Viac ako bežná predajňa: 7 tipov, kde platíte za kvalitný a zdravý obsah, nie za obal

14.5.2021

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Nemíňajte zbytočne za jednorazové obaly, ktoré len hromadia odpad vo vašej domácnosti. Stavte na to, čo prospeje vám, a zároveň životnému prostrediu. Možností je veľa. Napríklad drogériu si môžete načapovať do vlastnej nádoby a bio či raw potraviny si domov odnesiete zabalené „v prírode“ či objednáte. Pozrite si ponuku výnimočných obchodov, kde nakúpite zdravo a ekologicky.

_

Zdroj: Obchod Strom života

​Vegánsky bio obchod Strom Života na Muchovom námestí

Strom Života je malý bio obchodík s vegánskym sortimentom, za ktorým stoja dve dcéry a ich mama. Ženy, ktoré okrem lásky k sebe spája láska k prírode, zvieratám, zdravej výžive a prirodzenému spôsobu života. Okrem rastlinného zloženia výrobkov sa snažia vyberať produkty v bio kvalite, so zdravšími alternatívami cukru, bez chémie a zbytočných konzervantov. Nakúpite tu kozmetiku a drogériu so zložením, ktoré je bez obsahu toxických látok, ktoré zaťažujú organizmus aj životné prostredie. Drogériu si môžete načapovať do vlastných fliaš. Nehanbite sa opýtať, ak začínate s vegánstvom či iným životným štýlom alebo potrebujete pomôcť s liečením pomocou byliniek. Súčasťou obchodu je detský kútik pre deti. Obchod je vedený v duchu motta: "Veríme, že naše telo je náš chrám, o ktorý sa treba starať najlepšie ako vieme, či už zdravou výživou, kozmetikou alebo vedomým prístupom k životu."

Adresa predajne: Muchovo nám. 3 (vedľa supermarketu Billa), Bratislava - Petržalka
Sociálne siete: Facebook - Strom Života, Instagram -  stromzivota
Viac informácií nájdete na www.obchodstromzivota.sk.

_

Zdroj: vitaland.sk

​VITALAND - 4 predajne

VITALAND sú viac ako bežné potraviny. S pestrým sortimentom zdravých potravín, nápojov, bio produktov, vegánskych a raw výrobkov si tu nájde každý niečo pre seba. V ponuke je takmer 3000 výrobkov - bezlepkové,  dia, čerstvé pečivo, čaje či výživové doplnky. Škálu výrobkov dopĺňa prírodná kozmetika a eko drogéria. Obsluha Vám ochotne poskytne pomoc pri výbere tovaru i poradenstvo v oblasti zdravej výživy. Aktuálnu ponuku tovaru si môžete pozrieť na eshope. Tovar si môžete objednať z pohodlia domova a vyzdvihnúť priamo na predajni. V minulosti ste obchod mohli poznať pod názvom Biolive, v Dúbravke pôsobia už od roku 2005, v Lamači otvorili predajňu v roku 2013, v Petržalke a v Karlovej Vsi v roku 2019. 

Adresy predajní:
*Petržalka - Záporožská 6, Petržalské korzo
*Dúbravka - M. Sch. Trnavského 4, Dom služieb
*Lamač - Malokarpatské námestie 7, Dom služieb
*Karlova Ves - Borská 1, OD Centrum
Sociálne siete: Facebook - Vitaland SK
Viac informácií na www.vitaland.sk.

​_

Zdroj: vcelobal.sk

​​Voskované obrúsky a vrecká Včelobal

Včelobal sú ručne vyrobené obrúsky z vosku od slovenských včelárov. Spojením živice, jojobového oleja a včelieho vosku sme vytvorili vrstvu, ktorú nanášame na bio bavlnu. Táto vrstva je dokonale ohybná a priľnavá, teplom rúk sa prispôsobi akémukoľvek tvaru potraviny či nádoby. Voskované obrúsky a vrecká nahradia desiatky metrov jednorazovej plastovej fólie. Jedným kúskom voskového obrúska tak nahradíte desiatky metrov potravinovej fólie. A najmä, vaše potraviny sú skutočne zabalené v prírode. Kombinácia prírodných surovín s tkaninou zo 100% BIO bavlny umožňuje Včelobalom dýchať, avšak potraviny neoschnú a vaše jedlo zostane dlhšie čerstvé. Prírodný včelí vosk je antibakteriálny a antimykotický a tak priaznivo pôsobia pri skladovaní potravín.

Včelobal je ideálny na balenie čerstvého chlebíka a pečiva, ovocia a zeleniny, syrov alebo prikrytie misky, či plechu.
Sociálne siete: Facebook, Instagram - vcelobal
Viac informácií nájdete na www.vcelobal.sk.

