Čo robiť, aby bol každý deň zábavný a zároveň produktívny?

30.1.2023

Zdroj: unsplash.com

Páčil sa vám článok?

Náladu a produktivitu je možné ovplyvniť pravidelným plnením cieľov. Rozhodne to nemusia byť nijako veľké plány, naopak sa držte tých menších, aby toho na vás nebolo veľa. V článku sa dozviete niekoľko krokov, ktoré by ste mali robiť každý deň.

Upravte sa

Tým rozhodne nemyslíme, že sa každý deň máte líčiť a obliekať ako na bál. Stačí si učesať vlasy, vyčistiť zuby, zobrať si pekné pohodlné oblečenie a pôsobiť pripravene. Väčšine ľuďom chýba zabehnutý denný poriadok, ktorý mali, keď chodili do práce. Tento zvyk sa iba ťažko odbúrava. Preto nie je vôbec na škodu predstierať, že v ten deň máte niečo v pláne a chcete vyzerať dobre. Človek, ktorý pekne vyzerá sa aj lepšie cíti a má viac motivácie. Prečo by ste nemohli riešiť vzhľad, aj keď práve nikam nejdete?

Mladí ľudia pri práci na home office na vzhľad zabúdali a trávili celé dni v pyžamách a so strapatými vlasmi. Myslíte si, že sa tým ich efektivita zvýšila? Rozhodne nie. Navyše sa v takom stave človeku ani nechce von a najradšej by nič nerobil. Nakoniec sa všetci zhodli, že musia predstierať ako by do práce naozaj šli. A tak je to aj so staršou generáciou.

Preto sa každý deň upravte a uvidíte, ako vám to zdvihne náladu.

Čítajte knihy, nie komentáre

Pokiaľ nemáte miesto na knižnicu alebo si chcete čítať večer, ale lampička vám svieti do očí, skúste čítačku kníh. Novodobé čítačky ponúkajú technológiu e-ink, čo verne kopíruje text na skutočnom papieri. Nebola z nej oči a neodvádza pozornosť. Čítanie z obyčajného tabletu nie je pre oči príjemné.

Čítanie kníh je úplne úžasné. Rozširuje slovnú zásobu, prehlbuje fantáziu a upokojuje myseľ. Je vlastne jedno, či je to náročná detektívka alebo úsmevná komédia. Ľudia by sa mali čítaniu venovať aspoň 20 minút denne. Skvele sa tým začína aj končí deň. Na trhu nájdete rôzne značky, najčastejšie Kindle a PocketBook. Oba ponúkajú podsvietenú, vodeodolnú alebo dotykovú obrazovku. Záleží iba na vašich preferenciách. Výhodou čítačky je tiež to, že je ľahká a zmestia sa vám do nej stovky kníh. Navyše sa otvorí v mieste, kde ste skončili a tiež je možné vety podčiarkovať a označovať. A jej obrovská výhoda je tá, že môžete zväčšovať písmo.

Čomu je dobré sa vyhýbať, sú verejné diskusie a komentáre. Hlavne o politických a zdravotných témach. Verte, že vás ničím neobohatia, a naopak skôr naštvú. Snažte sa ich konzumovať čo najmenej. Radšej siahnite po knihe.

Zdroj: unsplash.com

Choďte na prechádzku alebo sa ponaťahujte

Pravidelný pohyb sme v našom zozname nemohli vynechať. Bez toho to totiž nejde. Akonáhle sa človek prestane pohybovať, ochabnú mu svaly a celé telo začne bolieť. Hlavne chrbát. Snažte sa denne chodiť alebo ľahko cvičiť.

Na Youtube nájdete rôzne zdravotné aj iné cvičenia, ani za to nemusíte platiť. Možno sa vám bude páčiť pomalá jóga alebo pilates. Pokiaľ sa vám páči spoločnosť ostatných, zájdite na lekcie. Možno tam nájdete novú kamarátku či kamaráta, s ktorými budete pravidelne na lekcie chodiť. Chybu neurobíte s nakúpením ľahkých činiek, naťahovacích gúm, balónu alebo balančnej podložky. Udržanie (budovanie) svalovej hmoty je skvelý liek proti bolestiam.

Naučte sa niečo nové

Nezaháľajte a každý deň sa skúste niečo nové naučiť. Je úplne jedno čo. Môže to byť aktivita, vedomosť alebo technika. Mozog sa učí hrozne rád a robí mu dobre, keď sa každý deň trochu namáha. Preto si vyhraďte denne pár minút na jeho potrápenie. Čo sa napríklad naučiť základné slovíčka v španielčine, pliesť, funkcie v excelovských tabuľkách, hrať na flautu, opraviť dieru v stene, zašiť ponožky alebo sa pozrieť na dôležité historické udalosti a zistiť si o nich viac? Alebo preskúmate fyzikálne zákony? 

Skvelou voľbou sú testy pre rozvoj myslenia, pamäte a koncentrácie. Nájdete ich skoro v každom kníhkupectve.

Zdroj: unsplash.com

Zavolajte kamarátom

Cnie sa vám po dávnom priateľovi? Postupne obvolajte svojich známych a zistite, ako sa majú. Mnoho ľudí sa cíti osamelo, takže im určite urobíte radosť. A keď už pri tom budete, pokojne ich pozvite k sebe na kávu.

Alebo spoločne zájdite na prechádzku, do kina alebo kaviarne. Udržte si aktívny sociálny život a určite vám to urobí dobre.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

Sponzorovaný obsah

Páčil sa vám článok?