10 tipov na silnú a zdravú imunitu: Niektoré by vám asi vôbec nenapadli

25.6.2020

Zdroj: Shutterstock

Páčil sa vám článok?

Súčasná situácia podnietila mnohých z nás k tomu, aby sme sa prinajmenšom zamysleli nad vlastným zdravím, nad stavom nášho tela a priniesla do našich životov množstvo zaujímavých podnetov k tomu, aby sme zmenili životný štýl a prispeli tak k upokojeniu celej situácie. Avšak, o zdravie by sme sa mali starať rovnako po celý život.

Náš imunitný systém nás chráni pred nástrahami vonkajšieho prostredia, no na to, aby bol v dobrej kondícii, mu musíme dopriať náležitú starostlivosť. Eshop NaMaximum vám prináša 10 osvedčených tipov, ktoré vám k tomu môžu pomôcť.

 

Vyhýbajte sa nadbytočnému stresu

Je úplne pochopiteľné, že negatívne správy, ktoré sa k nám z médií najmä v posledných týždňoch dostávali, nikomu na pokoji nepridali, skôr naopak. Avšak, stres, a to akéhokoľvek pôvodu, nie je z dlhodobého hľadiska pre náš organizmus prínosný. Odborníci upozorňujú, že vylučovanie stresových hormónov oslabuje imunitný systém, a tým znižuje schopnosť reagovať na cudzorodé organizmy. Taktiež sa znižuje produkcia bielych krviniek - prvej obrannej línii ľudského tela. Rozumieme, že sa stresu úplne vyhnúť nedá, no osvojenie si relaxačných techník, odreagovanie sa pri obľúbenej fyzickej či duševnej aktivite, prípadne zaradenie výživových doplnkov vo forme adaptogénov (Maca, Reishi, ashwagandhu či rhodiolu) do stravy vám ho pomôže veľmi účinne zmierniť.

Doprajte si dostatok spánku

Spánok a imunita sú vo veľmi tesnom vzájomnom vzťahu. Počas spánku dochádza k uvoľňovaniu špeciálneho druhu bielkovín - cytokínov, ktoré sa uplatňujú v prvotných bojoch tela s infekciou. Je vedecky dokázané, že nedostatočné množstvo a kvalita spánku významne znižuje obranyschopnosť organizmu. Jeho odporúčané množstvo sa naprieč vekovými kategóriami mierne líši. Kým dospelí potrebujú približne 7 hodín spánku, v prípade dospievajúcich detí ide o 8 - 10 hodín. Nehovoriac o tých najmenších deťoch, ktoré počas dňa spia aj 14 hodín. Ak máte problém zaspať, pokúste sa obmedziť čas strávený pozeraním na obrazovku minimálne hodinu pred odchodom do postele, spite v tmavej miestnosti, naučte sa chodiť spať zakaždým približne v rovnakom čase. Aj v tomto smere vám môžu pomôcť niektoré z dostupných doplnkov výživy. Či už siahnete po L-teaníne (aminokyseline, stáročia známej pre svoje hydratačné, relaxačné a upokojujúce účinky), prípadne výťažku z kozlíka lekárskeho, rozhodne neurobíte krok vedľa.

 

Zdroj: namaximum.sk

S vitamínmi zájdete ďalej

Imunitný systém je síce ľudskému telu prirodzený, no bez dodávky správnych látok nemôže naplno fungovať. Väčšina z vás určite počula o význame vyváženého príjmu cukrov, tukov a bielkovín. Ale koľkí z vás dbajú aj na dostatočný prísun vitamínov? Uistite sa, že konzumujete dostatok rôznych druhov zeleniny a ovocia, zvýšte príjem osvedčených posilňovačov imunity - cesnaku, cibule, čili, zázvoru či chrenu. V neposlednom rade zvážte aj zaradenie niektorého z nepreberného množstva dostupných doplnkov výživy. Siahnite po kvalite, pretože všetko, čo do svojho tela investujete, sa vám s odstupom času niekoľkonásobne vráti. Vitamíny značiek Warrior či Natural Nutrition sú vyrábané z bezpečných a starostlivo vybraných ingrediencií, bez zbytočných aditív a procesov genetickej modifikácie.

