Zámky zmenené na hotely. Ktoré sú najkrajšie na Slovensku?

8.6.2020

Zdroj: Chateau GrandCastle

Páčil sa vám článok?

Kde na Slovensku môžete dovolenkovať ako králi? Kedysi to boli väčšinou len chátrajúce ruiny. Ich premena na historické hotely, v ktorých nájdete komfort dnešnej doby a zároveň ducha dávnej histórie, stojí často enormné úsilie.

Príkladom je príbeh Bratislavčanky Dagmar Machovej, ktorej sa v Liptovskom Hrádku podaril doslova zázrak. A takýchto príbehov je v našej krajine viac. Poďte sa s nami na niektoré z nich pozrieť a načerpajte inšpiráciu na plánovanie letných dovoleniek na Slovensku.

Chateau GrandCastle, Liptovský Hrádok

Zdroj: Chateau GrandCastle

​Chemička Dagmar Machová začala podnikať hneď po revolúcii. Podarilo sa jej vybudovať úspešnú firmu so 170 zamestnancami, ktorá vyrábala kozmetické obaly.  Ktovie, ako by sa jej život odvíjal ďalej, keby v roku 2001 nezavítala do Liptovského Hrádku. „Prišli sme k hradu, ktorý bol spustnutý, ale krásny. Človek, ktorý ho strážil, nám doň dovolil nazrieť, a keď videl moje očarenie, povedal: ´No tak ho kúpte´,“ spomína Dagmar Machová na chvíľu, ktorá jej zmenila život. O pár mesiacov sa stala majiteľkou panstva, ktoré bolo bez elektriny, toalety, vyrabované, bez okien a dverí. Všade bolo len kopec špiny... Len ona vie, koľko úsilia ju stála premena ruiny na múzeum a skvostný historický hotel, ktorý dnes uchvacuje návštevníkov. „Miestnych bolo treba upokojiť, že záchrana zdevastovaných, podmáčaných a staticky narušených stavieb prebehne s adaptáciou na 21. storočie citlivo a s vkusom“. Podarilo sa. Záchrana pamiatok je však nikdy nekončiaci proces, ktorý stojí státisíce eur. Dagmar Machová si mohla kúpiť vilu s bazénom pri mori a zabudnúť, že nejaké Slovensko vôbec existuje. Namiesto toho predala firmu, aby mala ďalšie peniaze na rekonštrukcie a svoj čas delí medzi Bratislavu a Liptovský Hrádok. Neľutuje. Má pocit, že vracia to, čo v živote dostala a považuje za svoje poslanie, aby uchovala dedičstvo našich predkov aj pre ďalšie generácie.

Historický hotel v 400-ročnom kaštieli, ktorého súčasťou je aj 700-ročný kamenný hrad, poskytuje nezabudnuteľné momenty pre svadobčanov, gurmánov či ľudí, ktorí sa tu stretávajú pracovne. Každý sa tu môže stať na chvíľu princom a princeznou. 

Viac sa môžete dozvedieť na www.grandcastle.sk.

 _

Zámok Topoľčianky, Topoľčianky

Zdroj: Zámok Topoľčianky

​​Zámok Topoľčianky je jedným z najznámejších zámkov na Slovensku.  Pre svoju krásu, umeleckú a historickú hodnotu bol v roku 1970 vyhlásený za národnú kultúrnu pamiatku. Výnimočné historické priestory Zámku spĺňajú všetky požiadavky pre romantickú svadbu alebo rodinnú oslavu. Na menšie súkromné stretnutia alebo obchodné rokovania je vhodný Turecký salónik s kapacitou 20 osôb. Honosná nádherne zreštaurovaná Svadobná sála ponúka exkluzívny priestor pre Vašu svadobnú hostinu alebo firemnú konferenciu. Spoločenská sála na prízemí je pre svoju praktickú polohu vhodná pre usporiadanie akýchkoľvek udalostí ako banketov, firemných večierkov, stretávok, jubileí a svadieb. Pre menšie rodinné posedenia a oslavy sa využíva priestor reštaurácie. Na letnej terase nádvoria s prekrásnym výhľadom na renesančné arkády zámku si môžete vychutnať osviežujúce limonády, lahodnú kávičku, domácu štrúdľu a iné vynikajúce dobroty. Múzeum dobového interiéru s expozíciou vzácneho pôvodného nábytku po bývalých majiteľoch zámku, zbraní, obrazov, hodín, keramiky, kobercov a zrkadiel je umiestnené v klasicistickom krídle. Múzeum je prístupné širokej verejnosti počas celého roka.

