Tip: Ako zaujímavo využiť chvíle vonku po uvoľnení opatrení? Vyskúšajte si zážitkové maľovanie na lúke či na terase kaviarne

26.5.2020
aktuálne zážitkové maľovanie v prírode s rúškami

Zdroj: Julia Vulchova

Páčil sa vám článok?

Táto podnetná aktivita vám spestrí voľné chvíle maľovaním pod holým nebom na lúke či na terase kaviarne. Podujatia vedú profesionálni maliari z VŠVU, maľuje sa liquid art, akty, abstrakt či impresionizmus. O zážitkovom maľovaní sme sa rozprávali so zakladateľkou PaintPeople Júliou Vuľchovou.

Čo znamená zážitkové maľovanie?

Zážitkové maľovanie je nový spôsob trávenia voľného času, tvorivá zábavná aktivita, ktorej sa môže zúčastniť úplne každý. Je to ako ísť s kamarátmi na pivo, ibaže si počas toho namaľujete vlastný obraz. Účastníci nemusia mať vôbec žiadne maliarske skúsenosti, pretože vybraný obraz, ktorý sa maľuje je pomerne jednoduchý. Maľovanie vedú dvaja skúsení maliari, vysvetľujú všetko krok po kroku, ukazujú a opravujú.

Zdroj: PaintPeople

​Zakladateľka PaintPeople Júlia Vuľchová

Ako fungujete teraz? Prípadne, čo plánujete pre záujemcov na leto?

V máji máme oznámené 2 akcie maľovania En Plein Air - “na otvorenom vzduchu” -  je to z francúzštiny, maľovanie vonku toho, čo vidíte pred sebou. Takto maľovali svoje krajinky imressionisti a veľa iných známych maliarov. Tieto maľovania nebudú podľa predlohy, ale účastníci budú maľovať krajinku, ktorú vidia pred sebou. Samozrejme, s pomocou našich maliarov, ktorí ľuďom vysvetlia a ukážu ako preniesť to, čo vidia na plátno. Budeme robiť aj naše klasické akcie maľovania podľa predlohy vonku. Vybrali sme lokáciu pri lese na Dlhých dieloch - lúka Kráľová hora.

Zdroj: Julia Vulchova

​Maľovanie na lúke

Dá sa prísť na vaše maľovanie v týchto dňoch?

Áno, už fungujeme so zníženým počtom účastníkov. Medzi účastníkmi sú rozostupy, maľujeme v rúškach a dezinfekčný gél je k dispozícii z našej strany. Vstupenky sú v predaji na našej web stránke. V máji maľujeme na terase v hostinci U Rómera a na lúke Kráľová hora.

Zdroj: PaintPeople

Zdroj: PaintPeople

Maľovanie na terase U Rómera v centre mesta

Ako prebiehal váš kurz maľovania pred obdobím šírenia koronavírusu?

Pozor, zážitkové maľovanie nie je kurz. Maľujeme v podnikoch v Starom Meste v Bratislave, neučíme ľudí maľovať z toho technického hľadiska. Naše podujatia trvajú okolo dve a pol hodinky vrátane 20 minútovej prestávky, počas ktorej si účastníci dajú občerstvenie, ktoré majú v cene vstupenky. Taktiež účastníci majú v cene vstupenky aj jeden nápoj podľa ponuky podniku (vínko, pivo, prosecco). Počas maľovania máme uvoľnenú príjemnú atmosféru, hrá hudba. Cieľom nie je naučiť sa maľovať, ale zrelaxovať s priateľmi a namaľovať si vlastný obraz, ktorý bol oznámený v rozvrhu. Účastníci si kupujú vstupenky na konkrétny obraz, ktorý si chcú namaľovať. 

Zdroj: Julia Vulchova

​Počas koronakrízy ste nezaháľali a viedli sa hodiny maľovania cez live stream, ako to presne prebiehalo?

Áno, počas korona krízy sme zorganizovali maľovania online úplne zadarmo 3-krát do týždňa, teraz v tom pokračujeme. Sledovať a maľovať z domu podľa inštrukcií našich maliarov môže ktokoľvek z celého Slovenska. Robíme živé vysielanie na Instagrame a Youtube. Rozvrh online maľovaní nájdete na našej web stránke, na Instagrame a podujatia sú vytvorené aj na Facebooku. Stačí si otvoriť náš kanál na Youtube v čase podľa rozvrhu a už tam bude bežať živé vysielanie s jedným z našich maliarov. Na každom online maľovaní robíme súťaže o maliarske potreby, čiže nielen že môžete maľovať zadarmo, ale aj vyhrať od nás farby. To isté na Instagrame, stačí si otvoriť náš profil o oznámenom čase a bude tam live stream.

Budete pokračovať v takýchto maľovaniach? Môžu sa ľudia naň aktuálne prihlásiť?

Áno, teraz v máji máme v rozvrhu 5 online maľovaní a budeme v tom pokračovať už nastálo. Veľa ľudí si naše videá obľúbilo a dúfam, že ešte viac ľudí sa dozvie o videách maľovania krok po kroku, ktoré sú v slovenskom jazyku, dostupné zdarma.

Ak niekto nestihne livestream, vie si to následne niekde pozrieť v zázname?

Záznam zo živého vysielania sa ukladá na Youtube. Teraz máme na Youtube vyše 25 videí maľovaní obrazov krok po kroku, ktoré netrvajú dlhšie ako dve hodinky. Videá nie sú spoplatnené, môžete ich sledovať a maľovať. Náš kanál sa volá PaintPeople.

Aký typ kurzov ešte ponúkate?

