Rozprávková zima Tatier poteší telo i dušu

10.2.2022
Páčil sa vám článok?

Tohtoročná snehová nádielka vo Vysokých Tatrách pozýva k tradičným zimným aktivitám v spojení so športovými zážitkami, oddychom, turistikou i rodinnou zábavou. Objavte rozprávkovú krajinu našich zasnežených hôr.

Snehovým chodníkom až k výhľadom s teplým čajom v ruke

Áno, zimná turistika môže byť naozaj náročná avšak po dôkladnej príprave dokáže príjemne prekvapiť. Keď po výstupe úzkym chodníkom vŕzgajúci sneh pod nohami stíchne a pohľad spočinie na vysokohorskú chatu týčiacu sa v diaľke, srdce zaplesá. Nádherné zimné scenérie pretkané liečivými slnečnými lúčmi ulahodia určite každému.

Zdroj: Martin Maličký

​Zimná turistika totižto stále ponúka množstvo otvorených chodníkov k chatám, plesám či vodopádom. Potešiť sa pritom môžete krátkou prechádzkou, celodenným výstupom alebo pohodovým stúpaním so sánkami v ruke. Čo si vyberiete je len a len na vás.

Pre šibalský úsmev

Deti určite poteší dokonalá zimná atmosféra so všetkým, čo k tomu patrí. Prechádzka napríklad na Hrebienok dokáže spojiť príjemné s ešte príjemnejším. Nielen, že si cestu môžete uľahčiť lanovkou, po výstupe Vás pod bielou kupolou čaká veľkolepá ľadová katedrála v Tatranskom ľadovom dóme, ktorý ohúri malých aj veľkých. Pokračovať je možné občerstvením na neďalekej Bilíkovej chate, fotkami snehových sôch spod rúk chatára Petra Petrasa pri Rainerovej chate a tí zdatnejší môžu objaviť snehové potešenie z guľovačky priamo na Zamkovského chate. A dole? Dole to už bude malina a na Hrebienku len sadnete na sánky a ani sa nenazdáte a budete sa v Starom Smokovci tešiť z perfektného dňa v jednej zo skvelých reštaurácií.

Pre romantické duše

Dych berúce romantické miesta sa vo Vysokých Tatrách nehľadajú vôbec ťažko. Stačí sa chytiť za ruky a objaviť všetko, čo toto miesto ponúka. Rannú kávičku spojenú s prechádzkou okolo Štrbského plesa môžete spojiť i s malým okruhom okolo Jazierok lásky. Potom stačí nasadnúť na električku a vyraziť na jedno z tatranských klzísk, dať si pusu pod Stromom zaľúbencov a poobzerať ľadové sochy rezbárov v Starom Smokovci alebo Tatranskej Lomnici pretože tie na Štrbskom Plese ste už pri prechádzke videli a odfotili ste sa spoločne i vo veľkom ľadovom kresle.

Pre šikovného dobrodruha

Turista musí, najmä v zime, byť dostatočne pripravený na všetko, čo ho v horách môže stretnúť. Na vysokohorského nosiča, ktorý sa pred ním nákladom zabára po pás do snehu, na odhodlaných horolezcov, ktorí práve s horským vodcom plánujú lezenie v ľadoch i na mrazivý vietor či snehovú fujavicu. Najťažšie, čo však musí turista počas zimnej turistiky zvládnuť je rozhodnutie, že sa musí vrátiť späť, niekedy aj pred dosiahnutím cieľa. Ak však tatranský chodník kĺže len trochu, ak máte na nohách mačky, ak kráčate s kamarátom a nosičovi pred Vami to tiež ide jedna radosť, tak sa môžete spoľahnúť, že na chate si dobijete energiu nielen teplou polievkou ale i úžasným pocitom. Ten môžete zažiť napríklad po výšľape na Zbojnícku alebo Téryho chatu.

Zdroj: Martin Maličký

Sezónna uzávera vybraných turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách trvá od 1.novembra do 14. júna. V tom čase si príroda a zvieratá užívajú zimný odpočinok. Uzavreté sú najmä vyššie položené chodníky, sedlá a štíty. Všetky chodníky vedúce k vysokohorským chatám sú otvorené celoročne s výnimkou Chaty pod Rysmi.

Na čo netreba zabudnúť:

  • Overiť si počasie, aktuálnu snehovú situáciu a výstrahy
  • Pribaliť si zimnú výstroj, teplé oblečenie, teplý nápoj
  • Uzatvoriť horské poistenie

Otvorený chodník neznamená, že je upravený a bezpečný. Vždy zvážte aktuálnu situáciu a vlastné schopnosti a buďte pripravený sa kedykoľvek vrátiť.

Zdroj: Región Vysoké Tatry

Pohybom ku komplexnej terapii

Klimatoterapia je kombináciou jedinečnej horskej klímy doplnená pobytom a pohybom na čerstvom vzduchu. Počas zimných teplotných inverzií je vo vyšších polohách nie len teplejšie, ale je tu i podstatne viac slnečných dní. Taktiež prichádza k zníženej tenzii kyslíka čo sa vyznačuje nízkym tlakom vzduchu, nižšou priemernou teplotou a presýtenosťou ovzdušia ozónom. Vysoké Tatry preto ponúkajú mnoho možností ako tieto výhody spojiť so športom a výhľadmi na slovenské štíty. Klimatoterapia pritom pôsobí priaznivo najmä vtedy, ak je iná ako podnebie, v ktorom sa človek bežne pohybuje. Za výhodné sa považujú lokality s nadmorskou výškou od 600 do 2500 m.n.m.

Zdroj: Zuzana Tengyová

Bežeckých tratí je vo Vysokých Tatrách v zimnom období upravených až 80 km rôznej náročnosti. Ďalších 100 km pritom nájdete v blízkom okolí. Na výber sú trate od profesionálneho strediska s FIS certifikáciou na Štrbskom Plese cez trať spájajúcu tatranské osady až po okruhy na podtatranských lúkach.

Ak však neobľubujete klasický bežkársky štýl po vyfrézovanej stope a ani korčuliarsky po upravenej trase, môžete bežky vymeniť za klasické lyže a okúsiť najvyššie položenú a najstrmšiu zjazdovku na Slovensku v Lomnickom sedle, kde sa vyveziete pohodlne lanovkou priamo z Tatranskej Lomnice.

Zdroj: Lenka Rusnáková

Vplyv aktívnej klimatickej terapie si však môžete užiť i pri nenáročných prechádzkach, pri korčuľovaní, pri výlete na snežniciach alebo počas adrenalínového snowkitingu. Ako čerešničku na torte však telu a mysli doprajte absolútny relax v teplých wellnessoch tatranského regiónu.

Zdroj: Región Vysoké Tatry

Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky.

​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah 
Páčil sa vám článok?