Zámok Topoľčianky ponúka 37 hotelových izieb, 3 historické apartmány, reštauráciu s letnou terasou, wellnes centrum na nádvorí zámku i klubovňu s historickým biliardom. Zámok je obklopený nádherným rozsiahlym anglickým parkom, ktorý je doslova oázou pokoja.

Viac sa môžete dozvedieť na www.zamok-topolcianky.sk.

_

Kaštieľ Kubínyi, Vyšný Kubín

Zdroj: Kaštieľ Kubínyi

Kaštieľ Kubínyi je miesto, kde sa spája história, relax a kvalita služieb. Nachádza sa na Orave, v dedinke Vyšný Kubín. V tomto malebnom regióne nájdete nespočetné množstvo turistických, cyklistických, prírodných či kultúrno-historických možností.

Časť objektu kaštieľa pochádza zo 17. storočia. O jeho charakteristický vzhľad sa postarali vtedajší vlastníci Jozef Kubínyi starší s manželkou Amaliou Františkou de Adda barokovou rekonštrukciou v 18. storočí. Neskôr dlhé roky chátral, no noví majitelia mu citlivou prestavbou nanovo prinavrátili ducha, ktorý sa predtým z miesta takmer vytratil. V areáli od roku 2018 môžete nájsť hotel a wellness, reštauráciu Amalia, vínnu pivnicu a nádherný anglický park, ktorý dodáva celému priestoru nezameniteľnú atmosféru. Hotel ponúka ubytovanie v 12 moderne a štýlovo zariadených komfortných izbách. V reštaurácii Amalia spoznáte chute medzinárodnej kuchyne, v ktorej sa kladie dôraz na sezónnosť, čerstvosť a lokálnosť. Výborné jedlo by malo ísť ruka v ruke s kvalitným vínom, čoho zrkadlom je aj veľmi atraktívna vínna pivnica. Nájdete v nej široký výber európskych vín, na ktorých kvalitu osobne dohliadali samotní majitelia.

Po dni poznávaní krás Oravy je vám k dispozícii priestranný wellness, kde sa nachádza 8,5 m bazén s protiprúdom, fínska a parná sauna. Dokonalý relax umocnený výhľadom na Veľký Choč a všadeprítomná zeleň určite pohladí vaše zmysly!

Viac sa môžete dozvedieť na www.kastielkubinyi.sk.

_

Chateau Appony, Oponice

Zdroj: Chateau Appony

Chateau Appony, štýlový hotel s nádychom histórie, je vďaka svojej vzácnej barokovej knižnici jediným svojho druhu na Slovensku. Renesenčný kaštieľ významného uhorského šľachtického rodu Apponyiovcov sa nachádza v malebnej dedinke Oponice medzi Nitrou a Topoľčanmi, pod úpätím Tribečského pohoria. Po nákladnej rekonštrukcii v rokoch 2007-2011 dostal opäť svoju pôvodnú podobu a vrátila sa doň aj spomínaná historická apponyiovská knižnica s 17 324 zväzkami. Sú medzi nimi diela Aristotela, Newtona, Macchiaveliho, Galileiho, Goetheho a iných velikánov v pôvodných vydaniach. Dnes kaštieľ slúži ako štvorhviezdičkový hotel. Ponúknuť má čo v každom ročnom období.

Jeho súčasťou je aj reštaurácia Songe, Lobby bar, bowling a wellness. Obklopuje ho nádherný deväťhektárový park so vzácnymi drevinami, kde dominujú súbory platanov západných či dáždniková forma vzácneho ginka. Nechýbajú dva nové tenisové kurty a parkové  jazierko. Hotel sa využíva na svadobné hostiny, narodeninové oslavy, firemné eventy, konferencie a iné spoločenské akcie v nádherných priestorovo veľkorysých sálach (svadobný salón, modrý salón, privátny salón). Pre obnovu stratenej energie slúži wellness. Relaxačný bazén s príjemnou vodou, kde si môžu hostia zaplávať a uvoľniť sa, či jacuzzi s horúcou vodou a perličkovou masážou blahodarne pôsobí na telo aj myseľ. Saunový svet sa skladá z bylinkovej, parnej, suchej sauny a infrasauny.

