12 tipov, čo pomáha na stres v skúškovom období

1.12.2022

Zdroj: Monkey Business Images/Shutterstock.com

Páčil sa vám článok?

Skúškové obdobie sa rýchlo blíži. Ako ho v zdraví prežiť? Prinášame vám 12 tipov, vďaka ktorým bude pre vás toto obdobie menej náročné. Prečo sa oplatí kvalitnejší matrac, na čom by ste mali zapracovať a prečo si počas skúškového odpustiť návštevu klubov?

Tip 1: Doprajte si dostatok spánku

Napriek tomu, že je úplne pochopiteľné, že chcete každú minútu počas skúškového obdobia využiť na maximum, nepodceňujte význam zdravého spánku. Kvalitný matrac urobí hotové divy s vaším spánkom. Matrac zo studenej peny či akýkoľvek iný penový matrac vás rozmazná rovnako dobre ako pružinový matrac. Neviete si rady s tým, ako vybrať matrac? Stavte na svoju intuíciu. Sami najlepšie spoznáte, na čom sa vám bude najlepšie zaspávať. Matrac pre študentov musí byť pohodlný a priedušný. Ako zvoliť výšku matraca? Nezmierte sa s výškou pod 15 cm.

Tip 2: Vytvorte si večerný rituál

Máte problémy so zaspávaním počas skúškového obdobia? Vytvorte si večerný rituál, ktorý vám uľahčí líhanie do postele, zaopatrenej matracom z pamäťovej peny. Či už sa bude váš rituál skladať z harmančekového čaju, užívania doplnkov stravy alebo iných činností, hlavne musí byť funkčný.

Tip 3: Zlepšite svoj time management

Učíte sa dlho do noci a kvôli neustále prítomnému stresu trpíte nespavosťou? Pokiaľ vám s tým nepomôže večerný rituál, snažte sa zlepšiť svoj time management. K častým mýtom o spánku patrí to, že 4 hodiny spánku sú pre niekoho akurát. Avšak nie sú. Každú noc, aj počas skúšok, si doprajte minimálne sedemhodinový spánok.

Zdroj: PK Studio/Shutterstock.com

Tip 4: Nezanedbávajte cvičenie

Ste počas skúšok ponorení do učenia a nemáte čas chodiť von alebo do posilňovne? Zmeňte to! Práve dostatok pohybu vám totiž pomôže zlepšiť koncentráciu počas učenia.

Tip 5: Upracte si

Zdá sa vám, že počas neustáleho učenia je upratovanie izby úplne zbytočné? Aj okolie, ktoré vás počas učenia obklopuje, má na vás vplyv. V príjemnom a upratanom prostredí sa lepšie sústredíte.

Zdroj: Netrun78/Shutterstock.com

​Tip 6: Praktické tipy na upratovanie – drevené debničky a ďalšie boxy

Nemáte vo svojej izbe dostatok úložného priestoru? Využite úložné boxy, organizéry a ďalšie pomôcky na stôl pre efektívne učenie.

Tip 7: Dodržujte pitný režim

Nezabudnite pri učení na dostatočný prísun tekutín. Vyhnite sa návštevám najbližších študentských klubov, konzumujte čistú vodu. Aby ste boli schopní podávať počas skúšky tie najlepšie výkony, obmedzte konzumáciu cigariet a alkoholu.

Tip 8: Znížte úzkosť pred spánkom pomocou meditácií a dychových cvičení

Trpíte počas skúškového obdobia úzkosťou? Vyskúšajte dychové cvičenia a meditácie. Nezdráhajte sa navštíviť napríklad lekciu jogy, saunu alebo si dopriať masáž.

 Tip 9: Odmeňujte sa za čiastkové úspechy

Aj počas skúškového obdobia si nezabudnite dopriať odmeny. Hneď ako dodržíte svoj časový harmonogram, úspešne absolvujete skúšku či dosiahnete ďalší čiastkový úspech, doprajte si odmenu.

Tip 10: Udržujte si pozitívny prístup

Nevyšla vám skúška? Nevzdávajte to a pokračujte v príprave na ďalšie skúšky. Udržať si počas skúškového obdobia pozitívny prístup je totiž kľúčové.

Tip 11: Jedzte zdravo a pravidelne

Rovnako ako nie je dobré podceňovať počas učenia pitný režim, zamerajte sa na to, čo a kedy jete. Vyvážená strava a pravidelnosť vám pomôžu zlepšiť sústredenie aj celkový výkon.

Tip 12: Ako relaxovať pred skúškou? Choďte skoro spať a zabudnite na učenie na poslednú chvíľu

Blíži sa dátum skúšky, ktorej sa najviac obávate? Pokiaľ ste príprave venovali dostatok času, nemáte sa čoho báť. Ak ste však prípravu podcenili, na poslednú chvíľu to už veľmi nenapravíte. Preto si doprajte horúci kúpeľ, nastavte si budík a bežte spať. Anatomický vankúš, hrejivá prikrývka a ďalšie vybavenie lôžka vám pomôže znížiť strach pred skúškou.

Udržať si pozitívne myslenie počas skúškového obdobia je niekedy náročné. Snažte sa však dôsledne o seba starať a do učenia dajte všetko.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?