Román Nakoniec príde smrť zaujme staroegyptským prostredím a verne vykreslenou atmosférou

10.4.2024

Zdroj: bux.sk

Páčil sa vám článok?

Dramatický príbeh s prekvapujúcim rozuzlením sa odohráva v starovekom Egypte pred 4 000 rokmi a legendárna spisovateľka v ňom brilantne spojila svoje vedomosti z archeológie so znalosťou ľudskej psychiky.

„Dej románu sa odohráva v Egypte na západnom brehu Nílu v Tébach okolo roku 2000 pred Kristom. Na čase ani mieste príbehu v zásade nezáleží, akýkoľvek iný čas a iné miesto by poslúžili rovnako dobre,“ píše  Agatha Christie v úvode svojej knihy Nakoniec príde smrť.

V tvorbe legendárnej spisovateľky jej patrí výnimočné miesto – je to jej jediná historická detektívka. Napísala ju na podnet významného egyptológa a rodinného priateľa Stephena Glanvilla.

Úryvok z knihy:
- „Lenže… predsa by nevraždila,“ protestovala Renisenb.
„Prečo by chcela niekoho z nás otráviť? Aký by z toho mala úžitok?“
„Žiadny. Pokiaľ ide o dôvod, netuším, čo sa Henet odohráva v hlave. Neviem, čo si myslí a čo cíti. Ale niekedy mám dojem, že za jej podlízavým, pätolizačským správaním sa skrývajú nekalé úmysly. Ak áno, obávam sa, že my traja jej pohnútkam zrejme neporozumieme.“ -

Po manželovej smrti sa mladá vdova Renisenb vracia do domu svojho otca, váženého zádušného kňaza a bohatého statkára Imhotepa. Život v kňazovej vidieckej domácnosti navonok plynie pokojne, bez väčších drám, no iba dovtedy, kým si pán domu neprivedie krásnu, ale oveľa mladšiu a zákernú konkubínu Nofret. S jej príchodom prepuknú v rodine skryté vášne, ktoré dovtedy driemali pod povrchom, a vypätá situácia napokon vyvrcholí Nofretinou tragickou smrťou. Rozvadení príbuzní si po nečakanom skone otcovej intrigánskej milenky vydýchnu – všetci sú presvedčení, že išlo o nešťastnú náhodu. Jedine Renisenb tuší, že Nofret sa z útesu nezrútila sama, a začína sa obávať, že jej smrť nebude zďaleka posledná...

Zdroj: bux.sk

Nakoniec príde smrť je naozaj niečo výnimočné od Agathy Christie. Príbeh z exotického a historického prostredia je dnes už niečo bežné, historická detektívka je čoraz obľúbenejší podžáner, no keď vyšla táto kniha v roku 1945, bolo to niečo nové. Christie sa stala jednou z prvých autorov, ktorí umiestnili svoju detektívku do minulosti. Autorka pristupovala k písaniu veľmi svedomito – naštudovala si najrôznejšie zdroje o Egypte, vtedajšom živote, spoločenských pomeroch, o jedle, kultúre... Stále si však nebola celkom istá, pochybovala, no našťastie ju povzbudzovali jej manžel, prominentný britský archeológ Max Mallowan a jeho priateľ, tiež skvelý archeológ Stephan Glanville.

Či máte radi Agathu Christie alebo nie, detektívku Nakoniec príde smrť odporúčam prečítať. Hoci tam nie je žiadny z jej detektívov, zaujme staroegyptským prostredím, verne vykreslenou atmosférou, pri ktorej čerpala zo svojich skúseností počas vykopávok. Silnou zbraňou je tiež pohľad do histórie Egypta a vtedajších rodinných vzťahov. Všetko perfektne funguje, akoby to Christie zažila. Samotný príbeh aj konanie a motivická stránka postáv.

(Milan Buno, knižný publicista)

Páčil sa vám článok?