4 tipy, ako ušetriť náklady na kúrenie v rodinnom dome

26.7.2022

Zdroj: Kulito

Páčil sa vám článok?

Stúpajúce náklady na kúrenie nedajú spávať mnohým. Čoraz viac ľudí preto hľadá riešenie, ako znížiť spotrebu energií na vykurovanie. Našťastie existuje hneď niekoľko možností, ktoré dokážu ušetriť náklady na teplo. Bez minimálne drobných stavebných úprav to však nepôjde.

Energetická efektívnosť. Za posledné roky sa tento pojem často skloňuje v spojitosti s novostavbami. Avšak čo s domami, ktoré majú už niekoľko desaťročí za sebou? Aj tu existuje možnosť, ako zo staršieho domu urobiť energeticky efektívnu stavbu s nízkymi nákladmi na vykurovanie.

Zateplenie rodinného domu

Jedným z kľúčových krokov ako ušetriť náklady na teplo je zateplenie. Najmä staršie domy postavené pred rokom 2000 majú v tejto oblasti veľké medzery. Stavebné materiály akými bola plná pálená tehla, nabíjaná hlina, kameň alebo ľudovo nazývaný kváder majú výrazne horšie tepelnoizolačné vlastnosti ako moderná tehla alebo pórobetón. Napríklad nepálená tehla má súčiniteľ prestupu tepla 0,9 W/M2K a pálená tehla 0,7W/M2K. Moderná tehla je niekde na úrovni 0,3 W/M2K a menej (čím nižšie číslo, tým lepšie).

Zateplením fasády, stropu a podlahy je možné výrazne znížiť náklady na kúrenie. Zvyčajne je to o 30 a viac percent.

Medzi najpoužívanejší materiál slúžiaci na zateplenie patrí polystyrén. Ten má výborné tepelnoizolačné vlastnosti, je ľahký a stále relatívne lacný. Druhou častou alternatívou je minerálna vlna. Vyrába sa zo sopečných hornín (pôvodne zo skla, odkiaľ bol odvodený názov sklená vata) a je nehorľavá.

Pomerne populárne sú aj striekané izolácie, ktoré realizuje napríklad firma Renova Install. Je možné ňou izolovať strop a podkrovie. Je odolná voči škodcom, je nehorľavá a vyplní každý centimeter štvorcový plochy.

Zdroj: Kulito

Rekuperácia vzduchu

Ide o tzv. riadené vetranie. Klasickým vetraním cez okná dochádza ku strate až 30% draho zaplateného tepla. Rekuperácia vzduchu dokáže tento problém takmer dokonale odstrániť. Výmena vzduchu prebieha cez rekuperačnú jednotku. Vďaka výmeníku tepla v nej dokáže nasávať vonkajší vzduch a do interiéru ho vháňať iba o niečo chladnejší alebo teplejší ako je teplota v exteriéri.

K dispozícii sú dva varianty. Buď si vyberiete centrálnu alebo lokálnu rekuperáciu. Centrálna rekuperácia potrebuje o niečo väčší priestor na svoju existenciu a umiestňuje sa zvyčajne v garáži alebo v technickej miestnosti. Rozvod vzduchu po miestnostiach sa následne realizuje pomocou špeciálnych potrubí. Nevýhodou je fakt, že si jej inštalácia vyžaduje väčšie zásahy do domu.

Naopak lokálna rekuperácia sa montuje priamo na stenu vybranej miestnosti. Nie je preto potrebné robiť tak veľké stavebné úpravy. Zvyčajne sa počíta s jedným zariadením na izbu. Preto si ich musíte zadovážiť viacero podľa počtu miestností.

Fotovoltaické panely

Pokiaľ používate na vykurovanie domácnosti elektrický kotol alebo elektrické podlahové kúrenie, mali by ste zvážiť fotovoltaické panely. Tie dokážu vyrobiť elektrinu priamo u vás doma. V zime je ich výkon kvôli zlému počasiu o niečo nižší než v lete, no v celoročnom priemere vychádzajú kladne. Úspora nákladov sa podľa výkonu fotovoltaickej elektrárne pohybuje na úrovni 800 a viac eur.

Výmena zdroja tepla

Podstatnú úsporu nákladov na teplo dokáže urobiť aj výmena zdroja tepla. Staré plynové a elektrické kotle (desať a viac ročné) nemajú takú efektivitu ako súčasné. Predsalen za posledné desaťročie sa technológie posunuli vpred. Veľa ľudí však nechce meniť svoj súčasný kotol, pokiaľ im funguje. Odporúčame preto poradiť sa v tejto oblasti s odborníkmi, ktorí vám vypočítajú úsporu po výmene kotla za nový.

Ešte výraznejší krok môže znamenať komplexná obmena zdroja tepla v domácnosti. Čoraz viac ľudí sa vracia ku klasickému vykurovaniu drevom. Najmä v prechodnom období na jeseň a jar môže zakúrenie v krbe pomôcť znížiť náklady na teplo. Pokiaľ teda máte vhodný komín a na dvore miesto na uskladnenie dreva, nie je dôvod prečo neinvestovať do tejto starej technológie.

Za posledné roky sú veľmi populárne aj tepelné čerpadlá. Tie majú vysokú efektívnosť (od 300%), teda zo 100 kw elektrickej energie vyrobia až 300 kw tepla. Mnohých však odrádza vysoká obstarávacia cena. Tepelné čerpadlá sa pohybujú od 10 tisíc eur vyššie.

Dobrou správou je, že na väčšinu vyššie spomenutých technológií je možné získať dotáciu cez program zelená domácnostiam alebo zelená obnova. Síce tieto granty nepokryjú celkové náklady, dokážu však výrazne pomôcť a skrátiť tak celkovú návratnosť jednotlivých technológií.

​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah 
Páčil sa vám článok?