Zaschnutá farba v atramentovej tlačiarni: prečo sa to stáva, ako to riešiť a ako tomu predchádzať

27.10.2023

Zdroj: pixabay.com

Páčil sa vám článok?

Zaschnutá farba v tlačiarni je jedným z najväčších strašiakov pre jej majiteľov. Môže totiž veľmi znepríjemniť život najmä menej skúseným používateľom. Táto nevýhoda atramentovej tlačiarne sa dá vyriešiť pomerne jednoducho. Navyše nie je zložitá ani prevencia, ktorá znižuje riziko zaschnutého atramentu v atramentovej tlačiarni na minimum.

Prečo atrament v kazete zasychá

Medzi hlavné nevýhody atramentovej tlačiarni patrí to, keď tlačíte nepravidelne. Je to preto, že atrament v kazete je štandardne tekutý, rovnako ako bežný atrament. Z tohto dôvodu môže aj kvalitný cartridge tlačiarne vyschnúť, ak sa používa napríklad raz za rok. Jedným dychom však treba dodať, že kvalitné cartridge do tlačiarní zvyčajne používajú kvalitnejšie látky, ktoré predlžujú tekutosť náplne. Ak teda tlačíte nepravidelne, určite sa vám oplatí kúpiť si do tlačiarne osvedčené kazety od renomovaných výrobcov.

Nie je to však len nepravidelná tlač, ktorá odsúdi cartridge tlačiarne na vyschnutie. Problém môže byť spôsobený aj neodborným doplňovaním atramentu do cartridge, čo je možné pri niektorých modeloch, zlým skladovaním nepoužitých náplní alebo nevhodným umiestnením tlačiarne, napríklad keď na ňu celý deň svieti slnko alebo sála vykurovacie teleso, ktoré ju zahrieva.

Okrem toho môžu kazety, podobne ako potraviny, prekonať dátum spotreby a po uplynutí dátumu minimálnej trvanlivosti sa u nich môže prejaviť zhoršenie kvality farby, napríklad vo forme zrážania farieb, vyschnutia a podobne. Používaniu takýchto cartridge sa preto rozhodne vyhnite, pretože inak si pripravujete potenciálny problém. Našťastie riešenie nie je až také zložité - teda ak viete, ako čistiť tlačovú hlavu.

Zdroj: pixabay.com

Čistenie tlačovej hlavy ako (jediná) záchrana

Ak sa stretnete alebo ste sa už stretli so zaschnutým atramentom vo vašej atramentovej tlačiarni, bohužiaľ nemáme veľa rád. Ako vyčistiť zaschnutú tlačovú hlavu a túto situáciu vyriešiť? V podstate jediným spôsobom, ako sa s problémom vysporiadať, je vyčistenie tlačovej hlavy. Našťastie, prakticky každá moderná tlačiareň už dnes vie, ako vyčistiť tlačovú hlavu - teda tú časť, ktorá je zanesená zaschnutou farbou alebo sa postupne zanáša. Ak sa teda stretnete s touto nepríjemnosťou, aktivujte funkciu automatického čistenia tlačovej hlavy tlačiarne a počkajte, kým zariadenie dokončí čistenie.

Niekedy je však potrebné celý proces opakovať niekoľkokrát za sebou, kým sa podarí upchatie "vypláchnuť". Našťastie je však celý proces čistenia zvyčajne pomerne rýchly a nevyžaduje si žiadnu interakciu používateľa. Jediné, čo je teda na vás, je spustiť ho sami, a to buď priamo prostredníctvom ovládacích prvkov tlačiarne, alebo prostredníctvom sprievodného softvéru v počítači.

Predchádzajte problémom pomocou jednoduchých tipov

Záchrana vyschnutej cartridge nie je zložitá záležitosť, ak viete, ako na to, ale rozhodne je lepšie, ak k nej vôbec nemusí dôjsť. Stačí dodržiavať niekoľko základných pokynov a s trochou nadsázky možno povedať, že o existencii automatického čistenia tlačovej hlavy ani nebudete vedieť. V prvom rade je dobré aspoň raz týždenne niečo vytlačiť.

Prakticky to môžete skombinovať tak, že si vytlačíte fotografie do domácnosti, ktoré zarámujete. V skutočnosti však vôbec nemusí ísť o takéto zložitosti. Aj list papiera s bežným textom môže zabezpečiť, že atrament v kazete nevyschne. Tieto preventívne výtlačky je však dobré robiť vo farbe, aby ste mohli "rozhýbať" všetky cartridge v tlačiarni. Potom už stačí kupovať kazety od kvalitných výrobcov, udržiavať tlačiareň na vhodnom mieste s minimálnymi teplotnými výkyvmi a vysokými teplotami a môžete si byť takmer istí, že zaschnutý atrament vo vašej atramentovej tlačiarni vás nikdy nebude trápiť.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?