Ako vzniklo predmestie Dornkappel

11.9.2007
0
Páčil sa vám článok?

Súčasné územie bratislavskej časti Trnávka malo pôvodný názov Torrnkapel (od roku 1655) a Dornkappel s viacerými obmenami od roku 1685 do roku 1945.

Pôvodne ho tvorili polia, lúky, pasienky   s celkovou plochou vyše 1300 hektárov. Bola tu aj známa Kuchajda (neskôr vojenské cvičisko) s močiarom (dnešné jazero Kuchajda). Prvé osídlenie tohoto územia nastalo od roku 1869 a prvým bytom bol  služobný byt kočiša na majeri Güllov dvor (terajší Jurajov dvor). Dornkappel sa začal vlastne budovať v cípe medzi majerom Güllov dvor a tehelňou. Medzi pvými osadníkmi boli majerníci a tehliari. Výstavba štvrte Dornkappel pokračovala až v roku 1918 a masovejšia až od roku 1924.

Názov Dornkappel vznikol z nemeckých slov Dorn (tŕň) a Kappel (kaplnka). Kaplnka so zvonicou stála pri tehelni, dodnes má ulica na danom mieste názov Pri zvonici.

V období hospodárskej krízy v rokoch 1923 - 1929 sa prisťahovalo na Dornkappel veľa občanov, ktorí opustili svoje rodné obce najmä na Považí a na Žitnom ostrove, kde nenašli prácu a ani nedostali poľnohospodársku pôdu v rámci pozemkovej reformy. Túžili po meste, v ktorom bolo viac pracovných príležitostí a možnosť lepšieho života ako doma. V Bratislave však bola veľká bytová kríza. Mesto im začalo prideľovať lacnejšie parcely na stavbu domčekov v Dornkappel.

V tejto mestskej štvrti nebolo možné ubytovať prisťahovalcov, lebo tu stálo len niekoľko drevených búd z odpadových dosák a kolov, z debien od cukru, so stenami oblepenými papierom, prípadne térovým papierom a pokrytých odpadmi z plechov. Provizorných bytov bolo do roku 1922 len 10 vlhkých pivničných vo „frontových“ domoch v radovej výstavbe, v ktorých žilo viac ako 60 obyvateľov.

Som rodáčka z Dornkappel, korene mojej rodiny siahajú na Dornkappel až do 19. storočia, keď môj starý otec prišiel z Čiech robiť na Hecklerovú tehelňu (stála na danom území a vznikla v roku 1872) tehliarskeho majstra, oženil sa a prvým dieťaťom v jeho manželstve bol môj otec, narodený v roku 1901 ešte v tehelni. Moji rodičia vlastnili neskôr dom s hostincom  na rohu Hasičskej a Spoločenskej ulice, kde som sa narodila a prežila svoju mladosť.

Viera Hupková - Houšková
(Pokračovanie nabudúce.)

Páčil sa vám článok?