Pentalógia Angeliky, tlačítková Nokia alebo soška jeleňa? Nájdite im v Bratislave nových majiteľov rýchlo a jednoducho

29.2.2024
Páčil sa vám článok?

Porekadlo, že isté sú len smrť a dane, už pokojne môže rozšíriť aj tretia istota - bývanie na Slovensku je drahé. Mladšie generácie vo väčších mestách už ani nedúfajú, že by raz mali obrovský dom alebo byt. Mladí sú preto čoraz menej ochotní mať cenné metre štvorcové zapratané zbytočnosťami. Menší byt je nevyhnutnosťou a majú v ňom len to, čo skutočne potrebujú. 

Zdroj: Ilustračné foto

Čoraz viac Sloveniek a Slovákov si tiež uvedomuje neudržateľnosť konzumného životného štýlu pre prírodu a žijú oveľa minimalistickejšie, ako ich rodičia. Aj keď trendom je vlastniť menej vecí, čo s tými, ktoré si k nám našli cestu v minulosti? Staršie knihy, nábytok alebo štyri záložné smartfóny v zásuvke. Nájsť im nových majiteľov môže spotrebovať oveľa viac času, ako ich kúpa. Ak chcete jednoducho a pohodlne nájsť nových majiteľov neobvyklým veciam v Bratislave a okolí, čítajte ďalej!

Nerecykluj, cirkuluj!

Zatiaľ čo recyklácia je už bežnou súčasťou slovenskej domácnosti - vyseparujeme polovicu nášho odpadu, čo je európsky priemer - horšie je to s predchádzaním vzniku odpadu. V bohatších a ekologickejších častiach Európy je čoraz rozšírenejšie veci posielať späť do obehu. Nečudo, veď recykláciou sa výrobky obvykle stanú menej hodnotnými. Naopak, cirkularita zaručuje, že si výrobok udrží svoju funkčnosť a ušetria sa tak prírodné zdroje. 

Poslať veci do obehu nikdy nebolo jednoduchšie

Vyhodiť niečo do odpadu je omnoho rýchlejšie, ako hľadať veciam nových majiteľov. Riešenia však existujú. V posledných rokoch aj k nám prenikli nové možnosti, ktoré nám niekoľkými klikmi v mobile umožnia bez rizika a námahy posunúť ďalej veci, ktoré boli len donedávna nepredstaviteľné - napríklad nespotrebované jedlo z reštaurácií a predajní potravín. Špecializované aplikácie nám ušetria čas aj námahu - umožňujú nám priamo nájsť záujemcu a jednoducho veci odoslať. A zďaleka sa už nebavíme len o internetových bazároch.

Telefóny

Telefóny obsahujú mnoho cenných zdrojov, ktoré sú nákladné nielen finančne, ale aj environmentálne. Materiály ako lítium sú čoraz vzácnejšie a mnoho spoločností sa preto snaží získať staršie modely na recykláciu. My však nechceme recyklovať, ale cirkulovať! Aké sú možnosti?

Fínska spoločnosť Swappie prišla na trh s cirkulárnym riešením pre iPhony: staré iPhony od zákazníkov za férovú cenu vykúpi, zrepasuje, otestuje a znovu predá. Tým vyhráva planéta, peňaženky zákazníkov aj ich svedomie. Swappie vykupuje iPhony od rady 8 vyššie. Predaj je veľmi jednoduchý - Swappie pošle kuriéra zdarma k vám domov a peniaze vám prídu na účet. Dokonca aj za poškodený iPhone získate peniaze.

Čo však s mobilnými telefónmi, ktoré sú naozaj staré, ale plne funkčné? Ak ste si práve spomenuli na svoju plnú zásuvku telefónov Nokia 3310, vyklápačiek a vysúvačiek, asi vás oblial pot. Kto by ich ešte mohol využiť? Pre naozaj archaické kúsky je tu múzeum mobilných telefónov v Dobšinej

Ani staršie funkčné telefóny nemusia skončiť rozdrvené na súčiastky. Sľúbili sme jednoduché riešenie, tak tu je - česká nezisková organizácia Remobil zbiera funkčné telefóny a posúva ich ľuďom, ktorí sú v situácii, keď si žiaden telefón nemôžu dovoliť. Za tie zrecyklované posiela financie na dobročinnosť. Darovanie je skutočne jednoduché - Remobil vám pošle kód a telefóny stačí zaniesť na akúkoľvek pobočku Zásielkovne.

Knihy

Máte plnú knižnicu titulov, ktoré už neotvoríte? Ak nejde o vaše srdcovky, ale sú to stále atraktívne knihy, výhodne ich predajte. Ak chcete mať vopred istotu, že knihy predáte, skúste službu Knihovrátok od Martinusu, kde vám po zadaní ISBN na stránke ihneď dajú vedieť, či majú o daný titul záujem. Ak áno, knihy prinesiete osobne, pošlete poštou alebo cez jednu zo zásielkových spoločností. 

Pre väčšie objemy kníh odporúčame vyskúšať službu Knihobot – knihy hromadne nafotíte a ak ich máte viac ako 50, kuriér ich zdarma odvezie do skladu Knihobotu. Ten ich ponúkne na svojej stránke a peniaze vám pripíšu, keď si ich niekto kúpi.

A čo s pentalógiou Angeliky, markízy anjelov, o ktorú majú záujem už len skutoční fajnšmekri? Privezte ju do bratislavskej pobočky Kolo - centra opätovného použitia, odkiaľ si ju môže niekto odniesť za drobný finančný príspevok. 

Nábytok a bytové doplnky

Retro nábytok je opäť v móde a ľudia si radi zariaďujú byt originálmi, ktoré mali doma naši starí rodičia. Ak máte doma zaujímavé vintage kúsky nábytku, svietidiel a bytových doplnkov, môžete ich skúsiť predať obchodom, ktoré sa zaoberajú repasovaním nábytku, ako sú napríklad Renové, Lavish alebo Redesigned. 

Nemoderná váza, obraz bez vyššej umeleckej hodnoty, pokreslená postieľka po deťoch, staré bežky bez viaziania či odrezky kvetov. Ak vám doma stojí niečo  ťažko predajné, môžete to priniesť do Kolo - centra opätovného použitia. Prijímajú nábytok, hračky, kuchynské potreby, športové a chovateľské potreby a mnoho ďalšieho.

Dajte svojim veciam druhú šancu. Odmenou vám bude pocit, že ste spravili niečo nielen pre prírodu, ale aj pre ľudí, ktorí na tom sú horšie ako vy.

​​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?