Príprava, vďaka ktorej budete na pracovnom pohovore za hviezdu

15.4.2024

Zdroj: Africa Studio/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Nech už ide o pozíciu na základnej úrovni alebo o vedúce úrovne, vždy sa pred prijatím do zamestnania ocitnete v situácii, kde budete musieť s potenciálnym zamestnávateľom absolvovať pracovný pohovor.

Práve počas tohto rozhodujúceho stretnutia máte možnosť prezentovať svoje kvalifikácie a vytvoriť pozitívny dojem na náborový tím, pretože si uvedomujete, že pohovor je dôležitým prvým momentom v získaní práce.

Pred absolvovaním tejto udalosti je však dôležité vedieť, ako sa správne na ňu pripraviť a ako počas pohovoru za pevným konferenčným stolíkom podať čo najlepší výkon a získať pred konkurenciou náskok.

Príprava, vďaka ktorej získate plusové body

Ak chcete zvýšiť šance na úspešný pracovný pohovor, je dôležité venovať čas príprave pred stretnutím sa s náborovým tímom. Táto časť zahŕňa premýšľanie o témach, o ktorých pravdepodobne budete diskutovať, a o spôsoboch, ako sa prezentovať ako silný kandidát, ako aj o príležitostiach, ako urobiť pozitívny dojem na ľudí v komisii. Profesionálna príprava na úspešný pracovný pohovor tiež zahŕňa:

  • Prieskum: Dôležitým prvkom prípravy je zistiť čo najviac o spoločnosti a o pozícii, o ktorú sa uchádzate. Preštudujte si cez počítač alebo špičkový mobilný telefón webové stránky spoločnosti, jej hodnoty, poslanie a aktuálne projekty. Zistite si, aké sú jej očakávania voči novým zamestnancom a aké sú ciele firmy v blízkej budúcnosti.
  • Plánovanie: Starostlivo zvážte, čo si oblečiete a ako sa budete profesionálne prezentovať. Vyberte si oblečenie, ktoré je primerané pre danú pracovnú pozíciu a kultúru spoločnosti. Pripravte si tiež všetky potrebné dokumenty, ako sú životopis a motivačný list.
  • Cvičenie: Predstavte si rôzne scenáre a premyslite si najefektívnejšie spôsoby, ako odpovedať na bežné otázky počas rozhovoru. Precvičte si svoje odpovede nahlas alebo so zrkadlom, aby ste sa stali pohodlnejšími a sebavedomejšími počas skutočného pohovoru. Skúste si predstaviť rôzne situácie a premyslite si, ako by ste sa s nimi vyrovnali.

Takáto príprava vám pomôže zvýšiť svoju sebavedomosť a pôsobiť profesionálne, čo sú pre vás plusové body.

Zdroj: baranq/Shutterstock.com

​Činnosti, ktoré netreba podceňovať

Skontrolujte si popis pracovnej pozície, aby ste boli pripravení počas pohovoru vysvetliť svoju schopnosť plniť pracovné úlohy a zodpovednosti. Premyslite si, ako sa vaše kvalifikácie a ciele zhodujú s popisom úlohy, aby ste mohli s náborovým tímom diskutovať o relevantných príkladoch.

Precvičte si odpovede na dôležité otázky pohovoru. Pri formulovaní svojich odpovedí sa sústreďte na relevantné kvalifikácie, ciele a požiadavky pracovnej pozície, ako aj na svoju motiváciu a schopnosť prispieť k úspechu spoločnosti.

Na pohovor sa vhodne oblečte. Pre vytvorenie dobrého dojmu je dôležité sa aj vhodne obliecť. Aj za týmto účelom sa odporúča preštudovať si webovú stránku spoločnosti alebo profily sociálnych médií, aby ste sa oboznámili s kódexom obliekania zamestnancov a použili ho ako inšpiráciu pre svoj outfit. Vo väčšine prípadov sa k oblečeniu na pracovný pohovor najlepšie hodí ležérny, neformálny odev.

Ženy by nemali podceniť výber vhodnej dámskej kabelky. Aj svojím oblečením a doplnkami predsa môžete vytvoriť dojem serióznosti a profesionality, čo môže pozitívne ovplyvniť prvý dojem, ktorý urobíte na členov náborového tímu.

Pre úspešný pracovný pohovor je teda dôležité podstúpiť niekoľko krokov, ktorú sú však zárukou úspechu, preto investujte do vašej prípravy čas a uvidíte, že výsledky sa dostavia.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?