Momentálne beží online kurz olejomaľby, ktorý je zameraný na ovládnutie techniky olejomaľby. Kurz už nie je zážitkové maľovanie, online kurz trvá štyri lekcie po dve hodiny, čiže osem hodín dokopy. Za osem hodín sa účastníci naučia postupy pri maľbe olejovými farbami, naučia sa čistiť štetce, techniku vrstvenia a zosvetľovania a iné. Výsledkom bude samostatne namaľované zátišie olejom. Čoskoro pridáme do ponuky aj ďalšie kurzy, zamerané na techniku, ako je kurz kresby, kurz akvarelovej a akrylovej maľby, nie len online ale aj fyzicky. Naše krurzy budú prebiehať v Hostinci u Rómera hneď pri Michalskej bráne.

Ak niekto nemá doma potreby potrebné na maľovanie, viete mu s tým pomôcť?

Počas karantény sme otvorili vlastný e-shop maliarskych potrieb, aby sme mohli našim zákazníkom doručiť farby, aby mali čím maľovať počas nášho online vysielania. Našou výhodou je expres doručenie v Bratislave do 24 hodín a výber farieb a iných potrieb, zameraný presne na akrylovú maľbu a olejomaľbu - typ maľby, ktorý robíme na našich akciách a kurzoch. Čiže náš zákazník, ktorý častokrát nemá skoro žiadne maliarske skúsenosti sa môže na nás spoľahnúť pri výbere potrieb. Doručujeme aj po celom Slovensku kuriérom do troch pracovných dní. Môžete si objednať maliarske potreby na našej webstránke v e-shope.

Musí mať záujemca nejaké skúsenosti s maľovaním?

Ako som spomenula hneď v prvej otázke, na zážitkové maľovanie - čo sú naše oddychové podujatia - nie sú potrebné absolútne žiadne maliarske skúsenosti, ani na online maľovanie. Rozdiel je skôr v motivácii ľudí, ktorí sa hlásia na zážitkové maľovanie a tých, ktorí sa hlásia na kurzy. Cieľom účastníka zážitkového maľovania nie je naučiť sa maľovať, ale zabaviť sa a namaľovať si obraz, na ktorý si kúpil vstupenku. Cieľom účastníka kurzu je zlepšiť sa v technike maľby. Čiže by som to zhrnula tak, že ani na kurz ani na zážitkové maľovanie nie je potrebné mať žiadne maliarske skúsenosti. Ale na kurz je potrebné chcieť sa naučiť maľovať či kresliť.

Kto vedie podujatia zážitkového maľovania?

Naše podujatia vedú maliari z VŠVU, väčšinou študenti magisterského štúdia. Máme niekoľko maliarov z odboru maľba, niekoľko z reštaurovania a z textílnej tvorby. Všetci naši maliari skončili aj strednú umeleckú školu, čiže umeniu sa venujú celý život. Maliarov vyberáme nie len podľa ich maliarskych zručností, ale aj podľa komunikačných schopností a schopnosti vystupovať pred veľkou skupinou ľudí. Tieto schopnosti sú rovnako dôležité ako maliarské, keďže ľudia sa na maliarov spoliehajú a dôverujú im, pritom sa chú aj zabaviť. Čiže maliari PaintPeople sú tak čiastočne aj animátori.

Zdroj: PaintPeople

​Maliari, ktorí vedú podujatia zážitkového maľovania

Aké témy maľujete? Kto určuje, čo budete maľovať?

Maľujeme rôzne námety podľa predlôh, väčšinou krajinky, nahé figúry, populárne veci, ako sú avokáda, plameniaky, anasy a podobne. =) Maľujeme aj bez predlohy abstraktné obrazy, liquid art (rozlievanie farby na plátno), kubistické obrazy. V lete pridáme do rozvrhu aj maľovanie aktov podľa živého modelu. Už máme vybratú modelku, ale aj modela, obe pohlavia sa majú na čo tešiť. Pred ohlásením rozvrhu na nasledujúci mesiac všetci naši maliari vyberajú námety, vytvárajú vlastné námety a nakoniec spoločne z nich vyberáme, čo pridáme do rozvrhu. Posledné slovo je ale za mnou, kreatívnou vedúcou PaintPeople. Každý mesiac pridávame aj nové techniky, ako je pozlátnie či pastel.

Akí ľudia sa zvyknú prihlasovať?

Veľmi rôzni, v rôznych vekových kategóriách. Chodia páriky, mamičky s deťmi od 7 rokov, dospelé dcéry so svojimi mamami, potom aj mladí ľudia, ktorí už boli na našich akciách následne darujú darčekové poukazy svojim rodičom. Naše maľovania sú zábava pre mladých aj straších.

 Koľko ľudí je na jednom maľovaní a ako dlho trvá jedna akcia?

Kapacita je do 24 ľudí a väčšinou je naplnená. Maľovanie tvrá 2 hodiny 20 minút, vrátane 20 minútovej prestávky. Hodinku maľujeme, potom máme 20 minút prestávku, počas ktorej si účastníci dajú občerstvenie, ktoré majú v cene vstupenky a môžu si doobjenať ďalší nápoj. Potom maľujeme ešte hodinku do hotového obrazu.

Akú dostávate spätnú väzbu od ľudí, ktorí si už odniesli obraz domov?

Väčšinou nás označujú na fotkách svojich namaľovaných obrazov, ktoré zdieľajú na sociálnych sieťach. Posielajú nám aj fotky obrazov namaľovaných doma vďaka našim online videám, tie potom dávame do príspevkov my. Ale najlepšou spätnou väzbou pre nás je, že naši zákazníci sa ku nám vracajú. Máme veľa stálych zákazníkov, ktorí boli na vyše 10 maľovaniach a už nemajú kam dávať doma obrazy.

Zdroj: PaintPeople
PR - sponzorovaný obsah
Páčil sa vám článok?