Ako správne skladovať ovocie, aby vydržalo čo najdlhšie chutné?

5.3.2024

Zdroj: zhu difeng/stock.adobe.com

Páčil sa vám článok?

Pokiaľ by sme chceli na ovocí nájsť jednu negatívnu vlastnosť, išlo by nepochybne o krátku trvanlivosť. Pri zlom skladovaní môžu niektoré plody skaze podľahnúť už za pár hodín. Pokiaľ ale všetko urobíte naopak správne, vydrží vám ovocie dni, týždne aj mesiace. Ako na to?

Nie všetko sa hodí do chladničky

Ako prvé vás pravdepodobne napadne, že môžete životnosť ovocia predĺžiť v chladničke. Možno vás ale prekvapí, že nie každý plod by ste do chladničky skutočne dávať mali.

Začnime ale všeobecným pravidlom. Do chladničky vždy dávame tie plody, ktoré už majú porušenú šupku. Môže ísť o nakrájaný melón, ananás alebo napríklad rozpolený citrón, ktorý si dávate do čaju. Vonku by naporciované ovocie skaze mohlo podľahnúť už za pár desiatok minút, v chladničke môžete jeho trvanlivosť predĺžiť o niekoľko hodín až dní. Najlepšie urobíte, ak do chladničky dáte ovocie v uzatvárateľnom obale, napríklad v plastovej krabičke.

Pokiaľ ide o ovocie s neporušenou šupkou, do chladničky sa typicky hodí lesné ovocie (jahody, maliny a pod.). Do chladničky môžete umiestniť aj slivky, čerešne a mnoho ďalších plodov. Čo naopak do chladničky nepatrí (ak nejde o už spomínané nakrojené ovocie) sú citrusové plody, banány alebo aj broskyne a marhule. Týmto plodom chlad spravidla bráni v dozrievaní, navyše stráca na svojej prirodzenej chuti.

Mimo chladničku musí ovocie dýchať

Plody, ktoré skladujete mimo chladničku, by ste mali umiestniť do temna. Teplota medzi 10 až 20 stupňami Celzia bude ideálna. Najdôležitejšie ale je, aby ovocie mohlo „dýchať“. Zabudnite teda na uzavreté obaly, najmä tie plastové. Ani igelitové vrecko nie je vhodnou voľbou. Prednosť dajte radšej papierovým taškám alebo najlepšie dreveným prepravkám.

Máte sušičku potravín?

Ďalšou možnosťou, ako životnosť ovocia predĺžiť o mnoho týždňov až mesiacov, je ich usušenie. Pripraviť si môžete napríklad obľúbené krížalky z jabĺk, sušiť sa ale dá väčšina plodov, záleží teda na tom, akú máte úrodu a chuťové preferencie. Sušené ovocie síce nevydrží navždy a je lepšie ho uchovávať v chladničke, v porovnaní s čerstvými plodmi sa ale trvanlivosť predĺži naozaj markantne.

Naučila vás babička zavárať?

Ďalším spôsobom, ako môžete bohatú úrodu uchovať na neskoršie mesiace, je zaváranie. Kompótovať môžete čerešne, jablká, hrušky aj broskyne, slivky a množstvo ďalších plodov. Počítajte s tým, že ovocie čiastočne zmení svoju chuť, často sa dokonca kompóty zámerne ochucujú bylinkami a korením, prípadne sa ovocie rôzne kombinuje, aby sa chute premiešali.

Ďalším variantom sú džemy a marmelády

Pokiaľ vám už došli nápady, môžete z ovocia uvariť trvanlivé potraviny. Príkladom môžu byť džemy a marmelády, pripraviť si môžete aj domáci pečený čaj.

​​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?