Naše výlety do mesta a jeho okolia

16.6.2007
0
Páčil sa vám článok?

S pribúdajúcimi rokmi nám naše bezprostredné okolie nestačilo. Tiež sa mnohé zmenilo. Postupne mizli polia Bulharov, pribúdali nové ulice s rodinnými domami a začali sa objavovať aj „činžiaky“, čiže väčšie domy s nájomnými bytmi, za ktoré sa musela platiť „činža“ - nájom.

Podnietila to tiež nová škola na Kumlíkovej, teraz Kvačalovej ulici. Nás chlapcov z predmestia premiestnili z Grösslingovej (istý čas to bola ulica Červenej armády), do tejto novej školy. Otvorilo nám to priestor cez Guttenbergovu (Páričkovu) ulicu k saleziánom, ktorí boli usídlení oproti bitúnku, na ktorého mieste je teraz Centrálne trhovisko. Istý čas boli objekty saleziánov okupované stavebným podnikom, ale teraz sú po vynovení na svojom mieste.

Pri kostole Don Bosca bol pomerne moderný kláštor, pri ktorom bola priestranná herňa, kde vytvorili saleziánski mnísi ideálne podmienky pre mládež. Každé dieťa, ktoré sa prihlásilo, dostalo malú knižočku s rubrikami, do ktorých im službukonajúci mnísi dávali pečiatky za účasť na bohoslužbách alebo pobožnostiach.

Knižočka slúžila tiež na to, aby si za ňu mohol požičať nejakú hru alebo športové náradie. Tie boli uložené vo veľkej skrini. Dozorujúci fráter položil túto knižku na miesto, kde bola pôvodne uložená vypožičaná hra a po jej vrátení sa majiteľovi vrátila knižočka. No fráter nikdy nezabudol skontrolovať, či má záujemca o hru alebo náradie dostatok pečiatok v knižke. Ak nie, tak nastalo dohováranie, kombinované so sľubmi účasti na najbližšej pobožnosti.

Občas sa aj stalo, že takí, čo mali knižku temer bez pečiatok, nedostali to, po čom túžili. Takí potom blúdili po herni a hľadali kamarátov, ku ktorým by sa pridali a zahrali sa. Chodili sme tam radi, lebo to bolo niečo nové a celkom zábavné.

Väčšie výpravy sme neskôr smerovali na Devín, čo nám umožňovali dlho vymodlikané bicykle. Turistika nás zaviedla tiež do Malých Karpát, či už na Biely kríž, Kamzík alebo Železnú studničku. Objavili sme niekoľko zákutí, ktoré sme si čiastočne upravili tak, aby sme si tam mohli opekať špekáčiky, alebo uvariť čaj.

Milan Ružička
(Pokračovanie nabudúce.)

Chlapci z predmestia

Páčil sa vám článok?