Tajná chodba bola vlastne vodovodom

8.12.2007
0
Páčil sa vám článok?

Na strmom svahu pod budovou parlamentu kolmo na tok Dunaja jestvovali ešte pred 40 rokmi kamenné schody, ktoré spájali sídlisko na kopci západne od hradného areálu s bývalým Zuckermandlom a Vydricou.

Schody vznikli v 60. rokoch 18. storočia v súvislosti so zriadením vodovodu, ktorým sa z brehu Dunaja do areálu kráľovskej rezidencie pumpovala pitná voda.

Vodovod zriadili podľa projektu Wolfganga von Kempelena, ktorý sa narodil v Prešporku v roku 1734. Až dovtedy bol hradný palác zásobovaný vodou z hlbokej studne, z cisterny, ktorá zhromažďovala dažďovú vodu, a z prameňov pri terajšej Mudroňovej ulici, odkiaľ dopravovali pitnú vodu v kožených mechoch na chrbtoch somárov (Somársky vrch).

Kempelen navrhol vybudovať vodovod, ktorým vytláčali vodu do úrovne pivnice pod nádvorím hradného paláca, teda do výšky viac ako 80 metrov, pumpami. Tie sa nachádzali na úrovni Dunajského brehu tam, kde teraz stoja garáže pri začiatku Žižkovej ulice naproti reštaurácie Caribic´s (predtým Rybársky cech). Pumpy boli poháňané párom koní, ktoré sa pohybovali po obvode kruhovej plochy, a otáčali mohutný zvislý hriadeľ. Z neho sa kruhový pohyb prenášal na piesty drevených púmp. Kruhová „strojovňa“, gápel, bola zakrytá vysokou stanovou strechou. Objekt zbúrali až niekedy pred druhou svetovou vojnou.

Potrubie hradného vodovodu bolo z drevených rúr spájaných kovovými prstencami. Rúry boli uložené v klenutej chodbe vybudovanej z kvalitných tehál. A práve pozdĺž chodby vinulo kamenné schodište, umožňovalo kontrolu v priestoroch podzemnej chodby a v prípade havárie, napríklad presakovania vody z potrubia, rýchlu opravu. Na svahu prechádzalo potrubie aj schodište uličkami Floriánskou a Oeserovou, na ktorých stáli aj celkom výstavné a v čase svojho vzniku pomerne bohaté objekty. Nie je pravdou, že by Vydrica a Zuckermandel boli vždy tou najchudobnejšou štvrťou v meste. Na konci 18. a na začiatku 19. storočia tam žili vo svojich palácoch aj bohatí šľachtici.

Na hornom konci schodov, ktoré niesli meno Wasserturmstiege či Víztoronylépcsö (Schody pri vodnej veži, po roku 1939 Schody pri starej vodárni) bolo sídlisko pred Viedenskou bránou hradu. Sídlisko chudobných domčekov pozdĺž viacerých krivolakých uličiek bolo známe skôr ako Vodný vrch. Pôvodne tam žilo najmä hradné služobníctvo.

Zo schodov boli prístupné aj niektoré domčeky, postavené v 19. storočí na úzkych terasách na prudkom svahu kopca. V roku 1880 tam malo adresu 10 domov. Schodište a domy na ňom zničili v čase výstavby nového areálu NR SR pred rokom 1990.

Tehlová chodba, v ktorej sa nachádzalo drevené potrubie (vodovod slúžil areálu hradu až do 80. rokov 19. storočia), ostala čiastočne zachovaná. Na začiatku 20. storočia spôsobila, že vznikla povesť o podzemnej chodbe, ktorá mala viesť z Hradu do Viedne popod Dunaj. Nuž popod Dunaj nikdy neviedla, iba k jeho pobrežiu. A neslúžila nikomu na tajné prechádzky, ale celkom prozaicky privádzala do hradu vodu.

Štefan Holčík
FOTO - archív a Oto Limpus

Páčil sa vám článok?