Zdroj: namaximum.sk

Dbajte na dostatočný prísun minerálov

Ruka v ruke s vitamínmi idú aj minerály (horčík, zinok, vápnik) - látky, ktoré síce v tele zaberajú na prvý pohľad zanedbateľné množstvo priestoru, no o to väčší význam majú, a to naprieč všetkými procesmi ľudského tela, imunitný systém nevynímajúc. Nedostatok ktoréhokoľvek z nich sa skôr či neskôr prejaví na poruche funkcie ktoréhokoľvek orgánového systému tela. Aj tu je základom vyvážená strava, no rozhodne nezaškodí ani pridanie doplnku výživy. Pri jeho výbere však buďte ostražití, pretože ziskuchtivých jedincov, predávajúcich prinajmenšom pochybné produkty, nájdete aj u nás, žiaľ, veľa. Stavte preto na osvedčené značky, medzi ktoré patria aj Warrior, BioMedical či Natural Nutrition. Tisícky spokojných zákazníkov (nielen) na Slovensku je dobrou známkou toho, že nekúpite mačku vo vreci.

Zdroj: namaximum.sk

Vyvážená strava je základ

Niečo z problematiky sme načrtli už v predchádzajúcom odseku. Dnešná doba patrí rôznym (pseudo)odborníkom, propagujúcim jeden výživový smer za druhým. Samozrejme, každý z nich je podľa niektorých “ten najlepší”. Rovnako ako pri všetkom, aj tu platí, že je potrebné zapojiť zdravý sedliacky rozum a schopnosť rozlíšiť fakty od bludov. Nemusíte byť certifikovaný odborník vo výžive na to, aby ste rozumeli potrebe dostatočnej konzumácie kvalitných bielkovín, komplexných, ale aj jednoduchých prírodných sacharidov, zdravých tukov, vitamínov, minerálov a vlákniny. Bez ohľadu na to, či chcete nabrať svaly, schudnúť alebo sa jednoducho cítiť dobre, nie je hanbou sa v otázke výživy poradiť s fundovaným odborníkom v tejto oblasti. Nájdite si spôsob stravovania, ktorý vám vyhovuje, nepreháňajte to s veľkosťou porcií a hlavne si doprajte dostatočný čas na konzumáciu jedla. Vieme, že dnešná hektická doba nám to často neumožňuje, ale za dlhodobé dodržiavanie princípov správnej životosprávy sa vám vaše telo obzvlášť v neskoršom veku poďakuje.

Zdroj: namaximum.sk

Skoncujte s fajčením

O negatívnych účinkoch fajčenia sa nemusíme príliš rozpisovať. Za všetky spomeňme aspoň zvýšenú náchylnosť k infekciám, ich zhoršený priebeh a predĺžený čas liečenia. Fajčenie tiež znižuje hladiny antioxidantov v krvi. Antioxidanty sú látky, ktoré účinne bojujú proti tzv. voľným radikálom - malým reaktívnym časticiam, ktoré svojou činnosťou poškodzujú membrány buniek, a tým ich vyradzujú z funkcie. Jednou z najvýznamnejších látok s antioxidačným účinkom je bezpochyby vitamín C. Na trhu ho dnes predáva už pomaly každý, no len veľmi málo preparátov sa môže pochváliť špičkovou kvalitou. Napríklad, tie od značiek Warrior, BioMedical či Natural Nutrition, dostupné v práškovej aj tabletovej forme, rýchlo aj pomaly sa uvoľňujúce formuly.

