výborné podmienky na korčuľovanie a hokej.

Futbal sa mohol hrať na neďalekom ihrisku FC Machnáč a rekreačne aj na viacerých lúkach na Patrónke, na detskom ihrisku pri Základnej škole na Brnianskej ulici, na lúke v Mlynskom údolí (terajšia Partizánska lúka) a deti často hrali futbal na vedľajších menej frekventovaných cestách. Kolkárne boli v hostinci Pod červeným mostom a U Slováka v Slávičom údolí.

Viliam Horniak
(Pokračovanie nabudúce)

Páčil sa vám článok?