_

Zdroj: zerotoxic.sk

​Zerotoxic - obchod na Osuského

Jednoduchý obchodík maminy, ktorá by veľmi rada spravila tento svet lepším miestom. Rozhodla sa preto, že pod jednou strechou bude ponúkať netoxické (ohľaduplné k pokožke aj prírode) produkty nadšencom sebe podobným i nepodobným. Čo tu kúpite? Čapovanú drogériu na pranie, umývanie riadu, upratovanie od značky Sonett, čapovaný ocot (aj do vlastných fliaš), najrôznejších pomocníkov do domácnosti (aj vo veľkých baleniach) - perkarbonát sodný, praciu sódu, sódu bikarbónu, epsomskú soľ či kyselinu citrónovú. V ponuke majú tiež tuhé mydlá a mydelničky, mydlové vločky, lufu, vrecká a tašky z biobavlny, voskové obrúsky, kefy z kokosových vlákien, bambusové zubné kefky, esenciálne oleje či doplnky výživy. Dávajú si záležať a starostlivo tiež vyberajú kozmetiku (na telo, pleť, vlasy, zuby, opaľovanie, dekoratívnu) vhodnú aj pre ekzematikov či alergikov. Čo sa dá, to veľmi radi zrecyklujú, preto ak máte použité kartónové krabice, výplne do balíkov či čisté fľaše na čapovanie drogérie, neváhajte ich sem doniesť - dajú im druhý život.

Adresa predajne: Osuského 3c, Bratislava - Petržalka
Sociálne siete: Facebook, Instagram - zerotoxic.sk
Viac informácií na www.zerotoxic.sk.

_

Zdroj: bezodpadu.sk

​​Bezobalový internetový obchod BezOdpadu.sk

V modernom svete väčšina z nás nakupuje potraviny v obchode. Pri nákupe je nevyhnutný obal. Musí však byť jednorazový? Potrebujeme mať zakaždým šošovicu zabalenú v sáčku? Je nám jedno kde, prípadne ako bola vypestovaná? V dnešnej rýchlej dobe sa nad takýmito otázkami nezamýšľame. V prvom bezobalom eshope na Slovensku www.BezOdpadu.sk ponúkajú alternatívu! Okrem produktov si na tomto webe každý môže „naklikať“ taký obal, aký mu vyhovuje. Vlastné dózy, látkové či papierové vrecká. Jednoducho všetko, čo poslúži na prepravu potravín a drogérie od nich ku vám.  Tu nepredáva obal, ale predáva obsah. Aké sú kritériá výberu obsahu? Lokálne slovenské produkty! Rovnako Bio produkcia je oveľa šetrnejšia a tým pádom dlhodobo udržateľná.  Podieľať sa môžete aj vy, nakupovaním bez obalov!

Sociálne siete: Facebook - Bezodpadu, Instagram -  bezodpadu_sk
Viac informácií nájdete na www.BezOdpadu.sk.

_

Zdroj: hausnatura.sk

​​Mestská farma HAUSNATURA

Vertikálne farmárčenie múti vody slovenského pestovania plodín už niekoľko rokov. Ing. Filip Toška, spoluzakladateľ bratislavskej mestskej farmy HAUSNATURA, odhadol trend vertikálneho farmárčenia ešte v začiatkoch. Hydroponické pestovanie si môžete jednoducho predstaviť, ako pestovanie rastlín v poschodiach. V poschodiach sú umiestnené nádoby s plávajúcimi doskami, kde sú nasadené sadeničky, ktoré sa pestujú zo semienok v miestnosti určenej pre klíčenie rastlín. Na 108 m2 sa vypestuje toľko rastlín, ako na 5,5 ároch ornej pôdy. Mestská farma je prínosom nielen pre koncových zákazníkov, ale aj pre našu prírodu. Sortiment HAUSNATURY je zameraný na šalátovú zeleninu a bylinky. Konkrétne kel, koriander, petržlenová vňať, horčica - šalátové listy, bazalka slovenská, thajská a mix bazaliek.

Sociálne siete: Facebook - HAUSNATURA, Instagram - hausnatura
Produkty nájdete online na e-shope www.hausnatura.sk alebo v sieti potravín YEME v Bratislave.

​​_

Zdroj: normalka.com

​Normálka na Kutlíkovej

Priemerná petržalská rodina vypustí do odpadových vôd za rok 56 kg drogérie, čo je váha takmer troch vriec betónovej zmesi. Reziduá z petržalských petrochemikálií v pracích práškoch či čistiacich prostriedkoch sa dajú detekovať ešte v delte Dunaja v Rumunsku. Z Normálky si môžete domov doniesť drogériu Sonett, ktorej všetky prostriedky na umývanie a pranie (tenzidy) sú vyrobené z rastlinných surových materiálov, ktoré sú 100% biologicky odbúrateľné. Drogéria Sonett nepoužíva žiadne petrochemické konzervačné látky, vône alebo farbivá; všetky produkty sú bez enzýmov. Sonett (z nemčiny: tak pekný, milý) znamená tiež, že v produktoch sú použité len vône z prírodných esenciálnych olejov, pôvodom z kontrolovaného ekologického pestovania a voľne rastúcich rastlín. Všetky produkty silne hypoalergické. Navyše je možné si tu nakúpiť bezobalovo.

Adresa predajne: Kutlíkova 13, Bratislava - Petržalka
Sociálne siete: Facebook, Instagram - obchodnormalka

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah

Páčil sa vám článok?