Viac sa môžete dozvedieť na www.chateauappony.sk.
_

Péchy Castle – Hunting Lodge & Park, Hermanovce

Zdroj: Péchy Castle

Historický Kaštieľ Péchy sa ukrýva v prekrásnej kopcovitej krajine neďaleko Prešova, ktorá sa pýši prívlastkom „Toskánsko východu“. Vďaka svojej polohe je ideálnym východiskovým bodom pre výlety a objavovanie klenotov Šariša a Spiša. „Naše sídlo pripomína pokoj a vidiecku eleganciu bývalého Gentry Lifestyle uprostred nádherného trojhektárového anglického parku,“ hovorí majiteľka Klára Szakall von Losoncz. Vnučka pôvodných majiteľov zreštaurovala a otvorila svoju súkromnú rezidenciu pre náročných hostí pred desiatimi rokmi. Odvtedy získala viaceré ceny a patrí medzi najromantickejšie miesta Európy. „Jedinečnosťou nášho rezortu je jeho šarm a súkromná atmosféra – v šiestich útulných izbách Loveckého Domu a v jeho salónoch zariadených s vidieckou eleganciou sa budete cítiť, ako keby sa zastavil čas.“ Stáročný park a ovocný sad dotvárajú ten správny nádych relaxu: nájdete tam tenisový kurt, petanqové ihrisko, hojdacie siete a sedenie pod stromami na rozsiahlych terasách. Čarovnú atmosféru vyžaruje aj Clubhouse s wellnessom a saunou. V budove kaštieľa z 18. storočia sú priestory pre usporiadanie firemných akcií, spoločenských udalostí, koncertov či plesov. Elegantný párty stan s kapacitou 150 hostí je ideálnym miestom pre usporiadanie akcií v štýle garden party v mesiacoch máj až október. PÉCHY CASTLE – HUNTING LODGE & PARK  je členom Historických Hotelov Európy a Slovenska a národná kultúrna pamiatka.

Viac sa môžete dozvedieť na www.pechycastle.com.

_

Hotel Château Gbeľany, Gbeľany pri Žiline

Zdroj: Chateau Gbeľany

Historický hotel CHÂTEAU GBEĽANY**** sa nachádza necelých 10 km od Žiliny na ceste do Vrátnej doliny a Terchovej. Hotel bol vytvorený v súlade s prírodou a s cieľom ponúknuť hosťom nezabudnuteľný zážitok. Je situovaný v citlivo zrekonštruovanom barokovom kaštieli s modernou prístavbou a obklopený rozsiahlym anglickým parkom s pokojnými zákutiami na oddych v prírode  a ktorý je aj priestorom  na voľnočasové športové aktivity.

Kaštieľ sa nachádza na vidieku, mimo ruchu mesta, a jeho okolie ponúka množstvo možností na turistiku i cykloturistiku - bicykle  sú k dispozícii na zapožičanie priamo v hoteli. Neokukané prostredie Žiliny a Malej Fatry vám umožní stráviť dovolenku ďalej od davov turistov a objaviť krásy Severného Slovenska. Na skok  je to od kaštieľa k hradom Strečno a Budatín, do dedinky Čičmany, do Vychylovky aj k ,,slovenským dolomitom“ -  Súľovským  skalám.

Hotel s celkovou kapacitou 34 izieb poskytuje komfortné  ubytovanie, kde sa jemne dopĺňa historizujúci a moderný dizajn. Okrem dizajnu očarí aj širokou ponukou služieb – v objekte sa nachádza  wellness s 5 saunami a bohatou ponukou masáží, bowling, fitness, billiard či knižnicu s možnosťou zapožičania kníh.

Hotelová Reštaurácia Belene ponúka špeciality slovenskej aj medzinárodnej kuchyne, Lobby bar disponuje širokou ponukou nápojov, v letných mesiacoch je prístupná aj terasa,  z ktorej  sa dá plynulo prejsť do anglického parku, ktorý obklopuje celý objekt. V kaštieli sa nachádzajú aj vináreň a historické salóniky, ktoré sú miestom na stretnutia rodín pri príležitosti rodinných osláv i kolegov na rôznych školeniach či teambuildingoch. Romantické prostredie zámku pritiahlo aj mnohé páry, ktoré sa rozhodli práve v Chateau Gbeľany usporiadať svoj veľký deň.

Viac sa môžete dozvedieť na www.chateaugbelany.com.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 

PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?

Najčítanejšie