Vlastný bazén v záhrade: Finančne to zvládnete, na čo však upozorňujú odborníci?

12.7.2020

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Ak máte záhradu, nemusíte sa počas horúcich dní tlačiť na kúpalisku. Postavte si vlastný bazén, v ktorom sa osviežite kedykoľvek – finančne to nie je až také náročné. Kým sa však definitívne rozhodnete, prečítajte si, čo radia odborníci z Hornbachu.

Optimálnym a zároveň najdostupnejším variantom sú nadzemné nafukovcie alebo plastové bazény s kovovou konštrukciou a nevyhnutnou filtráciou. Obľúbené sú vďaka kvalite a dostupnosti – nie sú náročné finančne ani priestorovo a nevyžadujú si veľké terénne úpravy. Stačí ich postaviť na vodorovné miesto s prívodom vody. Vlastný nadzemný bazén si tak v záhrade môže postaviť takmer každý, v obchode ho zvyčajne dostanete s kompletnou filtráciou a kovovými schodíkmi.

Nafukovací bazén či vírivka?

Výborným riešením je nafukovací nadzemný bazén s jednoduchou inštaláciou, nízkou cenou, ktorého sa môžete ľahko zbaviť, keď deti odrastú. Umožňuje filtráciu vody podobne ako veľké zapustené bazény. K nadzemným bazénom môžeme priradiť aj vírivé vane. Nemusíte si zaobstarať hneď model za desaťtisíce eur, v ponuke je už dosť nafukovacích víriviek, ktoré spoľahlivo splnia svoju masážnu „pridanú hodnotu“. Aj vírivky si však vyžadujú chemickú a mechanickú údržbu a po sezóne zazimovanie. Dokonca sa to v tomto prípade priamo odporúča, keďže nafukovacia vírivka obsahuje zložitú elektroniku.

Ako ho sprevádzkovať

Platí, že čím viac starostlivosti venujete bazénu na jeseň, tým menej práce budete mať pred letnou sezónou. Bazén nestačí iba jednoducho sprevádzkovať. Pokiaľ v ňom voda zostáva dlhší čas, vyžaduje si trvalú starostlivosť. Aj v prípade nadzemných bazénov je nevyhnutné prepláchnuť filtračný piesok a vyčistiť sitká filtrácie. Sledovať musíte takisto kvalitu vody, teda merať hodnotu pH a správne dávkovať dezinfekciu. Ako „prevádzkovateľ“ bazénu sa musíte starať aj o dávkovanie bazénovej chémie na základe nameraných hodnôt a takisto o vysávanie bazénu, čistenie vodnej hladiny a napokon, po skončení sezóny, o zazimovanie a odzimovanie nádrže. Odzimovanie nie je potrebné, pokiaľ bazén na zimu vypustíte a prezimujete na suchom mieste.

Napúšťajte doň pitnú vodu

Všeobecne sa do bazénov odporúča napúšťať pitnú vodu, pretože je už hygienicky ošetrená. Neodporúča sa napĺňať bazén zo záhradnej studne a už vôbec nie z potoka, aj keď ho máte v blízkosti. Kým totiž zlikvidujete všetky mikroorganizmy, bude vás to stáť viac ako objednať si cisternu s pitnou vodou (v prípade, že nemôžete naplniť bazén zo svojho vodovodného potrubia).

Sledujte pH vody

Bezprostredne po dosiahnutí potrebnej hladiny v bazéne je nevyhnutné upraviť pH vody (hodnota sa musí pohybovať od 7,0 do 7,4) a potom udržiavať jej čistotu potrebnými chemickými prostriedkami. Ak patríte k odporcom akejkoľvek chémie, na bazén radšej zabudnite... Existujú však prípravky na báze kyslíka, takže tradičná chlórová „vôňa“ nehrozí. Nezabúdajte, že bazénovú vodu neznečisťujú iba mechanické nečistoty, ktorých sa zbavíte filtráciou, bazénovým vysávačom alebo lovom do sieťky, ale aj rôzne mikroorganizmy ako sú riasy, baktérie či vírusy. A tie zahubí práve chémia.

Vhodná piesková filtrácia 

Základným predpokladom úspechu v podobe krištáľovo čistej vody je piesková filtrácia s primeraným výkonom. Bez toho, že by dobre fungovala, nie je možné ani s použitím chemických prípravkov dosiahnuť kvalitnú a bezchybnú vodu. V čistote treba udržiavať aj samotnú filtráciu - náplň pravidelne aspoň raz za 14 dní prepierajte a pri častom používaní bazénu raz za dva roky vymeňte.

Kam umiestniť solárny ohrev

Solárne panely na ohrev bazénovej vody môžete použiť pri nafukovacích a nadzemných bazénoch, ako aj pri zapustených bazénoch. Pri ich výbere zohľadnite výkon bazénovej filtrácie, teda to, koľko vody dokáže prefiltrovať za hodinu. Solárne panely sa odlišujú aj veľkosťou a rozmermi, podľa ktorých ľahko určíte, koľko vody je konkrétny solárny panel schopný ohriať.

Solárny ohrev umiestnite v blízkosti bazéna na miesto, kde dopadá najviac slnka. V závislosti od počasia a objemu vody solárny panel dokáže zohriať vodu v bazéne o 3 až 5 stupňov Celzia. Nezabudnite ho na noc odpojiť zo systému, resp. uzatvoriť regulačný ventil. V noci je studený, takže by ste vodu zbytočne ochladzovali.

(bn)

Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie