Chcete ušetriť? Praktické tipy, ako variť lacno, rýchlo a zdravo

13.3.2023

Zdroj: 4 PM production/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Lacné a zdravé varenie je problémom mnohých ľudí. Zdravé stravovanie ale neznamená, že si musíte každý deň pochutnávať na exotických superpotravinách, kupovať si smoothie, jesť len bio alebo dokonca vegánsky. Akékoľvek jedlo môže byť súčasťou zdravej výživy, pokiaľ si ho viete počas dňa správne namixovať.

Odporúča sa počas dňa konzumovať veľa nízkokalorických, nealkoholických nápojov, zeleniny, strukovín a ovocia. Z pečiva je lepšie, ak uprednostníte celozrnné výrobky, rastlinné oleje a nízkotučné mliečne výrobky.

Základom zdravej stravy sú aj čerstvé a kvalitné ryby, vajcia, ale aj morčacie mäso. Určite si môžete dopriať aj niečo sladké a slané. Oplatí sa tiež venovať pozornosť množstvu porcií a regionálnosti či sezónnosti konkrétnych jedál.

Vyberte si zdravé a čerstvé potraviny online

Už to nie je len oblečenie a elektronika, ale aj potraviny, ktoré si môžete nakúpiť z pohodlia domova cez internet. Objednávanie a nakupovanie čerstvých potravín online je dnes veľmi trendy, pretože sa s ním môžeme vyhnúť nepríjemným davom v klasickom supermarkete. Tu musíte tiež dávať pozor na otváracie hodiny, hľadať určité potraviny, stáť v rade pri pokladni a nosiť ťažké tašky domov. Tieto nevýhody klasického nakupovania neplatia pri objednávaní potravín cez internet.

K dispozícii tu máte  naopak veľký sortiment, vysokú kvalitu a čerstvosť, dodanie potravín až domov a maximálnu úsporu času aj peňazí, čo je ten najväčší základ zdravej a efektívne riadenej kuchyne.

Zdroj: Luis Louro/Shutterstock.com

Naučte sa pri varení a umývaní v kuchyni šetriť

Varenie predstavuje v priemernej domácnosti približne 9 % nákladov na elektrinu. Ďalších 11 % na chladničky a mrazničky. Potenciálne úspory by ste sa preto mali snažiť hľadať v podobe šetrného varenia aj hygieny.

Varenie iba jednej porcie jedla je nielen časovo, ale aj energeticky náročné. Je preto lepšie uvariť viac a v modernej chladničke s mrazničkou potom správne jedno na dlhšiu dobu uskladniť.

Namiesto klasického drezu a neustále pustenej vodovodnej batérie, vyskúšajte riady umývať v úspornej umývačke riadu Miele. Pre mnohých je ťažké uveriť úspornosti tohto zariadenia, ale práve tento moderný spotrebič vám šetrí teplú vodu, a tým aj dnes veľmi vzácnu a drahú energiu.

Pre čo najlepší efekt je však dôležité stroj dobre naplniť. V samotnom procese umývania je najlepšie zvoliť programy šetriace energiu. Aj umývačku riadu aspoň raz za mesiac vyčistite.

Zdroj: Andrey_Popov/Shutterstock.com

Dajte si záležať na správnom uskladnení potravín

Na tieto účely je možné využiť komoru, no svoj význam v každej jednej domácnosti má aj chladnička s mrazničkou. Špeciálne funkcie týchto spotrebičov sa o čerstvosť a kvalitu vašich pokrmov postarajú najlepšie.

Do chladničky však nikdy nedávajte teplý riad. Ak je vaša chladnička alebo mraznička pokrytá ľadom, potom ju rozmrazte. Už 5 mm ľadu má za následok asi o 30 % vyššiu spotrebu energie. Prípadne si vyberte chladničku s mrazničkou s funkciou No Frost.

Dávajte si pozor aj na úroveň naplnenia chladničky. Chladnička, ktorá je asi z 2/3 plná, spotrebuje menej energie ako úplne prázdna alebo úplne plná chladnička. Preplnená chladnička tiež nie je dobrý nápad, pretože strácate prehľad o dátume spotreby jedál a potravín a môžete prehliadnuť skutočnosť, že sa produkt kazí.

Dôležité je aj umiestnenie chladničky. Nemala by byť vystavená priamemu slnečnému žiareniu, s čím vám môžu niekedy pomôcť aj kvalitné vonkajšie rolety. Chladnička by tiež nemala byť umiestnená hneď vedľa sporáka.

Skúste jesť aj viac sezónne! Porovnávajte si ceny na kilogram alebo si vyberte radšej celé produkty. Aspoň trikrát týždenne si dajte strukoviny. Konzumujte častejšie ovocie a anglický trávnik vymeňte  za zeleninovú záhradku, vďaka ktorej sa nemusíte obávať vysokých cien a nedostupnosti zdravých potravín.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?