Jednoduché tipy, ako prežiť zimu v čistom vzduchu bez prachu a plesní

20.11.2023

Zdroj: fizkes/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Vonkajšie počasie v zime býva veľmi nepríjemné, no pritom si neuvedomujeme, že vnútorné prostredie pre nás predstavuje ešte väčšie riziko. Ľudia, ktorí trávia dlhé dni v kanceláriách, školách alebo továrňach, sú ohrození skrytým nebezpečenstvom v podobe zhoršenej kvality vzduchu.

Prečo sa neoplatí takéto situácie podceňovať, a ako je možné si zachovať v interiéri čistý vzduch po celý rok?

Kvalita atmosféry v interiéroch sa zhoršuje

Pýtate sa, prečo je kvalita vzduchu v interiéri práve v zimnom období alarmujúca? Dôvodov môže byť hneď niekoľko. V snahe ušetriť na kúrení a zadržať teplo v miestnostiach, sme naše budovy premenili na tesné pevnosti s vynikajúcou izoláciou a efektívnymi oknami a dverami.

To vedie k zníženiu úniku teplého vzduchu von a k obmedzeniu prívodu studeného vzduchu zvonka. Okrem príjemného tepla je ale výsledkom, že obyvatelia budov sú vystavení vyššej koncentrácii recirkulovaného (nie čerstvého) vzduchu, ktorý so sebou nesie prach, peľ, plesňové spóry, znečistenie a zápachy. S neustálou recirkuláciou týchto nechcených spolucestujúcich po budove (aj počas leta), úroveň znečistenia vzduchu postupne narastá alarmujúcim tempom.

Zdroj: wertinio/Shutterstock.com

A pritom stačí tak málo, aj inštalácia kvalitného Miele digestora môže priniesť do vášho domova závan sviežeho a čerstvého vzduchu. Moderné typy odsávačov pár disponujú schopnosťou podporovať cirkuláciu vzduchu v interiéri aj mimo svojej prevádzky, čo znamená, že zaisťujú prívod čerstvého vzduchu bez dodatočnej spotreby energie a regulujú vlhkosť. Základné modely sú zároveň vybavené viacvrstvovými nerezovými kovovými filtrami, ktoré sa jednoducho čistia.

Prečo treba konať?

Panika nie je samozrejme na mieste, pretože následky vdychovania nekvalitného vzduchu nie sú z krátkodobého hľadiska pre nás hrozbou, ktorej sa treba obávať. Avšak, dlhodobé vystavenie sa zlému vzduchu v interiéri už môže so sebou niesť vážne zdravotné riziká.

Znečistený vzduch v zimných mesiacoch môže zhoršiť astmu, zvýšiť pravdepodobnosť infekcií horných dýchacích ciest a zápalu pľúc. Ešte vážnejšie je, že chronická expozícia vzdušným kontaminantom môže viesť k rozvoju onkologických chorôb a kardiovaskulárnych problémov.

Zdroj: New Africa/Shutterstock.com

Tipy, ako si v zimných mesiacoch zachovať v budovách čistý a zdravý vzduch

Našťastie existujú opatrenia, ako si v zimných mesiacoch zachovať v budovách čistý a zdravý vzduch a výrazne zlepšiť kvalitu vnútorného ovzdušia vo vašej budove:

  1. Uistite sa, že interiér je dokonale čistý. Počas zimných mesiacov sa snažte udržiavať všetky priestory v bezchybnom stave. Utierajte prach a vysávajte pravidelne, aby ste minimalizovali prítomnosť alergénov ako sú plesne a roztoče. Používajte vysávače s HEPA filtrom, ktoré zabraňujú rozptylu prachu naspäť do prostredia. Kde je to možné, dávajte prednosť ekologickým čistiacim prostriedkom.
  2. Vyskúšajte modernú klimatizáciu Samsung, ktorá (v závislosti od konkrétneho modelu)  disponuje pokročilými filtračnými systémami, ako sú HEPA filtre alebo filtre s technológiou Virus Doctor, ktoré môžu odstraňovať prach, alergény a dokonca aj niektoré druhy vírusov a baktérií z vnútorného vzduchu.
    Počas zimy, keď je častejšie zatvorené okno a znižuje sa prirodzené vetranie, je dôležité tieto filtre aj pravidelne meniť alebo čistiť, aby sa udržala optimálna kvalita vzduchu a zabezpečilo efektívne fungovanie zariadenia.
  3. Zlepšite vetranie, aby ste zredukovali koncentráciu škodlivín vnútri budovy. Všímajte si znaky nedostatočného vetrania, ako sú kondenzácia, zápach alebo plesne, a zvyšujte cirkuláciu čerstvého vzduchu v problematických oblastiach. Aj tu vám pomôže spomínaný digestor od dodávateľa, ktorého kvalita produktov a značky je deklarovaná dôležitou ochrannou známkou.
  4. Zvážte použitie priemyselnej čističky vzduchu, ktorá môže zachytiť častice, pričom na odstránenie plynov a pachov bude potrebný filter s aktívnym uhlím. Niektoré nové modely čističiek sú schopné ničiť aj patogény a rôzne znečisťujúce látky a efektívne čistiť vzduch opakovane každú hodinu.
  5. Pridajte do systému vlhkosť, ak je vzduch príliš suchý, čo môže viesť k problémom s dýchaním, šíreniu prachových roztočov a rastu plesní.

V závislosti od lokality, veľkosti a charakteristík vašej budovy, počtu obyvateľov a interných procesov sa môže kvalita vnútorného ovzdušia meniť, takže odporúčame sledovať aj aktuálne podmienky a prijímať primerané opatrenia podľa situácie.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?