Viete, koľko korunovácií zažila Bratislava? Bolo ich až 11!

10.8.2021

Zdroj: Martina Mlčúchová

Páčil sa vám článok?

Pripomeňte si slávnu korunovačnú minulosť na Bratislavských korunovačných dňoch.

Bratislava zažívala svoju najväčšiu slávu jednoznačne v období, keď bola korunovačným mestom. Počas takmer 300 rokov korunovali v Dóme sv. Martina 10 uhorských kráľov, jednu kráľovnú a sedem kráľovských manželiek. Najznámejšou osobnosťou, na ktorej hlavu položil arcibiskup kráľovskú korunu, bola nepochybne Mária Terézia, jediná vládnuca kráľovná korunovaná v Bratislave. Titul a korunu prijala 25. júna 1741.

Toto historicky významné obdobie si mesto každoročne pripomína počas trojdňového festivalu Bratislavské korunovačné dni. Tento rok sa budú konať od 13. do 15. augusta. Čakajú vás prehliadky na tému korunovácií, korunovačný sprievod z Bratislavského hradu na Hlavné námestie, rytiersky turnaj na Tyršovom nábreží, ako aj Festival Frankovky modrej na Primaciálnom námestí.

Podrobný program nájdete na www.visitbratislava.com/bkd.

Zdroj: Martina Mlčúchová

​Návštevníci si však môžu vychutnať slávnu kráľovskú minulosť mesta z rokov 1563 až 1830 aj počas iných období roka. Stačí navštíviť miesta, ktoré boli svedkami kráľovskej a korunovačnej histórie. Program sa bez problémov zmestí do troch dní. Držitelia Bratislava CARD majú návštevu niektorých múzeí aj cestu mestskou hromadnou dopravou úplne zadarmo.

Zdroj: Martina Mlčúchová

Zažite deň ako kráľ či rytier

Deň začnite prehliadkou historického centra – či už po vlastných, so sprievodcom, alebo turistickým vláčikom. Počas nej sa dozviete, že z Prešporka, dnešnej Bratislavy, sa stalo korunovačné mesto po obsadení Stoličného Belehradu (Székesfehérvár), kde sa dovtedy korunovácie v Uhorsku konali, osmanskými vojskami.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

​Potom si to namierte na hrad, ktorý sa v 16. storočí premenil na sídlo uhorských kráľov. Svoju súčasnú podobu získal počas poslednej veľkej prestavby v 18. storočí na príkaz Márie Terézie. Najmohutnejšia a najstaršia z jeho veží sa nazýva Korunná, pretože sa v nej v minulosti uchovávali uhorské korunovačné klenoty. Dnes tu môžete obdivovať repliku Svätoštefanskej koruny.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

​Z hradu sa vydajte pôvodnou korunovačnou cestou do Katedrály sv. Martina. Slávne obdobie tu dodnes pripomína kópia svätoštefanskej koruny na vrchole veže či zoznam korunovaných panovníkov namaľovaný na stene presbytéria. Očitým svedkom korunovácie Márie Terézie je jazdecká socha sv. Martina deliaceho sa o plášť so žobrákom, ktorá kedysi stála na hlavnom oltári.

Uličkami Starého Mesta pokračujte cez Hlavné námestie do gotického Františkánskeho kostola, v ktorom pasovali rytierov zlatej ostrohy. Nakoniec zamierte na Námestie Ľudovíta Štúra pri Dunaji, kde sa v minulosti nachádzal korunovačný pahorok.

Červené víno a most k dcére

Vyberte sa aj do Rače, rodiska vychýrenej Račianskej frankovky. Tá v roku 1767 získala dekrét, ktorým jej Mária Terézia priznala štatút nápoja vhodného na cisársky stôl.

Hovorí sa, že panovníčka sa vďaka Račianskej frankovke takmer zázračne uzdravila z kiahní a od tých čias si ju vždy priala mať vo svojich pivniciach. Slávne červené víno môžete ochutnať v niektorej z miestnych vinoték či v samotných račianskych vinohradoch.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

Zoznámte sa aj s Devínskou Novou Vsou, kde od roku 2012 slovenský a rakúsky breh rieky Moravy opäť spája most. Cyklomost slobody kopíruje trasu pôvodného historického mosta, ktorého pozostatky možno vidieť dodnes. Most existoval už v období vlády Márie Terézie. Panovníčka cezeň chodievala za svojou najmilšou dcérou Máriou Kristínou do dolnorakúskeho Schlosshofu, keď bol jej manžel Albert Sasko-Tešínsky uhorským miestodržiteľom so sídlom na Bratislavskom hrade.

Zdroj: Bratislava Tourist Board

​Realizované s finančnou podporou Ministerstva dopravy a výstavby Slovenskej republiky

Zdroj: Bratislava Tourist Board

​​​_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?