V Dornkappli sa najčastejšie hrával futbal

12.10.2007
0
Páčil sa vám článok?

Hoci Dornkappel bola najchudobnejším predmestím Bratislavy, jej obyvatelia, najmä však mládež, mali kladný vzťah k športu a viacerí z nich boli aj aktívnymi športovcami.

Najpopulárnejším športom tu bol futbal. Prvý futbalový oddiel z radov mládeže aj dospelých v rámci športového klubu DSC Dornkappel vznikol v roku 1932 z iniciatívy môjho otca, hostinského Františka Houšku. Podľa príspevku v novinách Ružinovské echo č. 8 z roku 1994 boli údajne okrem môjho otca medzi prvými členmi futbalového výboru Balog, Felcan, Heizer, Pernecký, môj strýko Strnátko a ďalší, ktorí so zanietením propagovali dobré meno Dornkapple.

Tréneri Balog a Fölkla sústredili okolo seba hráčov Gotmana, Hellera, Nahálku, Strnátka, Vargu a ďalších, ktorí nielen hrali, ale so športovými priaznivcami vybudovali v roku 1933 futbalové ihrisko na Nerudovej ulici (neskôr ihrisko saleziánov pod športovým menom ŠK Omladina). Medzinárodný krst podstúpilo družstvo DSC Dornkappel s rakúskymi družstvami Hainburgom a Bergom v roku 1938.

Futbalisti boli v tomto období amatérmi. Zo získaného dobrovoľného vstupného nemohol klub platiť hráčom odmeny a ani udržiavať dresy a kopačky, ktoré si hráči sami prali a ošetrovali. Po zápase dostali hráči v krčme mojich rodičov zdarma pivo a niekedy im prispeli aj „sponzori“ z radov fanúšikov, napríklad mäsiar safalátkami alebo párkami či pekár pečivom.

V päťdesiatych rokoch minulého storočia obsadilo dorastenecké mužstvo Trnávky na stredoškolských hrách bratislavských škôl druhé miesto.

Koncom minulého storočia hrali za FO nielen muži, ale aj starší a mladší dorastenci, pričom v divíznych súťažiach hralo do 100 mládežníkov. FO sa môže pochváliť aj tým, že ich odchovancov z prípravky a dorasteneckého družstva preberali aj popredné slovenské FO, napríklad futbalista z Trnávky Mišo Baránek bol po skončení aktívnej činnosti trénerom prvoligových Košíc.

Niektorí futbalisti z Trnávky hrali v súťažiach aj za ŠK svojich zamestnávateľov, najmä Dynamitky a Káblovky. Chlapci hrávali rekreačne futbal aj na lúke na Kuchajde, pamätám sa, ako si moji spolužiaci pri hre na Kuchajde vytyčovali aj drevené bránky. Učitelia telocviku základnej a meštianskej školy umožňovali žiakom v rámci vyučovania telesnej výchovy hrať aj futbal. Aj saleziáni na svojom ihrisku umožňovali mládeži hrať futbal a organizovali súťaže vo futbale. Neraz som videla, ako salezián odetý v rehoľníckej kutni hral s mládežou futbal.

Viera Hupková Houšková
(Pokračovanie nabudúce.)
Páčil sa vám článok?