 

Dostatočne sa hýbte

Cvičenie má množstvo pozitívnych účinkov. Dochádza pri ňom k uvoľňovaniu endrofínov a adrenalínu, ktoré stimulujú organizmus a umožňujú odbúravať prebytočný stres. Navyše, pravidelné cvičenie prispieva k znižovaniu krvného tlaku, regulácii telesnej hmotnosti, zlepšuje krvný obeh  a, samozrejme, podporuje obranyschopnosť organizmu. Na tomto mieste je potrebné podotknúť, že to s pohybovou aktivitou rozhodne netreba preháňať. Pokiaľ nie ste profesionálnym športovcom s plným odborným zázemím, neuvážený tréningový režim vám môže oveľa viac uškodiť. Je potrebné počúvať svoje telo, a pokiaľ si nie ste istí v tom, či je pre vás daná aktivita vhodná, poraďte sa s odborníkom - lekárom, fyzioterapeutom či kvalifikovaným trénerom.

 

Dbajte na pitný režim

Ľudské telo je približne z dvoch tretín tvorené vodou. Tento údaj sa líši naprieč jednotlivými vekovými kategóriami - kým u novorodencov hovoríme až o 80 percentách, u ľudí v dôchodkovom veku tvorí už len zhruba polovicu telesnej hmotnosti. Čím je človek starší a čím intenzívnejšie činnosti vykonáva, tým je na nedostatok vody citlivejší. Hydratácia organizmu má kľúčový význam pre imunitu, pretože podmieňuje fungovanie mnohých životne dôležitých procesov. Za všetky spomeňme aspoň správnu funkciu krvného obehu a vnútorných orgánov, rozpustnosť a následný transport látok do buniek, vylučovanie odpadových produktov von z tela, udržiavanie stálej telesnej teploty, atď. Denne by ste mali prijať aspoň 1,5 až 2 litre tekutín, najlepšie čistej vody, minerálky alebo nesladeného čaju. Dodržiavať tieto množstva vám pomôžu desiatky šikovných aplikácií, a tiež dostupnosť pitného režimu doslova na dosah ruky - napríklad v takomto štýlovom hydrátore od značky Warrior s objemom až 2.2 litra, vyrobenom z recyklovateľných materiálov a dostupnom v mnohých štýlových farebných prevedeniach.

Zdroj: namaximum.sk

Rozmaznávajte svoje črevá

V hrubom čreve sa nachádza približne 400 druhov baktérií, ktoré sú súčasťou obranného mechanizmu človeka, podieľajú sa na trávení mastných kyselín či odstraňovaní škodlivých látok z tela. V súvislosti s nimi je dôležitá konzumácia probiotík a prebiotík. Kým pojmom probiotiká označujeme tie baktérie, ktoré pozitívne vplývajú na zloženie črevnej mikroflóry, prebiotikami označujeme látky, ktorými sa probiotické mikroorganizmy živia. Probiotické kultúry sú dnes bežnou súčasťou kyslomliečnych výrobkov, kyslej kapusty, kimči alebo syrov. Z prebiotík odporúčame siahnuť po tých najdostupnejších a vyrobených prvotriednymi procesmi - napríklad po inulíne, prípadne oligofruktóze Actilight od Natural Nutrition, ktorá je na našom trhu zárukou čistoty.

 

Dobre sa oblečte

Vplyv správneho odevu na imunitu rozhodne nemožno podceňovať. Zvlášť teraz, keď nie je ničím výnimočným zaznamenať aj dvadsaťstupňové rozdiely medzi teplotou ráno a počas pravého poludnia. Samozrejme, oblečenie je potrebné vyberať aj s dôrazom na vykonávanú aktivitu. Základom je správne vrstvenie - teplý a priliehajúci odev, následne priedušná tkanina a ako vonkajšia vrstva ideálne funkčné a nepremokavé oblečenie. Majte na pamäti, že prírodné materiály síce skvelo hospodária s nahromadeným teplom, no v prípade športu nasávajú pot a pod jeho vplyvom získavajú na hmotnosti. Pri športe preto uprednostnite ľahký, no funkčný odev, ktorý vás udrží suchých počas celého dňa. Stavte na kvalitu, ktorá je v súčasnosti dostupná aj za veľmi rozumnú cenu. Široký sortiment dostupný pre všetkých, v prvotriednej kvalite, navyše so slovenským rukopisom, ponúka e-shop NaMaximum so svojou značkou športového oblečenia Warrior, ktoré je overenou zárukou komfortu a pohodlia.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?